Lyden av det nye

Sjangerblanding har sørget for at norsk hiphop har fått en ny vår, mener hiphop-manager Leo Ajkic.

– Dette året har vært helt sykt! Det har vært mange overraskelser, både positive og negative, flest positive. Låta mi «Null» handler om veien min inn i det norske hiphop-miljøet, sier Adam Ezzari.

Han var kveldens yngste rapper da P3s Ruben Ruben Gran og Silje Nordnes inviterte til en festkveld for norsk hiphop på Parkteateret i Oslo.

Se bildegalleri fra P3s festkveld for norsk hiphop øverst i saken

Anledningen for festkvelden var premieren av minidokumentarserien «Takin Ova – Historien om norsk hiphop». Blant de nye hiphop-spirene var det Sushi x Kobe, Izabell, Snow Boyz, Linda Vidala og King Skurk One, Oscar Blesson, Ezzari og Myra som inntok scenen.

Hør hele sendingen her.

– Norsk hiphop var mer kompromissløs før

Ezzari har hatt en enorm opptur det siste året, og 18-åringen føler at han har blitt tatt veldig godt imot. Men det har kanskje ikke alltid vært like lett å være ny i det norske hiphop-miljøet.

Adam Ezzari har hatt ett år de fleste 18-åringer bare kan drømme om. Foto: Rashid Akrim, NRK P3
Adam Ezzari har hatt ett år de fleste 18-åringer bare kan drømme om. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

Les anmeldelse av låta «Null» og «Ikke noe press» her.

I minidokumentarserien «Takin Ova» får vi blant annet et innblikk i hvordan rap har har utviklet seg fra å være noe kontroversielt, konfliktorientert, til å bli den sterkest dominerende kraften i norsk populærkultur. National Rap Show-programlederen Tommy Tee mener at veldig mye har endret seg siden han selv herjet hitlistene med låta «Takin Ova» i 1998.

National Rap Show-duoen Tommy Tee og DJ Herkules feirer 25 år på lufta neste år. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
National Rap Show-duoen Tommy Tee og DJ Herkules feirer 25 år på lufta neste år. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Les også: Tommy Tee fikk årets hederspris :

– Før var det en mer kompromissløs kultur med et mer felles fokus. I dag er det så mange som skal inn å sette premissene for hvordan ting skal gjøres, som ikke nødvendigvis har noe med kulturen å gjøre. Det er rett og slett veldig mange flere ikke-musikalske faktorer som spiller inn på hvordan musikken blir til og høres ut til slutt.

Programleder og hiphop-manager Leo Ajkic mener at den største forskjellen på norsk hiphop nå og da, er det store utvalget.

– Før var det jo veldig mange færre som drev med rap, samtidig som det var en mer rendyrka hiphop-sjanger. I dag blander man ofte flere sjangre sammen, og dette har gitt norsk hiphop en ny vår.

Inspirerer hverandre

En ting som kanskje ikke har endret seg så mye på 20 år er hvordan hiphop-artister inspirerer hverandre. Rapperen Izabell forteller at hun alltid har sett opp til Lars Vaular.

Izabell vant P3s jenterapkonkurranse i 2014. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Stavangerrapperen Izabell vant P3s jenterapkonkurranse i 2014. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

– Jeg husker vi dro for å kjøpe den nye plata hans i Bergen. Det var veldig stas! Han satt i en platebutikk og solgte CDene sine, så det sier jo seg selv at det begynner å bli en liten stund siden, ler Izabell.

Brødreparet Rafael og Paulo Domingos i SnowBoyz mener Karpe Diem kan ta på seg en del av æren for deres musikalske uttrykk.

– Vi har hørt på Karpe Diem siden vi kom til Norge, og det var på grunn av dem at vi begynte å rappe på norsk i stedet for engelsk. Det hørtes jo så bra ut da Chirag og Magdi, OnklP og Unge Ferrari gjorde det, så da ville vi også gjøre det.

Her kan du se hele minidokumentarserien «Takin Ova» + P3s festkveld for norsk hiphop