– Nærmest pinlig at de vant

Humorbandet Tenacious D vant prisen for «beste metall» under årets Grammy-utdeling. Det mener mange er ufortjent.

I løpet av årets Grammy-show ble hele 83 priser delt ut til det som skal være fjorårets beste musikk, men prisvinneren i «beste metall»-kategorien har fått flere til å rynke på nesen.

Den var det nemlig humorrockbandet Tenacious D som vant – og mange mener det er fullstendig ufortjent.

Forstår ikke sjangeren

Lemmy og resten av Motörhead måtte dra tomhendt hjem fra Grammy-utdelingen. (Foto: Christian Misje, NRK P3)
Lemmy og resten av Motörhead måtte dra tomhendt hjem fra Grammy-utdelingen. (Foto: Christian Misje, NRK P3)

Den amerikanske humor- og rockeduoen Tenacious D, bestående av komikerne og musikerne Jack Black og Kyle Gass, var nominert i «beste metall»-kategorien med sin Dio-cover «The Last In Line».

De utkonkurrerte mer rendyrkede metallband som Anthrax, Slipknot, Mastodon og Motörhead, og gikk til slutt hjem med prisen. Det har fått flere til å sperre opp øynene.

Musikkskribent Kim Kelly i Noisey mener årets utdeling er nok et bevis på at Grammy-juryen ikke forstår sjangeren.

– De fikk valget mellom Motörhead, de innflytelsesrike og elskede legendene som slapp en dødsrå plate 40 år etter de først ble dannet, og et forfengelighetsprosjekt fra to Hollywood-komikere som har skrevet sjangerdefinerende låter som «They Fucked Our Asses».

– Gjett hvem de valgte.

Grammy-prisen for «beste metall» har vært omdiskutert helt siden opprettelsen i 1989, da Jethro Tull vant den foran blant andre Metallica.

– Nærmest pinlig

Totto Mjelde synes det nærmest er pinlig at Tenacious D vant. (Foto: NRK)
Totto Mjelde synes det nærmest er pinlig at Tenacious D vant. (Foto: NRK)

Totto Mjelde, kjent fra musikkprogrammene Pyro og Stjernepose, synes også det er rart at Tenacious D ble nominert for «den ganske svake coverlåten».

– At den i tillegg vant er nærmest pinlig. Tenacious D er et humorband, og morsomme sådan, men noe metallband har de aldri vært. Og det vil nok Jack Black være den første til å backe, sier Mjelde.

Radioprogramlederen tror at den amerikanske metallfansen er vant til at Grammy-juryen roter det til i den kategorien, og mener heller Mastodon burde vunnet.

– Det mest åpenbare svaret er at Mastodon burde vunnet for sin perle «High Road». En perfekt blanding av rock og metall som tok bandet et par skritt videre i en karriere som aldri slutter å imponere. Fra et album som var blant årets desidert beste. Passende nok ble visstnok Mastodons gitarist kastet ut fra Grammy-utdelingen.

Hør vinneren og de andre nominerte her: