– Musikken har blitt for veik og myk

Rockeduoen Death From Above 1979 savner tøffere musikk med politisk brodd.

Danserockerne i Death From Above 1979 synes andre artister må bli tøffere, og beskriver dagens musikk som «for veik og myk».

Selv ble bandet gjenforent i 2011, etter en fem års pause, fordi de følte musikken trengte dem.

– For tre år siden virket det kanskje latterlig å lage politisk musikk, men nå har det kommet til et punkt hvor musikken behøver å bli litt tøffere, sier bassist Jesse F. Keeler i et intervju med The Guardian.

Søppelmyndigheter

Omslaget til gjenforeningsalbumet "The Physical World". (Foto: Promo)
Omslaget til gjenforeningsalbumet «The Physical World». (Foto: Promo)

På tirsdag kommer de med sitt andre album, The Physical World, ti år etter debuten. På den platen finner man også en låt med navnet «Government Trash».

Den samfunnskritiske låten ble sluppet som singel 14. august, samtidig som de massive opptøyene i Ferguson, Missouri raste.

– Jeg er glad den låten kom ut akkurat da den galskapen skjedde i Ferguson, forteller vokalist og trommeslager Sebastian Grainger og fortsetter:

– Andreverset ble skrevet da vi så Boston bli okkupert av politi etter maratonbombingen. Hva faen er det som skjer? Ungdom blir kastet i fengsel helt uten grunn. Den samme dritten skjedde også på G20-møtet i Toronto i 2010.

Hør Death From Above 1979 – «Government Trash»:

Uhipt å være politisk engasjert

Synne Øverland Knudsen gav seg i Team Me som en protest mot Elverum-bandets nominasjon til det Statoil-sponsede by:Larmstipendet. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3.)
Synne Øverland Knudsen gav seg i Team Me som en protest mot Elverum-bandets nominasjon til det Statoil-sponsede by:Larmstipendet. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3.)

I mange år var den heteste poteten i Norge, når det kommer til musikk og politikk, det mye omtalte Statoil-stipendet.

I seks år ble prisvinnere som Ida Maria, Ingrid Olava, Kvelertak og Bernhoft tildelt mellom 800 000 til 1 000 000 kroner, før stipendet ble lagt ned i 2013.

Kråkesølv, Ungdomsskulen og Moddi trakk seg av miljøpolitiske grunner da de ble nominert til det omstridte stipendet.

I 2012 forlot også Synne Øverland Knudsen bandet Team Me, da de ble nominert. Da P3 lagde dokumentar om henne et år senere, forteller Øverland Knudsen om avgjørelsen.

– Ved at man godtar et sånt stipend renvasker man Statoil sin virksomhet og lar dem opptre som en sånn snill bestefar for kulturlivet. Jeg vil ikke være en reklameplakat for deres virksomhet.

I fjor skrev P3s Marius Asp en kommentar som handlet om at «den engasjerte artisten er en utdøende rase».

Les kommentaren: Visst faen er det politisk

– Spørsmålet er kanskje heller om det noensinne har vært spesielt fasjonabelt for artister å fronte politisk eller moralsk engasjement. Gudene skal vite at de fremste ambassadørene for musikkens potensiale til – og til syvende og sist ansvar for – å endre verden til det gode, er en sørgelig uhipp forsamling, skriver Asp.

Popstjerne vil bli politiker

Gotye har vunnet flere priser som artist. Nå vil han prøve seg som politiker. (Foto: NTB Scanpix, AP, Matt Sayles)
Gotye har vunnet flere priser som artist. Nå vil han prøve seg som politiker. (Foto: NTB Scanpix, AP, Matt Sayles)

I forrige uke ble det kjent at Gotye, mannen bak «Somebody That I Used To Know», skal ta steget inn i politikken.

Wally De Backer, som han egentlig heter, har dannet et politisk parti sammen med bandet sitt, og håper å stille til valg i delstaten Victoria i Australia i november.

– Vi vil gi like muligheter og tilgang til musikk for alle, forteller Gotye om sine politiske ambisjoner til The Guardian.

De tre bæresøylene i partiets politikk er visstnok innovasjon, utdanning og rock’n’roll. Det første Gotye vil gjøre er å forbedre kunnskap om urfolket og innføre obligatorisk førstehjelpskurs i skolen, og gi landsbygdene bedre tilgang til musikk.

Synes du dagens musikk er for veik og tafatt? Si din mening i kommentarfeltet!