P3 Spanderer: Sigrid Raabe

Se «Known You Forever» fremført i morgenrushet i NRK-kantina.

– Ålesund er en liten by, så jeg kan ikke si for mye om hva låta handler om. Men den handler om en fyr, og det ble litt dårlig stemning første gang jeg spilte den live, sier Sigrid Raabe om sin siste singel «Known You Forever».

Det er fredag morgen, men ikke hvilken som helst fredag. Denne dagen fyller nemlig poptalentet Sigrid Raabe 18 år – og hun har tatt fri fra skolen for å dra til Oslo og promotere sin nye låt. Dagen starter ved den nye kaffebaren i NRK-kantina, som har fått navnet Rosemari etter innehaveren, som har jobbet 34 år i kiosken som nylig ble oppdatert til moderne kaffebar.

Tekster om gutter

Med en kopp svart kaffe i den ene hånda og et glass vann i den andre gjør Raabe seg klar til å spille sin ferske låt eksklusivt for morgentrøtte medarbeidere i statskanalen og P3 Spanderer sammen med gitarist Martin Walbø.

Da hun begynte å skrive egne låter i fjor, bestemte Sigrid Raabe seg for å ikke å bli en av dem som skriver tekster om gutter. Den regelen var ikke så lett å følge.

– Det opptar jo mye av kapasiteten, sier hun.

Sigrid Raabe. Foto: Mattis Folkestad, NRK P3.
Sigrid Raabe. Foto: Mattis Folkestad, NRK P3.

Listet med fire låter

Sigrid Raabe utmerket seg først som Ukas Urørt med låta «Sun» – den første låta hun noensinne skrev –  i fjor. Deretter kom «Two Fish», som ble suksess både i originalversjonen og remikset av Loveless. Nyeste tilskudd er «Known You Forever».

Evnen hennes til å trollbinde kommer tydelig frem også denne morgenen i kantina. Mens hun spiller gjennom låta noen ganger får hun mange nysgjerrige blikk. Forbipasserende på vei til møter stopper opp. Til og med tidligere korrespondent Hans Wilhelm Steinfeld, som nylig har sagt opp NRK-jobben, kaster et blikk bort.

– «Known You Forever» er den låta jeg er mest fornøyd med til nå. Jeg er glad i «Two Fish» også, men er lei, og synes allerede at den høres litt ung og naiv ut, ler Sigrid og himler litt med øynene av seg selv.

I videoen over spiller Raabe den ferske låta ved pianoet. Originalversjonen er derimot synthbasert – i motsetning til hennes tidligere låter.

– Jeg synes det er fint å eksperimentere litt. Vi spiller pop, men jeg har ikke behov for være i standardpopformatet hver gang, sier hun.

Kontrollfrik

Sigrid Raabe. Foto: Mattis Folkestad, NRK P3.
Sigrid Raabe. Foto: Mattis Folkestad, NRK P3.

18-åringen har hatt en overveldende start på karrieren. Hun rakk ikke å skaffe seg manager før snøballen begynte å rulle, og det siste året har hun visstnok brukt mye mer tid på å skrive mailer enn låter. Nå er hun i ferd med å skaffe seg manager, og har blandede følelser.

– Det blir utrolig deilig å slippe å gjøre alt selv, men det er skummelt å gi fra seg kontrollen og stole på at noen andre fikser ting.

Sigrid går på internasjonal linje på videregående, og planen har vært å bli advokat. Nå er dét lagt på is.

– Jeg vil fullføre videregående og håper å gjøre det bra, for å ha noe å falle tilbake på. Men jusstudiene blir nok utsatt litt. Jeg vil se hvor langt jeg greier å ta musikken.

Stress

At Lene Marlin sto frem og fortalte om psykiske problem og selvmordsforsøk i kjølvannet av suksessen hun opplevde som ung artist, ble en tankevekker også for Sigrid Raabe.

– Det er skummelt at det kan skje, og jeg er veldig glad for at hun sto frem med det. Jeg har jo gjort meg noen tanker, men tror ikke jeg vil havne i den situasjonen. Men jeg skjønner jo at det er fort gjort. Det er jo stress når man vet at noe kan bli bra bare man jobber hardt nok, og det skjer veldig mye man blir revet med av. 

Den unge artisten sier hun er bestemt på å ikke stresse så mye at hun risikerer å miste gleden ved musikken.

– Jeg slutter den dagen det ikke er gøy lenger.

Sunnmøre på kartet

Per nå er planen er å flytte til Bergen om et år. Sigrid synes vestlandsbyen er mye koseligere enn Oslo, og det er også der storebror Tellef Raabe holder til. Urørt-artisten var den som pushet Sigrid til å begynne å skrive egne låter selv.

– Han hjelper fremdeles til med å lese tekstene mine og gir meg tilbakemeldinger på engelsken min. Han er ganske streng.

Sammen med blant andre Highasakite-vokalist Ingrid Helene Håvik og Urørt-vinner Mikhael Paskalev har Raabe-søsknene vært med på å sette Sunnmøre på musikkartet. Sigrids faste backingband har hentet medlemmene sine i det lokale postrockbandet Padawan. 

Sigrid sier det var helt naturlig at de begynte å spille sammen.

– Jeg ville ha unge folk i bandet mitt. All respekt til erfarne studiomusikere, men jeg vil spille med unge folk. Jeg synes det er viktig å vise at vi også kan.