P3 Spanderer: Pow Pow

Se Pow Pow, Jonas Alaska og Billie Van gjøre “Alpha Waves” på taket av NRK.

– Gøy at elektropopbandet Pow Pow er i ferd med å bli kjent som countrybandet Pow Pow, sier Thomas Aslaksen.

Pow Pow-trommisen er på NRK-besøk sammen med bandkollega Sigurd Thomassen og samarbeidspartnerne på “Alpha Waves”, Jonas Alaska og Billie Van.

Låta har vært A-listet på P3 i hele sommer, og torsdag 28. august skal den fremføres på Angst bar i Oslo når P3-programlederne Ruben og Christines arrangerer “høstjakkefest”.

Dagen i forveien er det imidlertid lite som minner om høst. Augustsola samarbeider med de svarte takpapplatene på toppen av NRKs radiohus på Marienlyst i Oslo om å gjøre innspillingen av “Alpha Waves” i svært nedstrippet format til en varm opplevelse. En slags idyllisk, siste krampetrekning fra sommeren.

For anledningen fremføres låta kun med to akustiske gitarer, dagen etter skal den gjøres med steel guitar på Angst. Det er her countryassosiasjonen kommer inn i bildet.

Pow Pow - for anledningen med kassegitar. Foto: Rashid Akrim, NRK P3
Pow Pow – for anledningen med kassegitar. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

Se videoen av Pow Pow på taket øverst i saken.

 

 Fra nerd til pop

Selv om de fremdeles ikke er helt over i country-land, har mye skjedd med soundet  til Pow Pow. Bandet feirer ti år i år, og har siden sin forrige utgivelse, Last Days On Earth (2010) og forgjengeren Leaving Las Palmas (2007) beveget seg fra instrumetal pop med tungt synthfokus – som bandet omtaler som noe “bare nerdegutter liker”, selv om undertegnede kan bekrefte at den også appellerer til nerdejenter, til å introdusere vokal og et mer renskåret poputtrykk i låtene sine.

Hør originalversjonen av “Alpha Waves” her:

Selv om Pow Pow fremdeles formidler lyden av hvordan man på tidlig 80-tall trodde fremtida ville høres ut, er det nå kun én av flere ingredienser i popmiksen.

– Det har egentlig kommet helt naturlig siden forrige utgivelse. Vi har blitt voksne, nå er hele bandet i 30-åra, og da blir man vel mer åpen for pop. Jeg måtte for eksempel bli ganske voksen for å like Steely Dan, sier Thomas mens bandet drikker en kaffekopp og venter på at en sofa for anledningen plasseres på terassen utenfor kontorlandskapet hvor blant andre P3morgen og Ramona og Siggen holder til.

Terassen er en av mange avkroker utenfor allfarvei i det labyrint-lignende NRK-huset. Under det timelange bandbesøket er det kun P3morgen-programleder Ronny Brede Aase som tilfeldigvis ramler innom mens han er ute for å ta en røyk i sola.

Pow  Pow, Billie Van og Jonas Alaska på NRKs tak. Foto: Rashid Akrim, NRK P3
Pow Pow, Billie Van og Jonas Alaska på NRKs tak. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

Sigurd forteller at “Alpha Waves” har ligget på skissebordet i lang tid før den endte opp som radiolåt.

–Jeg begynte på den for flere år siden, og den har vært testet i tusenvis av varianter før vi endelig endte opp med den slik den nå er. I starten mer 80-talls, med slap-bass og mye synth. Etterhvert vokste den mer og mer til en poplåt.

Thomas forteller at han var skeptisk til låta i starten.

– Den var liksom ikke helt Pow Pow.

Inspirerte av Todd Terje

Skepsisen er heldigvis borte, og Pow Pow har offisielt tatt steget inn i popverden. Deres tredje album slippes 10. oktober, og bandet sier “Alpha Waves” er representativ for hvordan det høres ut.

Bandet forteller at albumet, som ennå ikke har fått noe navn, bærer preg av at deres personlige musikksmak har utviklet seg siden sist. De fem medlemmene i Pow Pow, som foruten Sigurd og Thomas består av Per Magnus Gundersen, Even Ormestad og Andreas Rutlin, har ganske forskjellig musikksmak – noe som også gjør sitt med uttrykket til bandet.

– Vi håper miksen av våre forsåvidt ekstreme ytterpunkter innen smak er med på å gi Pow Pow et unikt uttrykk, sier de.

Selv om deres eget band nå har blitt mer pop-orientert, sier de at de alle blir inspirerte av suksessen til Todd Terje.

– Øya-konserten hans var vanvittig kul. Det var fantastisk å se at såpass “introvert” musikk funket så bra live. Både han og Lindstrøm er inspirerende, er Thomas og Sigurd enige om.

Se Todd Terjes Øya-konsert i opptak HER

Naturlig samarbeid

De tre bandmedlemmene som ikke kunne bli med på takseansen er på jobb. Gjennom de ti årene med Pow Pow har de hele veien vært nødt til å ha jobber ved siden av. Men etter suksessen med “Alpha Waves” har noe skjedd.

– Da vi spilte på Blå på Klubbdagen på Øya, var det plutselig kø rundt hjørnet. Også har det vært lettere å få samarbeidspartnere og spillejobber, forteller Thomas mens Sigurd og Jonas Alaska stemmer gitarene sine.

Jonas er lillebroren til Thomas, og Thomas har spilt i Alaskas band i flere år.

Sånn sett var det kanskje naturlig at Jonas og samarbeidspartner og kjæresten Billie Van skulle bidra med sine erfarne røster når Pow Pow bestemte seg for å ta skrittet over i vokal-land.

På det kommende albumet er hele sju av de ni låtene med vokal. Etter ti år som instrumentalband fikk Sigurd i oppdrag å stå for både vokal og tekster.

– Vi ba ham kjøpe seg noen falsker rødvin og finne sin indre lyriker, sier Thomas.

– Hva handler teksten om, og hva ligger i tittelen? 

– Det er vanskelig å si. Den handler om mye – og noe skal jo låtene hete, sier Sigurd.

Pow Pow. Foto: Rashid Akrim, NRK P3
Pow Pow. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

Se flere P3 Spanderer her.