P3 Spanderer: Jonas Alaska

Se Jonas Alaska fremføre singelen «Summer» sammen med Billie Van i et klasserom mens papirflyene svever rundt hodene.

– Ok, da finner jeg masse ark, så lager vi papirfly, sier Klara, hovedpersonen i den freske «Summer»-musikkvideoen, som leker med nittitalls-estetikk.

Vi er på Rud videregående skole, og resten av elevene, som består av 1., 2. og 3. klasse-elever, trekker pultene sammen for å få til best mulig opptak når Jonas Alaska skal fremføre singelen «Summer» sammen med Billie Van mens P3 filmer moroa.

Opptaket går smertefritt og vi er ferdig på rekordtid – mye takket være behjelpelige elever.

Se resultatet øverst i saken!

P3 slår av en prat med Jonas Alaska, som slipper sitt tredje album over nyåret, etter endt innspilling. Vi prater om hvordan ungdomstiden var for Jonas, om det forestående albumet, og hvordan «Summer» handler litt prestasjonsangst i en veldig mild form.

Hør Jonas Alaska i Spotify og WiMP

Ville bare skate

Nå er vi tilbake i klasserommet. Hvordan hadde du selv på skolen?

– Du, jeg hadde det veldig bra. Masse kompiser. Jeg husker at niende klasse var et litt kjipt år. Da ville jeg ikke gå på skolen. Hvorfor skal jeg lese det her, jeg har ikke bruk for det, på en måte. En veldig irriterende type som ville bare skate. Men på videregående så valgte jeg kunst, og da hadde jeg noe å glede meg til hver dag.

I videoen spiller du han litt eldre – dels kule, dels stakkarslige – fyren som kjøper øl til ungdommene og råner rundt med den peneste dama i bilen. Fantes det mange sånne folk i Åmli når du vokste opp?

– Det var de skikkelsene der som har blitt igjen i bygda og tok alle damene, hehe.

Jonas Alaska under P3 Spanderer-innspilling på Rud VGS. Foto: Aron Eskeland, NRK P3
Jonas Alaska under P3 Spanderer-innspilling på Rud VGS. Foto: Aron Eskeland, NRK P3

Åpen for å prøve noe nytt

Produsent for skiva er Erlend Mokkelbost. Hvordan kom samarbeidet i stand? Jobber han på en måte som er uvant for deg?

– For et par år siden – tror det var da vi var i Trondheim da Mikael (Paskalev, journ. anm.) vant Urørtfinalen – Erlend var dommer der, også var det fest etterpå. Vi hadde møttes et par ganger før, men nå sto vi og pratet sammen. Da nevnte jeg at har en el-gitar-låt som jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre med. Jeg tenkte at det hadde vært kult å prøve med ham siden han hadde et studio. Han ble gira på det, også ble det noe aldri av. Så i mars, var det vel, så ringte han og spurte om jeg fortsatt hadde den låta. Han hadde to fridager i studio, sier Jonas og tilføyer:

– Da hadde jeg allerede masse låter, nesten alle låtene. Så det passet veldig bra at han ringte. Jeg gikk inn i studio med et par av de vanskeligste låtene – og det funket ganske bra. Erlend jobber effektivt og kjapt, og det var en sunn måte å jobbe på. Jeg var åpen for å prøve noe nytt, sier 26-åringen.

Billie Van og Jonas Alaska avbildet under P3 Spanderer på Rud VGS. Foto: Aron Eskeland, NRK P3
Billie Van og Jonas Alaska avbildet under P3 Spanderer på Rud VGS. Foto: Aron Eskeland, NRK P3

Ting man blir stresset av

«Summer» låter umiskjennelig som deg, men er samtidig litt annerledes fra det du har gjort før. Kanskje særlig lydbildet – færre instrumenter, mer rytmebasert og aggressiv. Er den representativ for albumet?

– Ja, absolutt. Det er oppi den gata jeg har kjørt nå. Men den skiller seg litt ut, det er en annen stemming på gitaren. Jeg har en mørk, stemt ned gitar på “Summer”.

Fortell om låten. En ode til ungdommen – og din egen ungdomstid?

– Egentlig så har jeg skrevet mange låter på den nye plata som er tilbakeblikk på ungdomstida, men “Summer” … uten å høres for teit ut, så handler den om noe negativt. Om sommeren, folk er så gira, det er festivaler overalt. At det er fylt med prestasjonsangst og sosial angst, i en veldig mild form. Man møter nye folk, husker ikke navnet på dem. Masse sånne ting som man blir stressa av. Egentlig er det en låt om dét, og jeg prøvde å tenke tilbake da jeg skrev “Summer”.

Hva bringer framtida for Alaska?

Til uka skal jeg mastre plata som slippes i slutten av februar. Fram mot jul så skal jeg prøve å lage en ny musikkvideo. Så skal jeg spille med Billie Van, vi skal i studio. Og så skal jeg være tidlig ute med julegaver, vet jeg. Jeg orker ikke julaftenkjøret på Oslo City, smiler Jonas Alaska.