Når smått møter stort

Jadudah dyrker kontraster og stemninger i sin PJ Harvey-inspirerte støyrock. Nå er det ferske bandet Ukas Urørt!

– Den avslører egentlig veldig lite. Vi tolker den forskjellig innad i bandet, men jeg tror den i bunn og grunn handler om en flukt. En flukt fra kjipe og ubehagelige ting, en vond fortid som innhenter deg, en sannhet du helst vil glemme, eller kanskje ”mannen med ljåen”. Vi har alle noe som jakter på oss, sier Joakim Jenssen (21) om låta «And We Fall», som duoen Jadudah er Ukas Urørt med.

P3 Urørt mener:

Det ferske bandet Jadudah fremstår allerede helstøpte på låta ”And We Fall”.  Kontrastene i låta er umåtelig tiltrekkende – de balanserer skittent og bråkete med dempede partier og lys, tidvis intens vokal.

Mer om: Jadudah. 


Merkelig bandnavn

Jadudah er et fersk prosjekt, men har allerede rukket å utmerke seg både i Tromsø, hvor duoen som foruten Joakim består av Helle Larsen (22), holder til – og nå hos Urørt.

– Selve prosjektet ble til i mai, men vi møttes under fadderukene da vi nettopp hadde flyttet til Tromsø i 2010. Helle kommer fra Bærum, og Joakim er fra Gjøvik. Vi kom veldig raskt inn i musikkmiljøet i byen, og fikk jobb i husbandet på utestedet Bastard Bar. Etter lang tid med jamming der fant vi vel ut at vi ønsket å skape noe eget, og satte oss ned på hybelen til Joakim og begynte å klimpre på gitaren. Den kvelden i mai ble første låta vår, ”Red”, til. Hybelen til Joakim har blitt en slags arbeidsplass hvor både låter og demoer blir til, forteller de to.

Joakim og Helle får mange spørsmål om bandnavnet.

– Vi blir spurt om det hele tiden, men har fortsatt ikke noe godt svar. Kanskje  vi bare vil holde det hemmelig? Sannheten er vel egentlig at det var noe helt tilfeldig som filmappen, som vi lagret demoene våre i, het. Vi prøvde å finne på et kult navn, men til slutt så hadde ”jadudah”, navnet på filmappen, vokst på oss og vi begynte å like klangen i det, så vi tok det like godt som navn.

– Vi har også merket på folk som hører oss at de synes det er et rart navn i starten, men at det vokser på dem etter hvert. Det vi kanskje liker best ved navnet er at det verken er et pålegg, en støvsuger, eller et dagligdags utrykk. Jadudah er oss, ingenting annet.

Skittent sound

Jadudah er opptatt av å mikse det mørke og det melodiøse, og er fascinert av kontraster.

– Vi prøver å ha et litt skittent sound. Vi liker når smått møter stort, når det minimalistiske møter det maksimalistiske. Det kan noen ganger være helt ”overload” med klang på vokal, gitareffekter, forvrengt bass og trommeslåing, før det går over til et dempet og avslappet lydbilde. Vi prøver å lage fengende musikk, men liker at det kan være litt mørkt og mystisk. I det siste har vi også begynt å eksperimentere med elektroniske elementer i låtene, og gleder oss til å få presentert resultatet.

Duoen lar seg inspirere av band som vekker følelser.

– Vi kan vel nevne Nick Cave og PJ Harvey(på grunn av det mørke), The Strokes(catchy og kult) og Radiohead(Trenger man å si noe? Genial musikk). Vi liker band som har noe eget ved seg og klarer å vekke noe i deg.

Jadudah live på Bastard Bar i Tromsø. (Foto: Hege Jørgensen)

Jobber mot album

I løpet av sin korte levetid har Jadudah knyttet til seg både produsent og dyktige musikere som skal hjelpe dem når de går i studio i november. Da starter jobben mot bandets første album.

– Vi kommer nok til å jobbe med albumet til utpå våren en gang. Vi gleder oss kjempemye til å jobbe med det, og hvis alt klaffer så blir det også konserter i både nord og sør, sier de.

I Jadudah er det som regel Joakim som presenterer en idè, som regel et gitar-riff eller en melodilinje.

– Vi diskuterer litt frem og tilbake, men blir fort enige om hvordan vi vil ha det. Vi føler at vi er gode på hvert vårt, og av den grunn er ikke det noe problem å fordele arbeidet med låtene. Man kan si at det er Joakim som er grunnmureren, mens jeg setter de siste steinene på plass. På den måten føler vi det er «vårt», sammen, sier Helle om dynamikken i bandet.

– Norges beste by

Når de ikke jobber med musikk, jobber Joakim på kinoen i Tromsø og som stand-in hos Cazadores. Helle studerer sosialantropologi.

– Det skal vel nevnes at vi bor i Norges beste, men farligste by når det kommer til uteservering, så det har gått mange timer på pilsing med venner, nachspiel i midnattsola, og nattmat med måkeselskap, forteller de.

Det unge bandet ble nokså overveldet da de fikk beskjeden om at de var plukket ut som Ukas Urørt.

– Det betyr utrolig mye! Det er rett og slett overveldende. Vi føler jo at vi så vidt har kommet i gang med Jadudah. Overgangen fra å sitte å klimpre på gitaren i hybelen og spille på skitne puber i Tromsø, til å plutselig bli Ukas Urørt og få låtene spilt på P3, er helt fantastisk. Alt har skjedd så utrolig raskt for oss at det rett og slett er litt vanskelig å ta inn over seg. Vi digger det, og vi får virkelig lyst til å satse 100 % på musikken! Vi har aldri vært så gira som vi er akkurat nå, sier de.

De har selv noen favorittband på Urørt:

Benedicte Edvardsen, på grunn av hennes herlige stemme, og hennes fantastiske låter. Måtte folk få øyene opp for henne! Tøffinga i Cazadores, og ikke minst verdens hyggeligste fyr: Peter Estdahl, fordi det er de beste folka. The youth; Fengende, småmelankolsk indiepop fra Gjøvik som bare er sinnsykt diggbart!

Hør intervju med Jadudah i Urørt på P3, onsdag klokka 21 – 23 på P3.