Festivalstemning: Disse låtene bør du ha på øret i sommer

Mange festivaler må kanskje utsettes til neste år, men det betyr ikke at du går glipp av sjansen til å oppdage nye favorittartister! Her er ekspertenes beste strømmetips.

Det har kommet rikelig med rå musikk i det siste, og nå er tiden inne for et dypdykk.

Vi har tatt en prat med ni sanne musikkentusiaster om hva de lytter til i sommer. Dette er folka som står bak hva du får høre på radio og hva du får oppleve på noen av Norges mest populære scener, samt noen som pleier å stå på scenen selv.

Sett på hodetelefonene eller skru opp volumet på stereoen, legg deg godt til rette i hagestolen og ta deg god tid til disse kremskivene.

En glad trio

 

👤 Hvem: Emma Steinbakken

🎵 Hva: Elev på videregående og musiker. Står bak låta «Dance», som går sin seiersgang på P3 i disse dager.

🏡 Hvor: Jessheim

☀️ Ingen sommer uten: Fanta Lemon og jordbær.

– Hvilken musikk preger din sommer?

– Om sommeren er jeg en «sucker» for gladpop. Som Isah, Astrid S og Matoma.

– Hva ville vært den ultimate sommerkonserten for deg akkurat nå?

Den ultimate sommerkonserten for meg ville nok vært med de tre. He he. 

– Hvilke norske skiver som har kommet i det siste, begeistrer deg?

– Emilie Nicolas. Altså. 

Skiva som får deg til å føle deg sjef

 

👤 Hvem: Anna Nor Sørensen

🎵 Hva: Musikkjournalist som skriver om fremtidens musikk hos Urørt og leder programmet Absolutt fredag på P3.

🏡 Hvor: Trondheim

☀️ Ingen sommer uten: Solkrem faktor 50. Blir solbrent bare av å se på Yr.no at det er meldt sol.

– Hvilken musikk preger din sommer?

Musikken til Koffee og Burna Boy kan få meg i sommerstemning midt på vinteren, så de kommer nok til å bli spilt hyppig.

I sommer skal jeg, som alle andre i Norge, på bilferie, og da synes jeg gitardrevet indierock fra band som Allah-Las, Thee Oh Sees og Mystic Braves passer bra. Norske band og artister som Pikekyss, Svømmebasseng og Benji & Banden slår heller aldri feil.

– Om du kunne sett hva som helst, hva ville vært den ultimate sommerkonserten nå?

Den konserten jeg er aller mest trist over å gå glipp av i sommer er Solange, som skulle spille på Øyafestivalen i Oslo. Jeg har siklet på sceneshowet hennes på YouTube og Instagram i flere år, og musikken hennes er noe av det vakreste jeg vet. Den er rett og slett altoppslukende og passer godt til litt roligere stunder om sommeren. 

Hvilke norske skiver som har kommet i det siste, begeistrer deg?

– Jeg gleder meg veldig til å høre låtene fra Great News sitt andrealbum «Now and Them» live så fort sjansen byr seg.

– Føler meg veldig sjef og klar for alle utfordringer livet kaster min vei når jeg hører på Algorithm & Blues av The Good The Bad and The Zugly.

– Ellers har jeg kost meg mye med de nye albumene til blant annet Okay Kaya, Verdensrommet og Eirik Aas. Noe for enhver smak der, altså.

Kaptein Kjell og Kapten Röd

 

👤 Hvem: Kjell Øverland

🎵 Hva: Musikant og bobilentusiast. Rir i disse dager P3-radiobølgene med låta «Abstinenser», under artistnavnet Kapteinen.

🏡 Hvor: Stavanger

☀️ Ingen sommer uten: En tur på hytta med familien, båt og bading.

– Hvilken musikk preger din sommer? 

– Denne sommeren er preget av reggae, rap og indie-musikk for min del!

Hva ville vært den ultimate sommerkonserten for deg akkurat nå?

– Gi meg en festival eller konsert med svenske Kapten Röd, J-Hus fra England eller The Kooks. En god og herlig blanding!

– Hvilke norske skiver som har kommet i det siste, begeistrer deg?

– Jeg synes det er sinnssykt mye kul norsk musikk ute og går, men et album som kommer til å bli spilt mye denne sommeren, er «Snart, Gabby» av Gabrielle.

Alltid vært svak for nordnorsk indie

 

👤 Hvem: Håkon Sætra Blom

🎵 Hva: Booker band til Trondheims studentstorstue Samfundet. Pleide å cruise rundt med gressklippere.

🏡 Hvor: Tidligere Bodø, nå Trondheim

☀️ Ingen sommer uten: Venner. Og alenetid.

– Hvilken musikk preger din sommer?

For et par år siden hadde jeg som sommerjobb å klippe gress hos et borettslag i Bodø, hvor jeg bodde. Jeg hadde en gammel iPhone med latterlig dårlig lagringsplass, så jeg hadde bare plass til å ha rundt tre album offline.

De tre albumene jeg hadde var «Discovery» av Daft Punk, «Idiographic» av Tellef Raabe og «Plowing into the field of Love» av Iceage. De tre albumene har i stor grad påvirket sommerens musikk for min del. Hadde også en god Bob Dylan-periode i fjor sommer.

– Hva ville vært den ultimate sommerkonserten for deg akkurat nå?

Med tanke på situasjonen rundt Covid-19 savner mange, inkludert meg selv, å dra ut og danse. Det hadde vært dritfett å sett Daft Punk live (RIP Alive 2017). Ville også vært enormt å oppleve Thomas Bangalter snurre noen skiver.

– Hvilke norske skiver som har kommet i det siste begeistrer deg?

– Tacobitch kom med en etterlengta singel nylig. Låter veldig kult, og man ender opp med å mimre tilbake til Bylarm 2019, da de tok seg til scenen for første gang. For en opplevelse!

– Andre singler jeg anbefaler: Sjekk ut «So Lost» av This Daze. Disse guttene har god holdning til musikk og livet. Og «Kelneren» av Virkelig: Jeg har alltid vært svak for nordnorsk indie. Sist, men ikke minst: «Musk Ox Resort» av Yukon Delta National Wildlife Refuge. Norge har manglet et bra postrockband etter Youth Pictures of Florence Henderson.

– Når det gjelder fullengdere, anbefaler jeg «Tøyen Holdning 2» og «Double Goodbyes» av Ivan Ave. Kudos til Tøyen Holdning for å gjøre høykultur hipt og fresht. Ivan Ave er bare best i Norge på å rappe på engelsk uten at det blir kleint. Ferdig snakka.

Lek med sjanger og uttrykk

 

👤 Hvem: Ida Eline Tangen

🎵 Hva: Musikksjef hos NRK P3. Pleide å synes hjemstedet Nesodden hadde for lite action, frem til Snoop Dogg arrangerte fest på brygga.

🏡 Hvor: Oslo

☀️ Ingen sommer uten: Bading. Badedrakten ligger alltid klar i veska i tilfelle muligheten skulle by seg.

– Hvilken musikk preger din sommer?

Hver sommer er det alltid en eller flere låter som får en spesiell betydning. Det aller beste med sommeren er de lange, varme kveldene hvor man kan sitte ute, høre på musikk med venner, bytte på å styre spillelista og synge med på alt fra deLillos til Roddy Ricch.

– Hva ville vært den ultimate sommerkonserten for deg akkurat nå?

Det var mye jeg hadde gledet meg til å se på norske festivaler i sommer, og det var særlig booket noen helt drøye rap- og hiphop-acts. Jeg var så klar for å se Doja Cat, DaBaby, Burna Boy, Kamelen og mer.

Ellers drømmer jeg alltid om at noen skal booke Beyoncé til en norsk festival.

– Hvilke norske skiver som har kommet i det siste, begeistrer deg?

– Denne våren har jeg hørt veldig mye på albumet «Et godt stup i et grunt vann» av Cezinando.

– Det imponerer og fascinerer meg hvordan han leker seg med sjangre og uttrykk, og har en så unik, særegen og kreativ sound – samtidig som det er så lett tilgjengelig.

Bergensrap = sommmerstemning

 

👤 Hvem: Sofie Brunvoll

🎵 Hva: Ansvarlig for booking av konserter på betongklossen Chateau Neuf. Eller Det Norske Studentersamfund, om du vil.

🏡 Hvor: Oslo

☀️ Ingen sommer uten: Rappere med skarre-r.

– Hvilken musikk preger din sommer?

Ka2 er en artig «up and coming» artist og leverte en heftig konsertopplevelse under Bylarm i år, så han er det gøy å følge med på for tiden. 

– Om du kunne booket hva som helst, hva ville vært den ultimate sommerkonserten nå?

Jeg liker veldig godt både det gamle og det nye fra Lars Vaular og får alltid skikkelig sommerstemning når jeg hører på bergensrap. Og der er hans nyeste album «Flere steder alltid» absolutt ikke et unntak. Dessuten er han ordentlig rå live, så om jeg kunne booke hvem jeg ville, ville jeg lagd tidenes sommerkalas med Vaular på scenen. Kan jeg også få med Safario på support?

Hvilke norske skiver som har kommet i det siste, begeistrer deg?

– «Et godt stup i et grunt vann» av Cezinando. Det er fortsatt noe av det jeg hører mest på, og jeg oppdager nye sider av låtene nesten hver gang.

– I sommer bør man også absolutt høre på Mustis «Qoyskayga»! Gjennomrått album med en deilig avslutning med «Gro Harlem Brundtland», som må være en av de feteste låtene som har kommet hittil i år.

Treffer et bredt spekter av følelser

 

👤 Hvem: Nina Kristine Opheim Gjertsen

🎵 Hva: Prosjektleder for Urørt hos NRK P3. Selverklært «tidsoptimist» som råkjører på elsparkesykkel til og fra kontoret på Tyholt.

🏡 Hvor: Trondheim

☀️ Ingen sommer uten: Farris og dill-potetgull.

– Hvilken musikk preger din sommer?

Jeg tar med meg mye av musikken jeg har funnet på Urørt inn i ferien. På stranda, når jeg slapper av, kommer jeg blant annet til å høre på Coconut Crab sin «Deep Blue», på roadtrip kommer Raw B sin «Cold As Ice» til å bli spilt på full guffe, og på grilling eller fest kommer låter som Edes sin «Got my own» eller «Model» av SNL til å stå på i bakgrunnen.

– Samtidig er det en svenske som preger listene mine i sommer. Artisten Augustine har rukket å bli en sommerfavoritt hos meg, med mange gode slipp både i fjor og i år. Han imponerer med god låtskriving, et unikt lo-fi-aktig indiepop-uttrykk og melodilinjer som du sent blir lei av.

– Hva ville vært den ultimate sommerkonserten for deg akkurat nå?

–  Samme som over: En konsert med enten helt ferske Urørt-artister eller svensken Augustine hadde vært midt i blinken for min del. Vil også legge til at en energisk konsert fra Brenn ikke hadde vært dumt, eller Fay Wildhagen på en scene omringet av vakker natur.

– Hvilke norske skiver som har kommet i det siste, begeistrer deg?

Emilie Nicolas sitt siste album «Let her breathe» har jeg hørt mye på i det siste. Det er så nært og fint og kan både få meg til å bli glad, litt frustrert og gråte. Å ha evnen til å lage musikk som treffer et så bredt spekter av følelser som denne platen gjør, er en evne ikke altfor mange har. Jeg blir imponert og takknemlig over at vi har slike artister i Norge.

Sjeldent triphop-funn

 

👤 Hvem: Christian Midthun

🎵 Hva: Ansvarlig for booking av konserter hos det studentdrevne konsertlokalet Hulen i Bergen. Spiller også bass i postrock-bandet Línt.

🏡 Hvor: Bergen

☀️ Ingen sommer uten: Øl og hytten.

– Hvilken musikk preger din sommer?

– Et lokalt, nytt indieprosjekt her i Bergen som jeg synes er veldig kult, er Heatwaves. De slapp akkurat sin første singel! Auroras nye låt «Exist for Love» er også helt magisk.

– Et rockeband som er utrolig undervurdert, er Slomosa. Jeg har troen på at de kan nå langt. 

– Om du kunne booket hva som helst, hva ville vært den ultimate sommerkonserten nå?

Det kommer aldri til å skje, men Billie Eilish på Hulen ville vært fett. Jeg gikk dessverre glipp av konserten hennes på Bylarm, og såpass små scener vil vi nok aldri kunne se henne på igjen.

– Hvilke norske skiver som har kommet i det siste, begeistrer deg?

Bergensbandet Shaman Elephant kom nettopp med en plate som jeg synes var helt sinnssykt bra. Det samme gjelder EP-en som Magic Mirror slapp sist måned.

Noe annet som jeg har hørt mye på i det siste, er noe så sjeldent som et norsk triphop-band, Oma Desala. Anbefales på det sterkeste!

 

Hits med Ruben, hyttehygge med Ivan

 

👤 Hvem: Anette Bylund

🎵 Hva: Ansvarlig for booking av konserter hos Bluebox og Østsia, som er studentenes hus i Kristiansand og Grimstad. Har blant annet også jobbet for bedre kjønnsbalanse i norsk musikkliv gjennom organisasjonen AKKS.

🏡 Hvor: Kristiansand

☀️ Ingen sommer uten: Å bytte ut Sørlandet med Vestlandet.

– Hvilken musikk preger din sommer?

– Ivan Ave slapp skiva «Double Goodbyes» nylig, som jeg synes det var skikkelig deilig å lytte til. Det kommer jeg til å sette på mye på hytta i sommer!

– Om du kunne booket hva som helst, hva ville vært den ultimate sommerkonserten nå?

Ruben er definitivt mitt førstevalg! Tenk deg ham på en stor festivalscene nå, det ville vært magisk. Den gutten har en unik tilstedeværelse, hvor han virkelig fyller scenen.

– Han har en personlighet som gjør ham spennende, og en rolig, behagelig aura. Samtidig som musikken er fengende, han produserer jo bare hit på hit uten stans. 

– Hvilke norske skiver som har kommet i det siste, begeistrer deg?

I tillegg til Ivan Aves skive, synes jeg Emilie Nicolas leverte som bare det på «Let Her Breathe». Det må ha vært vanskelig å skulle følge opp «Tranquille Emile», men det klarte hun med glans.