– Norge er ikke så uskyldsrene

I en ny dokumentar forteller bandet Einar Stray Orchestra hvordan glansbildet av Norge slår sprekker, og at de nå skammer seg over blant annet norsk utenrikspolitikk og våpeneksport.

Indiebandet Einar Stray Orchestra har nettopp sluppet den nye skiven Politricks til gode anmeldelser, og er nå klare med en dokumentar hvor de fyrer løs mot glansbildet Norge.

– Norge har jo blitt hauset opp som verdens beste land. Vi skammer oss ikke over å være fra Norge, men av for eksempel utenrikspolitikken, sier Einar Stray i dokumentaren.

– Vi deler ut fredpriser med den ene hånda, og krigsvåpen med den andre.

Se dokumentaren øverst i saken.

– Ikke så uskyldsrene

Einar Stray Orchestra skammer seg over norsk utenrikspolitikk. (Foto: Simon Skreddernes)
Einar Stray Orchestra skammer seg over norsk utenrikspolitikk. (Foto: Simon Skreddernes)

På platen Politricks finner man også den pasifistiske låten “For The Country”, hvor bandet tar tydelig avstand fra hvordan Norge opptrer utenrikspolitisk.

– Som barn trodde vi at Norge var et forbilde internasjonalt. Etter hvert har det det glansbildet slått sprekker og vi skjønner at Norge ikke er så uskyldsrene likevel, sier vokalist Einar Stray til P3.no.

Hør “For The Country” her:

En av tingene som ødelegger glansbildet av Norge for indiebandet, er våpeneksporten. Ifølge Statistisk sentralbyrå eksporterte Norge våpen til en verdi av 2,1 milliarder kroner i 2013, og omtrent halvparten av eksporten besto av bomber, granater, miner, torpedoer og raketter.

– Det at Norge er i krig kommer ikke så godt frem i media. Det er selvfølgelig noen som prøver å rette søkelyset mot det. Men Norge er jo en av verdens største våpeneksportører, sier bassist Simen Aasen i dokumentaren.

Møter samfølelse på kontinentet

Det siste året har mye av tiden gått med på å spille konserter, enten det er i Norge eller Tyskland. Senere i september legger de ut på en ny Europa-turné, og skal spille i byer som København, Wien, Praha, Berlin og London.

Se videopremieren til Einar Stray Orchestra – “Pockets Full Of Holes”

Einar Stray forteller at de ikke kjenner på skammen når de turnerer, og påpeker at de er heldige som har vokst opp i Norge. Rundt om i Europa møter Einar Stray Orchestra likevel mange som føler det samme som dem.

– Denne tematikken er ganske universell. På turné rundt omkring i Europa har vi møtt mange ungdommer som heller ikke helt hva de skal tro på lenger. Dette har vært mye av inspirasjonen til å lage platen.

– Vi tror det er mange i vår generasjon som kjenner seg igjen i det vi tar opp, som har vokst opp i kristne hjem i en trygg samtid, men som likevel ikke synes samfunnet er så perfekt og trygt som vi har blitt oppdratt til å tro. Vi tror det er et viktig tema å ta opp, kanskje begynner folk å prate mer åpent om tvil, sier Einar Stray.

Se musikkvideoen til Einar Stray Orchestra – “Politrics”: