P3 Spanderer: St. Lucia

Jean-Philip – vokalisten i det Brooklyn-baserte bandet, St. Lucia , var tidligere frontmann i et Urørtband. Se de fremføre hiten «Elevate» her!

– Jeg føler meg hjemme i Norge, sier vokalist i St. Lucia Jean-Philip Grobler til P3.no.

P3 møter det Brooklyn-baserte bandet på backstageområdet i Tøyenparken. Om noen timer skal de spille på Øya for første gang. De fem bandmedlemmene koser deg. De tuller, ler, jammer og prater. Sola står høyt på himmelen over Oslo og gradestokken nærmer seg 25.

Tidligere Urørtband

– Jeg har vært her mange ganger før. Første gang var i 2004, og siden den gang har jeg vært tilbake 6-7 ganger. Jeg flyttet til Liverpool fra Sør-Afrika for å studere på Lipa, og der var en haug med norske studenter, så store deler av de jeg ble venner med var fra Norge.

Han forteller også at han har hatt et band med noen av de norske studentene – et band som ble anbefalt av Urørt på den tida.

– Jeg spilte i et band som het Ishkobar og en av låtene vi hadde het «Work». Den sangen ble faktisk en liten hit. Jeg tror den ble spilt på P3, i tillegg til i noen snowboard- og skatefilmer.

Videre forteller Jean-Philip Grobler at to av kompisene fra Liverpool nå spiller i bandet til Karpe Diem, en gruppe han liker veldig godt. Og en annen av hans norske venner er Tord som spiller i The Wombats, mens hans tidligere trommis har spilt for Montée. Det er ingen tvil om at føler jeg hjemme i Oslo, som han selv beskriver som en flott by.

– Jeg har virkelig en rar og crazy forbindelse med den norske musikkindustrien, sier han lattermildt.

Kjærlighet for ABBA

St. Lucia består kun av sør-afrikanske Jean-Philip. For selv om de er et band på turné, er det hovedsakelig hans eget soloprosjekt. Det var med låta «Elevate» han virkelig slo gjennom, men han har også to EPer i baklomma. Han har også varmet opp for Ellie Goulding, vært på turné med Two Door Cinema Club, og gjort remikser for Passion Pit og Foster The People. I fjor kom endelig debutplata When The Night.

– Det var en stor lettelse å endelig gi ut albumet, samtidig som det er litt skremmende. Alt vi jobbet for lander til slutt på det å gi ut et album. Jeg tror flere band og artister føler det sånn. Selv om ikke CDer selger så godt lengre, forventer fortsatt fansen at det skal komme et album.

Jean-Philip Grobler i St. Lucia på Øya 2014. Foto: Aksel Rynning, NRK P3
Jean-Philip Grobler i St. Lucia på Øya 2014. Foto: Aksel Rynning, NRK P3

– Det er ikke lettere å jobbe med egen musikk enn andres, men man bruker en annen del av hjernen.

– Har musikken endra seg fra EPene til albumet?

– Jeg liker å tenke at den alltid er under utvikling. Jeg liker å utfordre meg selv og det blir fort kjedelig om jeg holder meg til det samme hele tiden. Derfor endrer jeg alltid på noe og henter nye innflytelser. Albumet som vi slapp i fjor er en progresjon fra EPene mine, selv om noen av låtene derfra er med på albumet.

Det å plassere musikken sin i en sjanger, synes han er vanskelig. Men han beskriver det som alternativ pop med et hint av elektronisk pop.

– Jeg elsker popmusikk og er stor fan av det. Det er mye bra popmusikk som kommer fra Sverige og Norge, sier han.

Et av de store, svenske bandene han har ekstra kjærlighet for er ingen ringere enn, ABBA.

– ABBA har et dårlig navn fordi de plutselig ble så enormt store. De har noen låter som ikke er så veldig gode, men de har også veldig, veldig gode låter. De var eventyrlystene og holdt ingenting tilbake. Det inspirerer meg når folk ikke tar den enkle veien.

Jobber med nytt album

Barndomsdrømmen til Sean har nå gått i oppfyllelse. Fra han var ung visste han nemlig at det var musiker han ville bli. At musikken hans nå når ut til store deler av verden synes han er helt utrolig.

– Når skjønte du at du kunne synge?

– Mamma har fortalt meg at jeg begynte å synge før jeg kunne snakke. Da hun laget middag stod jeg foran TVen og så på den Sør-Afrikanske versjonen av MTV, og sang til Michael Jackson og Phil Collins. Jeg tror også at innflytelsene fra den tida kom tilbake og hadde innflytelse på St. Lucia.

Til høsten skal St. Lucia legge ut på USA-turné. Etter det går veien tilbake til studio.

– Vi jobber veldig hardt med vårt neste album og jeg skriver mye for tida. Så i løpet av neste år satser vi på en ny skive.

St. Lucia – «Before The Dive»: