Gulper du ribbefett av bensinstasjonklassikeren «Driving Home For Christmas»? Får du utslett og svettetokter av den ørtende gjennomspillingen av Whams «Last Christmas»? Gir tanken på en jul med Rod Stewart surrende i stua deg et akutt behov for å rømme til sydligere strøk? Fortvil ikke: Her er 25 julesanger som kan gjøre selv den mest innbitte nissehater salig til sinns.
Spilleliste: P3 Musikks 25 julefavoritter i Spotify!
Disse sangene, som er håndplukket av P3s musikkdedikerte nettredaksjon, spenner over et stort spekter rent stilmessig – og kanskje ikke alle egner seg like godt under middagen på julaften… Eller? Test familiens toleransegrense, sett spillelisten til «offline» og gap opp: Soundtracket til årets avslutning er herved servert.
Sjekk alle Spotify-listene fra P3 Musikk – inkludert den beste musikken akkurat nå – her!
Hva er din favorittlåt i juletida? Legg gjerne igjen en kommentar!
Marius Asp, vaktsjef:
Darlene Love – “Christmas (Baby Please Come Home)”
“Christmas (Baby Please Come Home”) er et av høydepunktene fra A Christmas Gift For You From Phil Spector (1963) – sannsynligvis den beste juleplaten (og Brian Wilsons favorittskive) noensinne. Darlene Love har fremført sin barokke og emosjonelt skarpladde julebønn på David Lettermans show hvert år siden 1986 (med untak av streikeåret 2007) – det blir simpelthen ikke jul uten.
Hem – “Have Yourself A Merry Little Christmas “
New York-oktetten Hem, som lager musikk i krysningspunktet mellom kammerpop, folk, indie og pur Disney, er blant de beste bandene nesten ingen kjenner her til lands. Gruppens gladtriste tapning av «Have Yourself A Merry Little Christmas» illustrerer noen av bandets kvaliteter – ikke minst Sallly Ellisons klare, vakre stemme, som dirrer av like deler savn og sødme.
Low – “Blue Christmas”
Nei, den er ikke like kjent som «Just Like Christmas». Og ja, Elvis Presleys langt mer kjente versjon av samme sang figurerer også på denne listen. Men Lows versjon av «Blue Christmas» viser hvilke briljante tolkere av andres låtmateriale denne notorisk saktegående trioen er. Bunnløs ensomhet har sjeldent hørtes mer forlokkende ut enn dette.
Vince Guaraldi Trio – “Linus & Lucy”
Julestemning og instrumentaljazz er kanskje ikke en kombo som sier seg selv. «Linus & Lucy», skrevet for en julespesial av Knøttene i 1965, er imidlertid blitt en sesongklassiker med årene. Drivet og lekenheten i låten – som har blitt covret av alle fra Dave Brubeck til Built To Spill – vekker assosiasjoner til snøflak som danser, tett og vakkert, idet nissen endelig har fått fingeren ut og er på vei.
Frank Sinatra – “The Christmas Song (Merry Christmas To You)”
De færreste er i stand til å mane fram mentale bilder av svunne tider like elegant og uanstrengt som Ol’ Blue Eyes. Juleplaten A Jolly Christmas from Frank Sinatra (1957) er intet unntak, og “The Christmas Song (Merry Christmas To You)” er et nydelig snapshot av sesongens sentimentale og stilfulle særegenhet. Len deg tilbake, lukk øynene og la peisen knitre deg i søvn.
Kim Klev, journalist:
Gruff Rhys – ”Post Apocalypse Christmas”
Gruff Rhys, styrmann i det walisiske psychpopbandet Super Furry Animals, er ikke bare en ganske eksentrisk skrue – han er også ateist på sin hals. Og hva gjør en erkeateist når han skal lage julesanger? Jo, han gir ut en sekulær EP ved navn Atheist Christmas. ”It was the first christmas of the post-apocalypse” synger han muntert mens bassgangen og klokkespillet humper av gårde. Det er nesten så man får lyst til å krysse fingrene for at alt rakner neste fredag og det faktisk blir postapokalyptisk jul i år.
Kate Bush – ”Misty”
Etter kiloene med pinnekjøtt er fortært og julegavene har blitt fordelt rundt i rommet senker det seg fort en helt egen ro over en. Og denne problemløse tilstanden sitter fort igjen dagen etter. Og dagen etter der igjen. Hvis nettopp denne følelsen noen gang har blitt fanget på teip, så var det på ”Misty”, høydepunktet fra Kate Bush helt briljante utgivelse av fjoråret, 50 Words For Snow, – hvor Bush synger om å forbudt kjærlighet med den vakreste snømannen i hele bakgården.
Casiotone For The Painfully Alone – ”Cold White Christmas”
Han sutrer ganske fælt, denne skjeggete Portland-musikeren ved navn Owen Ashworth. Men når tårene triller over lune tangenter og dødslitne orgler – da særlig så fint som på ypperlige Etiquette fra 2006 – er det enkelt å ha lyst til å gi en god, varm klem til Den Smertefullt Ensomme Mannen. Særlig hvis han har det unevnelig kjipt på julaften, av alle ting. Dette er tross alt hva julen er for alt for mange.
Prince – ”Another Lonely Christmas”
Apropos å være alene på julaften: Da (o store) Prince skulle gi ut den makeløse singelen ”I Would Die 4 U” slang han likeså godt med denne som en B-side. Der A-siden er pulserende synther og melodilinjer rett i trynet, er fantastiske ”Another Lonely Christmas” Prince fra sine mer tilknotete sider: Det låter katedralsk, vondt og anthemisk. Kanskje ikke så rart når den er vitnesbyrdet fra en sørgende mann hvor den store kjærligheten dør på selveste første juledag.
Deerhoof – ”Xmas Tree”
Greit, San Francisco-bandet Deerhoof er virkelig ikke for ethvert øre – selv om det skulle være fordomsfritt og fremmedvennlig. Men den übernaive so-bad-it’s-good-tilstedeværelsen til vokalist Satomi Matsuzaki fungerer ypperlig på barnlige ”Xmas Tree”. Kledd i kvartettens lekne støyrock får man servert en herlig, halvrar julelåt om en liten pikes beundring over det utrolige juletreet midt på stuegulvet.
Ali R. S. Pour, journalist:
Mariah Carey – «All I Want For Christmas Is You»
Det må nevnes at jeg ikke fikk et ordentlig forhold til jul før jeg ble sammen med kjæresten. Så de siste fire julefeiringene har vært i full haram-effekt med ribbe og alskens hedenske skikker. Før den ferske tradisjonen trådde i ordentlig i kraft, hadde jeg likevel klart å skape meg et relativt sterkt forhold til denne Mariah Carey-låta. Sikkert utløst på grunn av tenåringsforelskelsen, men at dama har en vanvittig stemme er utvilsomt.
Eazy-E – «Merry Muthafuckin Xmas»
Rapgjøgleriet rundt julefeiringen er voldsomt. Eazy-E fra N.W.A. klarte å lire av seg «Merry Muthaphuckkin’ Xmas» før han forlot oss altfor tidlig i en alder av 31 år. Å klare å klemme inn såpass mange sex- og dopreferanser i høytidsferiringa er merkelig, for all del. Men den er catchy, da.
Ludacris – «Ludacrismas»
Rappens største klovn på begynnelsen av totusentallet rakk å lage kongesporet «Ludacrismas» før han bestemte seg for å bli sidekicket til Justin Bieber. Det er egentlig en ordentlig dridas-låt, som de ville ha sagt det i oljebyen. Allsang på refrenget og klubbaktighet som preger morroheta.
Snoop Dogg – «Santa Claus Goes Straight to the Ghetto»
Seig basslinje og naturligvis g-funk-inspirert får vi gamlefar Snoop og en liten haug med rappere fra Death Row Records. Men det er én mann som stikker av med showet: Avdøde Nate Dogg med den sløye silkestemmen gir meg frysninger og trang til å knekke en bjørnunge for raphistoriens (så langt) aller beste crooner.
Juelz Santana & Starr – «Jingle Bellz»
“Through Harlem we roll, on a high speed chase” synger Starr på “Jingle Bellz”. Naturlig nok. Juelz Santana og ovennevnte leverer det som må være den aller jævligste versjonen av en julelåt noensinne. Men dét er god nok grunn til å elske, omfavne og smile bredt til denne.
Trine Aandahl, journalist:
Mew – «She Came Home For Christmas»
Det er ikke akkurat en utpreget julelåt, men takket være tittelen er den innafor. Jonas Bjerres silkemyke stemme synger vakkert og trist om sluknet kjærlighet – mens lydbildet vokser seg stadig større rundt ham. Låta er storslagen, rørende og fylt av følelser – og dermed perfekt på julespillelista, om du tåler en klump i halsen.
Sufjan Stevens – «We’re Goin’ To The Country»
Folky og fint fra fem plater lange Songs For Christmas fra 2006. Utgivelsen er en blanding av coverversjoner og indiegeniets egne julelåter – denne er blant sistnevnte, men sprer allikevel en umiddelbar julefølelse – mye takket være triggerord som ”misteltoe”, ”snow”, ”baby Jesus” og – selvsagt – ”Christmas”. I år fulgte Stevens opp med Silver & Gold, som byr på nye fem plater med julestemning. Nok å ta av dersom du liker denne, altså.
Lindstrøm – «Little Drummer Boy»
Mannen bak et av årets beste norske album gjorde sin egen versjon av denne klassikeren for tre år siden. I Lindstrøms versjon har det gjenkjennelige temaet fra ”Little Drummer Boy” blitt syrete, suggerende og spaca. Låta strekker seg over 42 minutter – men her har vi holdt oss til radioversjonen, som er kortet ned til 4.56.
Marvin Gaye – «I Want To Come Home For Christmas»
Få stemmer er vakrere enn Marvin Gayes. Når han velger å synge julelåter, blir resultatet rørende og vakkert. ”I Want To Og Home For Christmas” er en krigsfanges lengsel etter å feire jul med sine kjære – og så fjernt fra de gjøglete julelåtenes det går an å komme.
Elvis – «Blue Christmas»
Elvis’ Christmas Album var sjølve julealbumet I barndomshjemmet – og fortsatt obligatorisk når kalenderen har tippet desember. Den gamle countrylåta er enkel, men universell – “Youll be doin all right, with your christmas of white/But I’ll have a blue Christmas without you”. Akkurat så vakkert som det må være til jul.
Totto Mjelde, journalist:
The Pogues & Kirsty MacColl – «Fairytale Of New York»
Klart det er litt vel åpenbart å ha med denne, men det er en av de låtene som kan høres tusenvis av ganger uten å bli slitt. Nerven i samspillet mellom Shane MacGowan og Kirsty MacColl (dypt savnet) er også så sterk at sangen kan spilles på den varmeste sommerdag uten at det senker kvaliteten. En julelåt for alle årstider, og en påminnelse om at ikke alle feirer jul på helt samme måte.
The Ramones – «Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight)»
Ah. Flere døde helter. Joey Ramone skinner på den herlig enkle sangen om kjærlighet, julefred og nissens reinsdyr. Begrav stridsøksen på julaften, dere.
Run-D.M.C. – «Christmas In Hollis»
Nok en helt som er borte: raptrioens Jam Master Jay. …Det var da voldsomt til død her, da. Skal man tro teksten er julefeiringen i Hollis, Queens tydeligvis ganske annerledes enn den vi har i Bergen. Chillin’ and coolin’ like a snowman. Ekte vare.
Sunturns – «The Sun Turns»
Vi må ha med noe norsk. For hvem skulle trodd at spretten indiepop gjorde seg som juleri? Sunturns beviste med denne låten fra fjorårets Christmas at de to passer som snop i julesokk. Tusen poeng for perfekt refreng. Solen snur snart, og vi deiser mot sommeren. Hold ut!
Band Aid – «Do They Know It’s Christmas?»
Det er nok mest nostalgi, men denne presser alltid nesten frem en tåre rundt juletider. Simon Le Bon, Paul Weller, Paul Young, Sting og Bono – litt av en 80-tallsgjeng! Mye godt hår og skinnende klær i den udødelige musikkvideoen. Band Aid får meg også til å huske hvorfor jeg elsket U2 før de gikk teknofreaks.