Ville oppkalle låt etter Torbjørn Røe Isaksen

Finding Neo fant både musikken og kjærligheten på skolebenken. Sammen laget de en protestlåt mot fraværsgrensa.

– Musikken vår er et kjærlighetsbrev til «Generasjon Prestasjon». Vi ønsker at temaene vi tar opp skal være relevante for de som vokser opp i dag, sier Andrea Ådland.

Hun er den syngende halvdelen av neo-soul-duoen Finding Neo. På Kongshaug Musikkgymnas på Os i Hordaland, en internatskole der musikere fra hele landet samles, møtte 20-åringen den ett år yngre produsenten Mathias Keilegavlen.

Dermed var Finding Neo et faktum. Fast bestemte på å bli musikere, satte ikke duoen de andre fagene på skolen høyest på prioriteringslista.

Urørt mener:

Med et tilbakelent og behagelig utrykk, og innslag fra flere sjangere som soul, jazz, pop og indie, er Finding Neo en duo det er verdt å ta inn i sommerens spillelister. Mathias Keilegavlen sine produksjoner preget av fengende rytmer, svevende synth-tepper og til tider organiske lyder, passer perfekt til Andrea Ådland sin uanstrengte vokal. Vi gleder oss til fortsettelsen!

Les også: Forrige Månedens Urørt møttes i skogen etter gitar-rykter

– Vi hadde tenkt til å kalle sangen «School» for… hva er det han heter, han med fraværsgrensa?

– Torbjørn Røe Isaksen, skyter Keilegavlen inn.

– Vi vurderte å kalle låten for det, men så tenkte vi «shit, det blir kanskje litt for politisk», sier Ådland.

– Ja, men fraværsgrensa er fortsatt «bullshit», sier Keilegavlen.

Hits for roadtrips

Det er mange gjenkjennelige referanser for dagens ungdom i Finding Neos univers. Ikke bare ligner bandnavnet mistenkelig på en kjent og kjær fiskefilm, noe Keilegaven sier er for å vekke positive assosiasjoner – “det er jo en dritbra film”. Debut-EP-en deres heter dessuten «Hits 4 Neokids» – en ny vri på samleplatene som ethvert 2000-tallsbarn har et forhold til.

– For meg er det «roadtrip»-musikk, sier Ådland.

Hun mimrer tilbake til barndommen og lange turer fra Bergen til Oslo for å besøke familie. Nesten hver gang kjøpte de den nyeste «Hits for Kids»-plata på en bensinstasjon og hørte på den hele veien. Ådland har med andre ord en ganske stor samling et sted.

– Det er uansett sykt mye kulere å kalle det for «Hits 4 Neokids», enn ett eller annet vanlig og kjedelig, sånn som «Time», tilføyer Keilegavlen.

Disco-pop om barndomslengsler

Finding Neo er Månedens Urørt, nettopp med låta «Time». Keilegavlen forteller at låta ble til som et forsøk på å utfordre seg selv til å lage noe mer kommersielt, en slags treg disco-pop-låt med groove. Teksten handler om en drøm om å dra tilbake i tid — til barndommen.

– Er dere egentlig litt redde for å bli voksne?

– Jeg er kjemperedd for å bli voksen, sier Ådland.

– Ikke sitér meg på det. Jeg kan ikke vente, sier Keilegaven.

– Det er jo jeg som skriver tekstene, så det skinner kanskje litt gjennom, fortsetter Ådland. — Jeg synes det er sinnssykt skummelt å ta valg og stå for dem.

Hun ler av at hun er 20 år og fortsatt bor hjemme.

– Men jeg er klar for å rocke verden med musikken, så lenge jeg får feriene hjemme hos mamma.

Mer bandkolleger enn kjærester

Nå er de to spredd på hver sin side av landet for å studere musikk, Andrea i Bergen og Mathias i Oslo. Det kan være utfordrende nok om de bare hadde vært bandkolleger, men duoen ga seg ikke med det: Etter en spesielt intens periode med øving hjemme hos Mathias til et annet prosjekt, oppstod det søt musikk også privat.

Finding Neo består av kjæresteparet Andrea Ådland og Mathias Keilegavlen. Foto: Kristoffer Ryde

– Vi vet ikke så mye om hvordan det er å være kjærester uten å lage musikk sammen, vi begynte jo å jobbe med vår egen musikk en måned etter vi hadde blitt sammen, forteller Ådland.

Men selv om de er ekstra glade i hverandre, er det å lage musikk er en tidkrevende prosess og de er sjeldent enige om alt.

– Vi er ikke redde for å si i fra til hverandre hvis det er noe vi ikke liker. Sånn sett er vi kanskje litt mer bandkolleger enn kjærester, sier Ådland.

Internasjonalt gjennombrudd?

Nå venter spillejobber i Oslo, Bergen og Stavanger i løpet av sommeren. I tillegg skal de muligens til en festival i Sør-Korea, der EP-en nettopp har blitt sluppet.

– De har jo ikke Spotify der, så det var en koreansk festivalsjef som så oss og pitchet oss videre til et plateselskap. Vi har ikke fått sånn super respons på det enda, sier Ådland.

– Hvordan vet du det, egentlig? spør Keilegavlen.

– Nei, det er sant, det er jo egentlig ikke så lett å vite når man ikke kan koreansk…

Duoen håper også på å gi ut noe nytt til vinteren. Forhåpentligvis går den musikalske prosessen litt lettere enn å bli enige om hvem som fortjener litt ekstra ros.

– Hvem fortjener en shout-out?

– Oi…

– Erna Solberg… Haha, neida. Greta Thunberg. Neida. Shout-out til Nemo?

– Neeei.

– Til Dory, da.

– Neeei, jeg vet ikke, det var ikke så lett det her. Kan vi tenke på det?

PS. Noen dager etter dette intervjuet ble gjort, sender Finding Neo en e-post der de opplyser om at de ønsker å gi en shout-out til alle som hører på musikken deres. Er det deg og vil du høre mer som ligner? Bandet har laget en spilleliste med musikk de digger her: