– Musikkbransjen er tøffere for kvinner

Britiske Rita Ora mener også at mange er redde for å kalle seg feminister.

Britiske Rita Ora har gått den lange, strabasiøse veien fra ungt sangtalent på pappas pub til en av de mest spennende og lovende popstjernene vi har i dag.

Det har hun selvfølgelig ikke fått til uten innsats og hardt arbeid, men hun mener at hun har hatt det litt tøffere enn mange andre.

Rita Ora hevder nemlig at det er ekstra hardt å lykkes i musikkbransjen for kvinner.

– Tøffere på alle mulige måter

Rita Ora tror ikke det blir lett å være eneste kvinne i The Voice-panelet. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Rita Ora tror ikke det blir lett å være eneste kvinne i The Voice-panelet. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Artisten bak schlagere som «I Will Never Let You Down» og «How We Do (Party)» har nylig sikret seg jobb som en av mentorene under den nye sesongen av det britiske talentprogrammet The Voice.

Som den eneste kvinnen i panelet, som ellers består av Kaiser Chiefs-vokalist Ricky Wilson, will.i.am. og Tom Jones, ser hun frem til en utfordrende jobb.

– Ikke for å bruke det som en unnskyldning, men jeg tror musikkbransjen er tøffere for kvinner på alle mulige måter, sier Ora til The Mirror og fortsetter:

– For meg som kvinne har det alltid delvis handlet om å bevise at jeg hører hjemme i denne bransjen. Derfor er jeg stolt av å være med i The Voice-panelet med så suksessrike menn.

24-åringen, som blant annet spilte på Rådhusplassen under VG-lista i fjor sommer, forteller også under intervjuet at mange er redde for å bruke begrepet «feminist» om seg selv.

– Jeg tror folk tar ordet «feminist» veldig alvorlig, og spesielt i denne bransjen hvor alle plateselskapsjefene er menn, forklarer Ora og fortsetter:

– Men alle artister, uavhengig av kjønn, er nødt til å bevise at de hører hjemme her. Jeg har alltid vært tydelig på at kvinner bør holde sammen.

Flyktet fra krigsherjet hjemland

Rita Ora ble født i Pristina i Kosovo i 1990. Allerede da hun var ett år gammel flyktet familien fra det krigsherjede landet, og slo seg ned i Storbritannia.

Der åpnet faren en pub, og dermed fikk Rita en scene hvor hun øve og finpusse på sangtalentet sitt.

Som 19-åring havnet hun på radaren til hiphop-mogul Jay Z, som fløy henne til New York og signerte henne på plateselskapet sitt, Roc Nation. I 2012 kom debutalbumet Ora, som blant annet suste rett inn på toppen av den britiske albumlisten og skaffet henne omtale som «den neste Rihanna».

I fjor sommer spilte hun under det stjernespekkede VG-lista Topp 20-showet på Rådhusplassen i Oslo.

Se Rita Ora fremføre «I Will Never Let You Down» og «How We Do (Party)»: