Norsk vestkystrock

– Vi lager vel en slags gamliss-gubberock som er tilgjengelig for ungdommen også, ler Ukas Urørt-gutta i The Last Heat.

Seks karer i slutten av tjueåra lager skeiv countrypoprock. De aner ikke hvor bandnavnet The Last Heat kom fra, men syntes det hørtes fint ut. Nå er de Ukas Urørt med låta «So Lost».

URØRT MENER:

«Noen ganger er det enkle det beste. «So Lost» er en velsmidd poppærle der country og indiepop smelter sammen til en glødende legering som sjarmerer fra første sekund. Her er gode riff, fengende melodier og solide vokalprestasjoner som går rett inn i hjerteroten.»

MER OM:The Last Heat på Urørt

– Det er vel en slags gamliss-gubberock som på et eller annet vis ser ut til å være tilgjengelig for ungdommen også. Siden vi er mange fra Nordmøre i bandet kan du vel kalle det noe sånt som norsk vestkyst-rock. Tror jeg muligens er mer påvirket av klimaet der oppe enn jeg selv er klar over. Er veldig glad i regn, forklarer vokalist Øystein Frantzvåg.

Angstfull låtskriving

Låta de nå er Ukas Urørt med ble til etter en natt med lite søvn grunnet diverse irrasjonelle redsler og litt forvridd virkelighetsoppfatning.

– Introriffet kom først, og så tror jeg teksten bare dukka opp. Jeg skriver veldig mye om å være redd. Så det er ganske angstfylte saker, forteller vokalist og låtskriver.

Vokalist Øystein Frantzvåg skriver låtmaterialet til The Last Heat. (Foto: Bård Bjerkestrand Sogge)
Vokalist Øystein Frantzvåg skriver låtmaterialet til The Last Heat. (Foto: Bård Bjerkestrand Sogge)

– Karakteriske trekk ved musikken vår kan være at det dukker opp overraskende vendinger i både arrangement og akkorder. Småskjør og krakkelert vokal med et supervitalt band bak seg.

Garva musikere

De er alle musikere med føttene godt plassert i ulike leire. The Last Heat består nemlig av nåværende eller tidligere medlemmer av blant annet Huntsville, El Cuero, Hanne Hukkelberg, Paal Flaata, Gåte og Cadillac.

Øystein begynte å skrive låter på tampen av 2006, og dette skulle vise seg å være begynnelsen på The Last Heat.
– Omtrent samtidig med at jeg for første gang begynte å åpne kjeften å synge. I løpet av 2007 ble noen fabelaktige soveromsdemoer til, som jeg etterhvert tok med meg videre til resten av bandet.

The Last Heat er for tida i studio for å spille inn plate (Foto: Sindre Dahl)
The Last Heat spiller inn debutplata si (Foto: Sindre Dahl)

Debutplata er på vei

– Vi er akkurat ferdig med første runde i studio og det ser ut til at det blir kjempefint. At vi nå blir spilt litt på radio, takket være Urørt, er veldig stas.

Gutta ser frem til å få debutplata ferdig og tilgjengelig for folk sånn at de kan reise rundt å spille.

– Det er det vi liker best! Å spille konserter.

Alle i bandet lever av å drive med musikk i en eller annen form. Inspirasjonskildene spenner over et bredt spekter av artister, og Øystein avslører at han hører på alt som gjør noe fint med hodet og kroppen når man setter det på.

– Alt fra The Band, Bob Dylan, Neil Young, Faces, Jackson Browne, en dæsj Todd Rundgren, Tom Waits, Cheap Trick, Staple Singers, Van Morrison, tidlig Elton John og tro det eller ei, Pat Metheny. Rart hva som setter seg fast i underbevisstheten når man er ung og nysgjerrig på det meste. Akkurat nå hører jeg en del på en kar som heter Van Duren. Lista er uendelig lang, og etterhvert beveger den seg også innom Black Sabbath, King Crimson, Testament, Slayer, Miles Davis, Mahavishnu Orchestra, John Coltrane, gammal blues osv.

Av andre favoritter på Urørt nevner de The Royalties og El Cuero.

– Hva betyr det å bli Ukas Urørt?

– Først og fremst fikk jeg en super start på helga etter dere ringte meg på fredag. Ble kjempeglad! Ellers betyr det jo at flere får hørt musikken vår. Og det setter vi veldig stor pris på. Så kjenner jeg at jeg gleder meg litt til å slå på radioen og høre en av låtene våre bli spilt på radio. Det er stas!

– En siste appell til folket?

Vær nysgjerrig og sjekk ut all slags musikk! Ellers kan dere jo følge med på Urørt og myspace for info om når plata vår kommer og hvor/når vi kommer nær deg for å spille.

Hør også intervju med The Last Heat i onsdagens Urørtsending, mellom klokka 21 og 23 på P3