Musikk mot mørketid

Oh! imponerer med varm soul fra det kalde nord.

Vinteren 2011 var, kanskje ikke så overraskende, kald og mørk i Tromsø. I byen som også har fostret Urørt-finalistene i The Wolves, slo fire gutter seg sammen om et neo-soulprosjekt.

Se også: Alle årets Ukas Urørt her!

– Frode fikk tilbud om å stille med et band på et cruise med biff til frokost og jacuzzi til kvelds, så da var det bare å starte band.

Etter det var det ingen vei tilbake for bandet som tok navnet Oh!. Også denne vinteren skulle det komme bra ting ut av mørketida. Det var nemlig da låta «Let You Lift Me», som de nå er Ukas Urørt med, ble skrevet.

– Vi trengte ei låt for å komme oss gjennom mørketida, og det er ganske ironisk at låta blir Ukas Urørt når det endelig begynner å bli lyst et par timer i døgnet, sier de.

P3 Urørt mener:

Oh! tar et oppgjør med den tunge mørketiden med fjærlett neo-soul. «Let You Lift Me» er en velspilt og elegant poplåt, frontet av en av de varmeste røstene på Urørt.

Oh! teller fire medlemmer:

Frode Larsen, 26, sang og perkusjon
Morten Steene 26, bass
Eirik Fjelde, 23, tangenter
Arnljot Nordvik, 23, gitar

Oh!2Hva er bakgrunnen for at dere kaller dere Oh!?

 –  Vi synes at «Oh!» er et uttrykk som gir mange fine assosiasjoner, spesielt når vi hører det fra jenter.

Hvordan går dere frem når dere lager musikken?

– Låtene blir for det meste til ved at vi møtes over ei øl hos Morten og jammer før vi som regel ender opp på byen. Eller i fosterstilling.

Hvordan vil dere selv beskrive musikken dere lager? Hva er karakteristisk?

–  Vi kaller det stereosoul: En blanding mellom soul, neo-soul, hiphop og r&b – eller urban, som det heter på Spellemann. Folk etter konserter har sagt at vi er laidback, sexy og groovy. Det er digg.

– Dere må være glade i å pule!

Hva er det mest interessante som har skjedd i karrieren så langt?

–  Det var sykt stas da P1 plukka opp liveinnspillinga av Family fra Urørt og lista den. En liten stund etter det sto Poppa Lars fra legendariske Tungtvann i studio hos oss og nå har han vært med på å produsere hele debutalbumet vårt. For fire karer som hørte på Tungvann gjennom hele ungdomsskolen er det ganske rått.

Hva gjør dere til vanlig?

– Vi er alle musikere på heltid. Vi kan ingenting annet.

Hva er deres inspirasjonskilder – og hvorfor?

– Soulquarians og musikken som sprang ut fra Philadelphia og resten av østkysten av USA på slutten av 90-tallet har betydd mye for oss. Måten de blandet sammen hip hop, soul og jazz har lagt grunnlaget for det vi gjør.

Oh!1Hva er den største skandalen eller merkeligste opplevelsen dere har vært borti?

– Som nyoppstarta band på vår første Norgesturné spilte vi i en liten og trang klubb i bløte Kristiansand. På vei ned fra scenen sto det en yndig jente ved baren som på sin beste bibelbeltedialekt utbrøt «dere må være glade i å pule». Da var på mange måter lista lagt.

Hva skjer fremover? Noe spennende på gang?

–  Det skjer ganske mye spennede nå, så vi er ganske stoka på året som kommer. Vi slipper debutplata vår Stereosoul 28. mars, og så skal vi turnere en del i inn- og utland. Før den tid skal vi spille to konserter under by:larm og slippe noen nye singler.

Har dere andre favoritter på Urørt?

– Vi har jobba med KLISH og vi synes at han ga ut en av de beste platene i Norge i 2013. På Urørt heter han Klisne Fingra.

Oh! feat. KLISH – «Ballonga»:

Hvordan ser drømmegigen ut? 

– Det hadde vært helt vanvittig kult å ta musikken vår til USA. Vi hadde ikke takka nei til en gig på Coachella.

Nevn en konkret låt dere har blitt inspirert av. Hvorfor?

– D’Angelo – «Brown Sugar». Beaten er produsert av Ali fra A Tribe Called Quest og det groover bare så helt sinnsykt.