Mors beste brannstiftere

Gaahl. Satyr. Necrobutcher. Fenriz. Black metal-musikerne har gått fra å være djevelens ambassadører til joviale tv-ansikter, mener Lydverkets Njål Engesæth.

I Lydverkets halloweenspesial, som sendes på NRK2 klokken 21.30 i kveld, tar reporter Njål Engesæth tak i en velkjent sak: De skumle og dystre black metal-folka. Men er vi frykter vi dem egentlig lenger? spør han i spalten «Njål kommenterer».

– Med Greven ble nærmest en hel sjanger dømt for drap, satanisme og brenning av kirker. Journalistene var så redde at de kun turde å intervjue skyggene til artistene, sier Njål i kommentaren.

Jovial tv-underholdning

Men dette var for nesten tjue år siden. Nå, i 2012, har alt blitt snudd på hodet – og de en-gang-så-skumle sortmetalfolkene stiller plutselig villig opp på jovial TV-underholdning.

Blant annet ble Necrobutcher fra Mayhem sunget til av Alex Rosén i serien «Folk i farta», Fenriz fra Darkthrone gav klemmer til trær i «Ut i naturen», Sigurd Wongraven lekte kjæresten til Live Nelvik i «Dama til», mens tidligere Gorgoroth-frontmann Gaahl spilte i musikalen Svartediket.

En konspirasjon

Njål Engesæth undrer over om black metal-musikernes plutselige folkelighet kan skyldes en slags konspirasjon – en måte å legge skjul på deres onde plan som snart vil iverksettes. For som han selv påpeker:

– Det sies at djevelens største triks var å overbevise verden om at han aldri eksisterte.

«Njål kommenterer: Skumle artister» ser du i vinduet øverst i saken.