P3 elsker: Om’Mas Keith

Mesterhjernen bak Frank Oceans siste album tar på seg silkehanskene for å lage merkelig, men unik r&b.

Omslaget til "City Pulse". (Foto: Promo)
Omslaget til «City Pulse». (Foto: Promo)

Først som sist: Jeg var en av neo-soul-generasjonens klamme disipler. Jeg er skamfull. Jeg beklager.

Men til gjengjeld finnes det artister som klarer å skildrekremt – fløktige, vakre tanker uten potensielt å påføre lytterne hjerneskade. Det er da mulig å føre to tanker samtidig. Romantisere, men også levere velprodusert urbanmusikk som omfavner tanken på et bedre liv.

Om’Mas Keith, primus motor bak den eksperimentelle rapcroonergruppa Sa-Ra Creative Partners, er en av Los Angeles’ gjeveste produsenter. Hans touch på Sa-Ras to verdensromfunk-album, tilgjengeliggjør et dramatisk lydbilde. Forestill deg en pop-produsent som får frie hender på et jazzalbum uten å kludre til utgangspunktet. Nevnte jeg at han sto bak store deler av Frank Oceans channel ORANGE, fjorårets beste album?

Hør City Pulse:

Femten spor lange City Pulse er som seg hør og bør snedig snekret, men også den mest kommersiellt retta utgivelsen jeg har hørt fra den leiren. Den lener seg på autotune og popandelen innenfor r&b uten å miste Keith-signaturen. Lagvis dandert med gjenkjennelige rytmemønstre som man hører i dagens klubbmusikk. Luftige og ekkobaserte trommer. Sonarblipps. Våte handclaps. Velskrevet om kjærlighet og de digge tingene. Behandlet med silkehansker. Viktig.

Hver gang du tror at det sklir ut til en gjørme av særhet, henter det seg inn igjen. Keiths solomateriale er en naturlig forlengelse av Sa-Ra. Det er lekent, men også unikt.

Han klarer til og med å ta av kunstnerhatten til Erykah Badu på «All For You». Tenk det, da. Riktignok starter albumet bedre enn den avsluttes. Åpningsrekka «Slow Motion», «Pulse of the City», «Uh Oh It’s Love» og «Whatever You Wanna Do» gir meg frysninger. Det opplever jeg maks tre ganger i året – gjerne trigget når jeg setter på Sa-Ra.

Keith isla City Pulse for å hjelpe Ocean. Jeg er naturligvis glad for avgjørelsen. Men det er godt å høre at han tar seg tiden til å legge mye arbeid i et gratisalbum som får lite oppmerksomhet. Dedikert og høyst gledelig.

Ali R. S. Pour

Gjennom spalten P3 Elsker setter vi fokus på mindre kjente artister og utgivelser som fortjener mer oppmerksomhet. Forhåpentligvis finner du dine nye favorittartister her. 

Legg gjerne igjen en kommentar under!