P3 Spanderer: OMVR

Se stjerneskuddet dra klubblåta «Hold You Back» foran sjuke visuals og et levende bord.

Norges nye soulhåp retter på hattebremmen mens det ruller beats ut av monitoren. Lyset dempes, koristene vugger i takt og hele veggen i den store hallen pulserer. Også bordflata (!) rører seg. Det kan se ut som vi har havnet i en musikkvideo à tidlig 2000-tall, men vi befinner oss bare på et museum – nærmere bestemt Ting-utstillingen på Teknisk museum i Oslo. Grafikken er altså ikke hentet fra «Oops I Did it Again», men stammer fra en infofilm om nanoteknologi.

– Jeg er opptatt av å pushe det litt, av å utfordre meg selv. Ikke alltid gjøre det som er forventa, sier Omar.

Det er bare en uke siden førstesingelen «Hold You Back» ble lansert. Klubblåta er i høy rotasjon på P3 og Omar er allerede på plakaten til både By:Larm og Natt&Dags Årets Beste Fest.

Men hans første liveopptreden får du her i P3 Spanderer.

Se videoen i toppen av saken. Maggie Petkovic og Elisabeth Vatndal korer, Doudou Goncalves trommer og Jørn Gundhus spiller keyboard.

– Ubehagelig å høre

– Elektronisk, sjelfull soul og r’n’b med litt rare rammer rundt, sier Omar når han selv skal oppsummere musikken sin.

«Hold You Back» er betegnende for uttrykket hans. Han vil også strekke seg lengre, gjerne overraske – kanskje dra inn noen afrikanske elementer – men det vil alltid være vokalen som står i sentrum.

– En god produksjon er viktig, men for min del er det vokalen som taler først, sier han.

Omar. Foto: Mattis Folkestad, NRK P3.no.Inspirasjonene hans er hovedsakelig Donny Hathaway, Brandy (Jepp, «The Boy is Mine») og Stevie Wonder, som hans synes er fantastiske vokalister.

– Det er på en måte de jeg har lært å synge av.

Den distinkte stemmen er nå en av hans største styrker – men det tok litt tid før han selv var komfortabel med den.

– Jeg har vendt meg til den, men det er fortsatt litt rart. Visse deler av stemmen synes jeg det er ubehagelig å høre selv, sier han.

– Men jeg er veldig glad for at den er såpass unik som den er. Den er lett å kjenne igjen, for å si det sånn.

Fløyet til Kuala Lumpur

Men la oss skru litt tilbake:

Hvem er egentlig OMVR?

Omar Mohamed Ahmed er 27 år gammel og født i Vegårshei, Aust-Agder. Han har bachelor i psykologi og pedagogikk, men har holdt på med musikk jevnlig siden videregående.

Det er ikke umulig at du har hørt den karakteristiske stemmen tidligere: I 2012 gikk han til semifinalen i The Voice med Madcon-Yosef, som han fortsatt ser på som en mentor, i sjefsstolen.

– Tida etter har jeg brukt på å prøve og feile, sier han og forteller om en gang han ble fløyet til Kuala Lumpur av noen produsenter som hadde sett klipp fra The Voice på Youtube.

– Det var kult det, altså. Men det er noe med det å jobbe helt selv med noe. Å bygge det opp fra start, sier han.

Nå skriver han all tekst og melodi selv, og jobber tett med produsenten på resten.

– Den prosessen er viktig for meg. Det å få lagd et så bra produkt at jeg er stolt av det og kan gi det ut. Nå håper jeg låta får vokse og at så mange som mulig får høre den.

Bli kjent med OMVR via ti kjappe:

  • Det morsomste jeg vet: Dette tør jeg nesten ikke å si – men jeg ser slavisk på alle Real Housewives-seriene. Miami, New Jersey, New York, Beverly Hills, Atlanta, Cheshire, London, Melbourne og Orange County. …Uff.
  • Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt: Å satse på musikken. Det har vel også vært den tøffeste avgjørelsen jeg har tatt.
  • Star Wars-karakteren jeg identifiserer meg mest med: Jeg så faktisk alle filmene i jula! Chewbacca, kanskje? Han er en morsom og rar karakter som bare surrer rundt. Så hjelper han til når han må.
  • Min verste uvane: Jeg kan stresse mye for veldig lite. Det kan ødelegge dagen hvis jeg ikke finner to like sokker på morgenen.
  • Beste Oslo-tips: Frysja om sommeren, en badeplass oppe ved Kjelsås.
  • Jeg er mest stolt av: Familien min og hva de har fått til. Mamma og pappa kom til Norge som flyktninger i 1988. De hadde begge universitetsutdannelse men måtte gå videregående om igjen og omskolere seg her. Jeg er stolt av hvor tålmodige og fine de er.
  • Det dummeste jeg har gjort: Å være sjenert da jeg var yngre. Jeg var flau over å drive med musikk og redd for hva andre skulle synes og tenke og tro.
  • Jeg kan ikke leve uten: Iphonen. Jeg er avhengig av musikk, så jeg er mye på Spotify. Og Instagram.
  • Kjendisen jeg helst vil ligge med: Jeg ville ikke ha ligget med henne – men jeg kunne gjerne hengt med Lindsay Lohan en dag.
  • Den jeg beundrer mest i verden: Onkelen min. Det er han som har inspirert meg til å gjøre akkurat det jeg har lyst til – uten å tenke så mye på hva som er lurt, uten å tenke økonomisk, uten å tenke for mye på framtida – men heller leve for det man mener er riktig her og nå.

Kollasj: Lindsay Lohan, Chewbacca og Teresa Giudice (Real Housewives of New Jersey). Foto: NTB Scanpix

Omar. Foto: Mattis Folkestad, NRK P3.no.
OMVR. Foto: Mattis Folkestad, NRK P3

Se flere P3 Spanderer her

P3 Spanderer er en serie der vi utfordrer norske og internasjonale artister og band til å forlate den trygge konsertscenen og opptre live i hakket mer utradisjonelle settinger. Opptreden filmes i ett take.