Møttes i skogen om gitar-rykter

I over ti år har medlemmene i Divest laget musikk sammen, men det var først da de ga slipp på egne regler at brikkene falt på plass.

Allerede i tredjeklasse møttes to av medlemmene i Divest. Det gikk rykter om at vokalist Andreas Heinesen Kase hadde egen el-gitar. Ryktene nådde gitarist Hans-Ole Sponberg Hansen – som ikke trodde på det. Det ble avtalt et møte i skogen hvor de skulle få avklart gitarsituasjonen, en gang for alle.

– Det var ikke kjangs at noen andre hadde el-gitar enn han selv! Det ble satt opp et møte i friminuttet. Han kom opp til meg. Han var litt lavere enn meg husker jeg. Og så sa han sånn: «har du el-gitar!?»

– Ja, ja, ja, jeg har el-gitar, sa jeg.

– «Nei, jeg tror ikke noe på det», sa han. Så jeg ba han om å bli med meg hjem, forteller Kase lattermildt. Han ble invitert hjem til Hans-Ole for å spille gitar.

Andreas Reite, bassist i Divest bryter inn.

– Så da farget de luggene som My Chemical Romance, for de skulle være emo.

Urørt mener:

Med flere sterke låter inne på Urørts nettsider, imponerer Divest nok en gang med låten «Wingside». Smittende energi gjennom lystige gitarriff og melodilinjer med et lo-fi uttrykk. Gitarpop som får en til å ville skru tiden frem noen måneder til sommer og festivalsesong.

Gitarryktene ble til samspill, og med årene startet Divests nåværende medlemmer å koble seg på. En etter en.

– Jeg fant Kase på Nettby! Før sosiale medier så jeg et bilde av han, og syns han så kul ut, forteller Reite ivrig. Bandet har base i Oslo, hvor de har eget musikkstudio hvor de spiller inn og produserer egen musikk.

Månedens Urørt Divest
MÅNEDENS URØRT: Divest består av Hans-Ole Sponberg Hansen (f.v.), Andreas Reite, Andreas Heinesen Kase og Henrik Gaarden. Foto: Peder Haugfos.

Måtte ha forandring

Divest er Månedens Urørt med låta «Wingside». En låt som handler om en periode der bandet slet med å skrive nye låter.

– Vi holdt på veldig lenge i studio. Spilte sikkert inn to, tre album liksom. Det ble aldri noe mer enn demoer, og det stoppet opp fordi vi la veldig mye press på oss selv. Og så tenkte vi sånn:

«Det her går ikke – det er ikke bærekraftig. Vi må bare få ting ut og ikke legge så mye filter på oss selv!»

Sammen kom bandet frem til at både energi og spontanitet var mangelvare i prosjektet, og de bestemte seg for å ha det mer gøy med musikken, og ha som mål om å gi ut nytt materiale kjapt.

– «Wingside» er i utgangspunktet en demo, som ble spilt inn litt sånn «kjapt og gæli», og så tenkte vi at det låt kult og kunne spille inn det som trengs, forteller Reite. Sammen bruker de mye tid på å høre på forskjellig musikk, og på øving jammes det før arbeidet for alvor settes i gang.

Selv syns de det fremdeles er vanskelig å skulle plassere sin egen musikk i en sjanger, men beskriver det som indie-rock eller gitar-pop med elementer fra 90-tallet, og inspirasjon fra diverse gitardreven musikk.

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/568353405″ params=»color=#2a3324&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true» width=»100%» height=»150″ iframe=»true» /]

Klare med energibombe

Divest startet som et fristed hvor idéene skulle få blomstre. Andreas Reite forteller at de i begynnelsen var usikre på om navnet Divest skulle tilhøre et band eller bli et plateselskap – sistnevnte for å kunne spille inn akkurat hva de selv ønsket, og gi det rett ut.

– Men så ble det et band, for det ble liksom lik sound på alt.

Han følger seg selv opp.

– Vi slet med det litt tidligere, at vi var veldig strenge mot oss selv. Ganske ortodokse. At vi la ned masse rammer på hvordan vi skulle gjøre ting.

Tekstene tar ofte for seg små, hverdagslige historier, som i for eksempel låta «Throw Me Off», som Andreas Kase forteller er fire ulike historier bakt inn i en låt-tekst.

– Historiene overlapper hverandre ikke nødvendigvis på en fin måte, men det låter kult da!

Nå står EP for tur for Østfoldguttene. Det de selv beskriver som en energibombe på fem låter skal etter planen slippes før sommeren. Før det kan man derimot oppleve gitarpop-kvartetten når de varmer opp for Østfold-kompanjongene Beezewax på Blå natt til 1. mai.

Her kan du høre et knippe låter Divest har valgt ut, og som inspirerer dem!