Miksteip feirer rap

På fredag hyller P3-programmet Miksteip rap. Les hva de mener om sjangeren, lytt til utvalgte klassikere og kom med låtforslag!

Mandag til fredag mellom klokken 9 og 11 styrer duoen Torkil Risan og Ken Wasenius-Nilsen musikken på P3. Med de engasjerte sendingene deres har lytterne blitt servert alt fra låter med distinkt saxofon til musikk som Quentin Tarantino bruker i sine filmer.

Nå føler gutta at det er på tide med en sending som er dedisert til rapmusikk. Ken har hatt et forhold til sjangeren hele livet, mens Torkil har nylig utviklet et teorem der han deler opp rap i to grener: Sex-rap og gangster-rap.

På fredag styres Miksteip-skuta av rapmusikk. P3 Musikk har fått duoen til å dele sine tanker om sjangeren samt fått dem til å oppgi sine rapfavoritter. Vi oppfordrer leserne og lytterne til å foreslå spor i kommentarfeltet – låter som kan få plass i Miksteips rap-sending, og på en Spotify-liste som omfatter essensielt rap-gull.

Ken Wasenius-Nilsen om rap

– Jeg er oppvokst med skiver som Doggystyle, The Chronic og Ready To Die og har alltid vært veldig glad i hiphop-sjangeren. Nå skal vi kjøre en to timer lang miksteip med bare rap-bangers. Det blir gangsta. Jeg skal passe på å ha med meg kruttlapp-pistoler og marihuana-luktende røkelse inn i studio slik at vi får den rette atmosfæren. Torkil har lovet å sægge buksene sine hele fredagen.

Westside Connection – “Bow Down”:
– “The world is mine, n*gga, get back!” Det blir ikke mer gangsta enn dette. Noen ganger, når jeg for eksempel har blitt tvunget til å se på vinteridrett og derfor føler meg litt for hvit, pleier jeg å ta på meg min største hettegenser, sette på ”Bow Down” på iPhonen, og så gå sakte rundt på Bislett mens jeg skuler stygt på folk. Prøv det! Ganske tilfredsstillende.

DJ Khaled – “All I Do Is Win”:
– En låt med Snoop, Rick Ross, Ludacris og T-Pain? Shiiiiii, det kan jo ikke bli noe annet enn en banger. DJ Khaled selv nøyer seg, som vanlig, med å rope ”DJ Khaaaaaaled!” helt i starten av låta, for så å trekke seg tilbake og la mesterne gjøre jobben. Må være greit å være DJ Khaled. Jeg elsker jo også at låta har den herlig idiotiske tittelen ”All I Do Is Win”. Sånne ting finner man bare i rap-sjangeren.

M.O.P. – “Ante Up”:
– Alle rap-bangeres strong, black mama! Ei låt så heseblesende at det er så vidt M.O.P. selv klarer å fullføre den. På tidlig 2000-tall i Moss var det påbudt å spille denne låta minst fire ganger hver fredag.

Torkil Risan om rap:

– Jeg hadde begrenset innsikt i hiphop-verden før jeg utformet mitt eget teorem om hiphop forrige tirsdag: Det finnes to greiner på hiphop-treet. det er gangster-rap og sex-rap.
Sex-rap er sånn som Dreamon og Drake holder på med, mens gangster-rap det Wu-Tang Clan og 50 Cent driver med. Gangster-raptekster bør inneholde de tre P-ene: Puling, plaffing og poffing. Eventuelt de tre K-ene: Knarking, knivstikking og klamydia.

I vår hyllest til rap kommer jeg til å snurre tre vidunderlige klassikere:

Warren G & Nate Dogg – “Regulate”:
– Låta minner meg om Trondheim høsten 1994. Jeg var ikke tøff nok til å være på fester med alkohol, men akkurat tøff nok til å være i selskapeligheter uten. Der kunne vi finne på å høre på denne og snakke om hvor teit og useriøs de som drakk var. Kanskje fleska vi på med litt nødt eller sannhet også. Personlig foretrekker jeg Warren G pre Sissel Kyrkjebø-æraen.

Ludacris – “Get Back”:
– Den låta får meg alltid til å fantasere om filmkarakteren Les Grossman fra filmen Tropic Thunder. Overvektig filmstudiosjef spilt av Tom Cruise som har en forkjærlighet for utskjellinger og hiphop-dansing. Tropic Thunder slutter med at Grossman danser til Ludacris. Beste rulleteksten ved siden av The Hangover. Filmen er for øvrig et klenodium fordi det er den eneste Tom Cruise-filmen han ikke spurter i.

Eminem – “Lose Yourself”:
– Altså, jeg så 8 Mile for første gang for et par måneder siden. Hvis det er noen som er like bakpå som meg, kan jeg røpe at det er Karate Kid, bare i battlerap-miljøet. Full nyting. Liker at Eminem sparer “Lose Yourself” til rulleteksten. Hvis man skal nyte sporet i de lengste dragene, ville jeg varma opp med den siste battelen til B-Rabbit (Eminems rollefigur i 8 Mile) først.

Eminem – “Lose Yourself”: