MÅNEDENS URØRT:Rambow har rappet siden han var syv år: – Jeg vil gjøre noe mer enn å loke på et kjøpesenter

Siden debuten for under et år siden har Rambow (17) bikket én million avspillinger, men raptalentet fra Furuset i Oslo mener det er viktig med en plan B.

Kommentarfeltet kryr av flammer, bomber og hundretall. Og en og annen geit, en emoji som er mye brukt på den internasjonale hip hop-scenen for å signalisere at man synes en artist er talentfull, eller til og med GOAT, «Greatest Of All Time».

Det er det mange som synes Rambow er allerede.

For selv om 17 år gamle Simon Tedros Negash, som han egentlig heter, ga ut sin første låt for under et år siden, har han gjort seg bemerket som rapper for sin «flow», energi og evne til å «spytte bars».

– Det er det vår generasjon ser etter. Jeg tror ikke mennesker på vår alder tenker så mye på tekstene, sånn «wow, dette gikk inn i sjela mi», men det har jo mye å si hva du rapper om. Jeg vil være et forbilde for de rundt meg, da er det viktig å snakke om egne opplevelser.

Det skjer nemlig noe når en artist representerer hjemstedet sitt, et fenomen som har sitt utspring fra hip hop-sjangeren i USA på 1980- og 1990-tallet, og som fortsatt er viktig for flere rappere, også for Rambow.

– Jeg vil gi et innblikk i hvordan det er å vokse opp på Furuset uten å glorifisere det, men vise hvor langt man kan komme med riktige folk rundt seg, sier Rambow på telefon til P3.no.

Onkel Eskinder

Som syvåring hang Rambow mye på ungdomskafeen på Furuset, hvor unge i lokalmiljøet fikk muligheten til å drive med aktiviteter som dans og musikk på fritiden sin. En av barne- og ungdomsarbeiderne som jobbet der, la fort merke til gutten med masse energi som drev med breakdance. Han heter Eskinder Roth og er best kjent som et av fire medlemmer i rapgruppa Breaknecks, som hadde sin storhetstid på 2000-tallet.

MIDTPUNKTET: Rambow var aktiv på den gamle ungdomskafeen på Furuset som ung. Foto: Privat
MIDTPUNKTET: Rambow var aktiv på den gamle ungdomskafeen på Furuset som ung. Foto: Privat

«Han er en artist», tenkte Eskinder. Heldigvis var det ikke langt fra dansesalen til musikkstudioet. Det tok litt tid, men til slutt ble Rambow overtalt til å bli med i studio. Eskinder hørte fort en «attitude» som bare artister har.

Dette ble en spesiell relasjon for dem begge. Når P3.no ringer det som i dag er Furuset bibliotek- og aktivitetshus og spør etter Eskinder i forbindelse med en sak om Rambow, svarer personen i andre enden kontant: «Det er jo hjertebarnet hans!»

– Du ser ofte at barn ikke gjør så mye. De loker foran sentre og kaster bort tiden sin. Eskinder, eller onkel som jeg kaller han, ville redde meg fra det, forteller Rambow.

 

REDNINGEN: Eskinder Roth overtalte Rambow til å bli med i studio. Foto: Privat

Eskinder er lidenskapelig opptatt av å gi et fritidstilbud til unge. Han tror mange som føler på press fra voksne eller at de ikke mestrer noe, følge muligheter som ikke varer så lenge. Med det mener han måter å tjene raske penger på, som ikke nødvendigvis er lovlige.

– Det handler om å gi muligheter som drar deg i en annen retning enn det, sier Eskinder.

Redd for hva foreldrene ville si

For Rambow ble det musikken. Gjennom barndommen brukte han hver ledige stund utenom skolen i studio. Han spilte på alle arrangementene til ungdomskafeen og ble kjent i lokalmiljøet som han «rapperen».

Det var først som 13-åring at han turte å vise frem det han hadde laget til familien.

– Det var første gangen hele familien var i studio, og jeg husker det var veldig nervepirrende da vi skrudde på musikken. Jeg var redd for hva mamma og pappa kom til å si, men jeg ville vise frem det jeg hadde laget. Mamma danset, og pappa sa: «Bare fortsett sånn her, det kommer til å skje». De har vært til stor hjelp, den gjengen der, forteller Rambow.

FLOW OG BARS: Rambow tror hans generasjon bryr seg mer om bra flow enn teksten. Foto: Sayless visuals

Will Smith-metoden

Moren er hans største forbilde. Hun er arbeidsom og gjør alt for familien, mener Rambow. Det er også derfor han har valgt helse- og oppvekstfag på videregående.

FORBILDE: Rambow ser opp til moren og vil bli sykepleier som henne. Foto: Privat

– Det er viktig å ha en plan B om karrieren faller. Min er å bli sykepleier, som mamma. Jeg skal ta utdanningen uansett hvordan det går med musikken, sier Rambow bestemt.

Det er altså ingen tvil om at han skal fullføre videregående, og når P3.no ringer, har han tatt en time fri fra hjemmeskolen for å bli intervjuet. Skolen er generelt grei når det gjelder musikken, og ikke minst skuespillerkarrieren til Rambow. Det er nemlig rollen som Elias i NRK Super-serien «Rektors kontor» som gjorde at mange fikk det med seg da han slapp debutlåta «Bentley» for snart et år siden. Rambow er glad for at skolen legger til rette for at han kan dyrke musikken og skuespillet.

– Jeg har snille lærere som lar meg ha en fremtid, sier han og beskriver kombinasjonen av å være artist og skuespiller som «Will Smith-metoden»:

– Det var det Will Smith og 50 Cent gjorde. Hvorfor ikke gjøre det samme når jeg har sjansen?

«Den lille fyren med den store stemmen»

Foreløpig ser det ut til at Will Smith-metodens magi har virket. For i en stadig voksende rapsjanger, har Rambow åpenbart gjort noe riktig.

Marius Solberg, programleder i hip hop-kanalen YLTV, har en mening om hva det kan være, og sammenligner Rambow med den amerikanske rapperen Boosie Badazz: den lille fyren med den store stemmen.

DISTINKT STEMME: Marius Solberg i YLTV mener Rambow skiller seg ut. Foto: Christine Klasbu

– Han har en distinkt stemme og fremføring, som gjør at du hører at det er Rambow med én gang. Det er en fordel som gir han mulighet til å eksperimentere med uttrykket sitt uten at det høres ut som andre artister. Han har en x-faktor som grep meg med én gang.

Solberg var tidlig ute med å løfte frem Rambow og har stor tro på at om han fortsetter å jobbe hardt, er ydmyk og lærevilling, så kan han nå så langt han vil.

– Jeg får lyst til å ta over verden når jeg hører musikken hans

Rapper, skuespiller og tidligere P3-programleder Adam Ezzari, har også troa på Rambow.

HAR TROA: Rapper og tidligere Urørt-dommer Adam Ezzari elsker energien til Rambow. Foto: Xueqi Pang / NRK P3

– Jeg blir sånn: «Eyyyy, wohoo!» Jeg får lyst til å ta over verden når jeg hører musikken hans, eller ta en joggetur. Rambow har ingenting å tape, ingenting kan stoppe han. Han er veldig arbeidsom og har driv, sier han entusiastisk.

Ezzari var dommer i Urørtfinalen 2020, og han kan lett se for seg Rambow på P3 Gull om han vinner Årets Urørt.

– Det er jo lenge til, men se hvor mye han har gjort bare på et år, tenk om 10 måneder. Det er fest i stua bare man hører på musikken hans, så tenk hvordan det hadde vært med han på P3 Gull, sier Ezzari.

På god vei

Det har Rambow også tenkt på selv. I låta «Take 1 (Comeback)» rapper han om nettopp det:

«Nå ringer mobilen hver dag null stopp
Er ikke no wrestler, men de kaller meg big show
Når jeg stepper opp på scenen hæ, i make them jump
Nå rapper jeg min shit og de sier jeg stepper opp»

– Du rapper om at du ser for deg å opptre på et stort show. Det kunne for eksempel vært P3 Gull om du vinner Årets Urørt. Hva tenker du om det?

– Jeg skal prøve å spille der uansett om jeg vinner Urørt, sier Rambow og ler. Selvtilliten kan ingen ta fra han, og godt er det.

– Men det er stort om jeg kommer meg til Urørtfinalen. Som jeg sier i låta: «Jeg er på god vei».

«Månedens Urørt»

Rambow er kåret til «Månedens Urørt» på P3 i januar. Urørt er P3s plattform for de ferskeste artistene i Norge, og hver måned trekkes det frem en artist som det norske publikumet bør bli enda bedre kjent med. «Månedens Urørt» er med i konkurransen om å vinne «Årets Urørt» og en spillejobb på P3 Gull i november.

Utforsk Urørt-universet

Henrik Felipe vant «Årets Urørt» i 2020. Indie- og r&b-artisten fra Kabelvåg i Lofoten imponerte både dommerpanelet i Urørtfinalen og P3s lyttere med låta «Backyard», som han spilte live på P3 Gull i november. Se opptredenen her.

LES FLERE SAKER FRA URØRT: