Øya kan få festivalpris

Øyafestivalen er blant de nominerte når artistenes europeiske favorittfestival skal kåres under bransjetreffet Eurosonic i kveld.

I samme kategori er også Roskilde og svenske Way Out West med i kampen om å bli artistenes favoritt. Roskilde er i tillegg  nominert til største festival og beste europeiske line-up.

Det er artistene selv og managerne deres som nominerer festivaler til prisen, som vil bli utdelt under åpningen av bransjetreffet Eurosonic i Groningen, Nederland i kveld. Presseansvarlig for Øya, Jonas Prangerød, sier til NRK Kulturnytt at dette inspirerer til videre arbeid.

NRK Kulturnytt 9. januar 2013

– Dukker opp på scena

Jonas Prangrød er festivalsjef for Øyafstivalen. Foto: Hallina Sjuve.
Jonas Prangrød er festivalsjef for Øyafstivalen. Foto: Hallina Sjuve.

Når vi spør han om hvilke artister som har vært de kuleste å ha med å gjøre, blir valgene mange.

– Med 80 band i parken hvert år og en enorm mengde klubbkonserter, blir det vanskelig å plukke ut en. Likevel har det vært veldig gøy med de som plutselig dukker opp som gjester under andres konserter. Et par av medlemmene i Sonic Youth har gjort det, og ikke minst Tim Harrington fra Les Savy Fav, som uten forvarsel var på scena 4-5 ganger i løpet av kvelden og natta, sier Prangerød.

– Sonic Youth og Air vil tilbake

– Vi får hvert år gode tilbakemeldinger fra artister og deres turnémanagere eller agenter. Noen band, som Sonic Youth og Air, har endt opp med å spørre om å få komme tilbake noen år etter sin første Øya-konsert. Jeg husker også Stooges-bassist Mike Watt skreiv mye pent om sitt Oslo-opphold på bloggen sin.

Les også: P3 sender Paskalev

Selv om mange tidligere Øya-artister trives på byfestivalen, er ikke alle band like lett å ha med å gjøre.

– Keith Morris, som nå synger i OFF!, forsøkte å opptre på Øya første gang i 2008. Han skulle være gjesteartist under Turboneger-konserten, men ble sjuk. Med andre ord fløy han California-Oslo-California, uten å se mye annet enn hotellrommet sitt. En kjedelig tur, med andre ord, forklarer han.

Hvorfor tror du artister og publikum trives så godt på Øya vs. andre norske festivaler?

– Vanskelig å si, men kanskje en god kombinasjon av lange sommerdager, et musikkinteressert publikum og et relativt ordna forhold, sier han.

Festivalprisen er rettet mot europeiske festivaler som gjør et viktig bidrag til samfunnet, og det er ikke første gang Øyafestivalen er nominert. Prisutdelingen skjer i kveld.