P3s sommerfavoritter

Musikkredaksjonen har valgt ut en ny og en gammel sommerfavoritt hver. Hør gjennom godbitene her.

Hør den komplette spillelisten på Spotify og Tidal

Eirik Havelin
Ny:

Kvelertak – «Svartmesse»

Kvelertak har levert en skikkelig skive nok en gang, hvor låta «Svartmesse» står igjen som det absolutte høydepunktet for min del. Jeg liker det allerede fra starten, men tar helt av i ekstase når refrenget kicker inn. Det får deg inn i transe nærmest på lik linje med det beste repetitive i housemusikken – det kunne gått rundt for alltid. Samtidig beholder den 80-tallsrockens majestetiske storhetsfølelse. Nytes best etter 3-4 øl når sola er på vei ned, ute i det fri hvor boltreplassen er evig.

P3s medarbeider anbefaler Kvelertaks "Svartmesse". Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
P3s medarbeider anbefaler Kvelertaks «Svartmesse». Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Gammel:

Kebnekajse – «Jag älskar sommaren»

Tittelen beskriver egentlig alt om denne låta. Den kom ut i 1971, men budskapet står minst like sterkt i dag. Det er så mye glede i spilling og synging at man skulle tro det var spilt inn fra en flytebrygge. Det i det minste ha vært mye sol i studio. Nytes best i utpreget sommertøy liggende i hengekøye med en iskaffe og tilhørende lett fordøyelig lesestoff. Dersom sommeren din tilbringes på et kontor er det bare å skru opp lyden, og man har følelsen av å ligge i hengekøya likevel.

Jørn Kaarstad

Ny:

Beach Slang – «Ride the Wild Haze»

James Alex og hans Beach Slang er kanskje den beste musikalske oppdagelsen jeg har gjort de siste årene. Etter en venn introduserte meg for Who Would Ever Want Anything So Broken?-EPen i 2014 var jeg blodfan. I fjor kom fullengderen The Things We Do to Find People Who Feel Like Us, som står igjen som mitt favoritt-album fra 2015. Det har også rukket å blitt den plata jeg sterkest forbinder med sol og sommer. Noe som i praksis betyr at den går minst én gang hver eneste solskinnsdag. «Ride the Wild Haze» er ganske oppsummerende for det bandet dreier seg om. Melodisterk fuzzpop med sjanger-føtter i både emo, powerpop og orgcore. Det til tider støyete lydbildet gir meg også assosiasjoner til høy luftfuktighet og regnfulle sommerdager.

Gammel:

The Ataris – «The Last Song I Will Ever Write About A Girl»

Denne smaragden fra amerikanske The Ataris har fulgt meg siden siste året på barneskolen. Først på diverse brennbare CDer, deretter over på minidiscer, så på mp3-spillere og nå i streamende form. En slags pop-punk-ekvivalent til Weezers «Pink Triangle», bare med enda mer tenåringsangst. Men for meg har den alltid vært sommer. Det er noe med det skarptromme-smellet i starten og guitar-leaden som bare oser varme. Den har vært følgesvenn på alt fra stranda, nattlige LAN-«partys» hos venner (ja, vi brukte sommeren på det), fester og sene sommerkvelder på terrasser.

Elise Vatsvåg

Ny:

Chance the Rapper – «Blessings»

Chicago-baserte Chance the Rapper har laget den perfekte slenge-føttene-på-bordet-og-nyte-livet-låten. «Blessings», som er hentet fra rapperens tredje miksteip, tar riktignok for seg alvorstunge temaer, men både Chance og gjestevokalist Jamila Woods formidler budskapet på en lett og innbydende måte. Ifølge undertegnede er dette årets diggeste sommerlåt. Mmm.

Chance The Rapper på Hovefestivalen 2014. Foto: Rashid Akrim, NRK P3
Chance The Rapper på Hovefestivalen 2014. Foto: Rashid Akrim, NRK P3

Gammel:

Sean Paul – «Breathe» ft. Blu Cantrell

Ingen sommer uten Sean Paul! Denne 2003-slageren sikrer stemningen – og allsangen – på ethvert sommervorspiel. Og visste du at Years & Years har laget en coverversjon av den samme herligheten? Absolutt verdt å sjekke ut!

Wolfgang Wee

Ny:

Izzy Bizu – «White Tiger»

Det låter fransk, men kommer fra London, fremført av 22 år gamle Isobel Beardshaw, som allerede har fått en stor hit med en av sine første utgitte singler. Sommervennlige «White Tiger» låter som en ung Roisin Murphy (Moloko) på en tight, tidsriktig nu-disco beat, fullt på høyde med sommerklassikeren «Sing It Back».

Gammel:

Mark Morrison – «Return Of The Mack»

Den udødelige sommerhitten og one-hit-wonderen til den nå 44 år gamle briten, feirer 20 år i år! Med et anslag Rick Astley verdig, holder den seg faktisk overraskende godt til å ha vært en utmattende landeplage gjennom sommeren 1996, og resten av nittitallet for den saks skyld, kun «slått» av Hansons «MMM-BOP» som frarøvet låten en topplassering på Billboard-listen.

Trine Sollie

Ny:

Drake – «One Dance» ft. Wizkid & Kyla

Denne låten funker til alt du skal og bør foreta deg i sommer: Bade, myse mot sola, sykle, spise is, kline, slumre, sove, pule, lese, fiske, seile, slikke sol osv. Forutsatt at du er en anelse svak for dancehall, avslappa pulserende beats og rytmisk driv. Men mest av alt egner den seg til tilbakelent pardans på det svette dansegulvet umiddelbart før klubben stenger. «One Dance» er hentet fra Drakes fjerde studioalbum Views, som kom i vår og sampler på eksemplarisk vis feature-vokalist Kylas «Do You Mind» fra 2008. Låten har et kledelig tropisk preg, om enn ikke på Kygo-måten, den har toppet hitlistene verden over og vil trolig holde seg godt gjennom flere av de kommende årstider.

Drakes "One Dance" blir anbefalt av P3s medarbeider. Foto: Tom Øverlie, NRK P3
Drakes «One Dance» blir anbefalt av P3s medarbeider. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

Gammel:

Souls of Mischief – «93 Til`Infinity»

I mine ører er dette den ultimate sommerlåta! California-gruppa Souls of Mischief brakdebuterte med låten i 1993, samme år som Rosmarie Køhn ble norske første kvinnelige biskop og verdensveven ble gratis og tilgjengelig for alle. Jeg var fjortis den gangen og oppdaget låten først noen år senere, siden har den fulgt meg gjennom utallige sterke sommerminner og blitt selve definisjonen på hjertevarm hiphop. Du vet, den typen rap som er livsbejaende uten å bli hektisk og sørger for rik produksjon av endorfiner. Som det åpnes med i dette vidunderet av en sjelfull sommerlåt: Det kan bli litt hektisk der ute, men vi skal vise deg hvordan vi slapper av. Og det er jo det du trenger i sommerferien, å slappe av.

Adiele Arukwe

Ny:

Popcaan – «Love Yuh Bad»

Det går ikke an å nevne en sommerfavoritt uten å vise til sommersjangeren selv (dancehall), fra stedet hvor solen aldri går ned (nesten), Jamaica. Og Popcaan er en av de mest fremoverlente og nyskapende artistene innen denne sjangeren. Fra plata hans fra 2014 Where We Come From finner man en rekke sommerslagere, hvor jeg vil trekke frem «Love Yuh Bad». Musikkvideoen til låta er en slags kjærlighetshistorie fra Jamaicas grønne jungel, og sier sitt om sommernivået på denne låta. Og så må det nevnes at å kjøre gjennom den vakre øya med den nevnte skiva på et sprakende anlegg, kanskje er noe av det vakreste man kan gjøre.

Gammel:

CHIC – «I Want Your Love»

Til tross for de julete bjellene i denne låtas refreng er dette en av mine mange ultimate sommer-anthems. Grunnen til det er (bortsett fra at det er en knallgod låt av en klassiker) fordi jeg fikk se denne legendariske gruppa live i Barcelona sommeren 2014 med den gang superaktuelle Nile Rodgers («Get Lucky») i spissen. «I Want You Love» er seks minutter med kvalitet fra ende til annen, og gir meg akkurat like gode vibber som sommersola gjør.

Ali Soufi

Ny:

808INK – «Suede Jaw»

Jeg fikk tips om sporet takket være Spotifys Discovery Weekly-funksjon – siden har den gått i loop. Britene i 808INK, en trio bestående av produsent 808Charmer, rapper Mumblez Black Ink og visuell-sjef Pure Anubis, leverer en drivende klubbete beatsy sak som kommer til å passe like bra til lange kjøreturer til hytta eller når piknikteppet blir lagt på gressmatta. Et herlig sjelfullt spor med punch.

Gammel:

Dr. Dre – «Xxplosive» ft. Hittmann, Six-Two, Nate Dogg, Kurupt

Gitarlicket, som er samplet fra Soul Mann & the Brothers’ «Bumpy’s Lament», er cirka noe av det mest sexy jeg vet om. En deilig bukett med godtfolk gjester denne ypperlige sommerlige låten, som er å finne på rapklassiker-albumet 2001, og jeg blir alltid like glad av å høre silkestemmen til Nate Dogg ta over showet.

Dr. Dres "Xxplosive" anbefales av P3s medarbeider.  Foto: NTB Scapix, AP, Danny Moloshok
Dr. Dres «Xxplosive» anbefales av P3s medarbeider. Foto: NTB Scapix, AP, Danny Moloshok

Ruben Gran

Ny:

Chance The Rapper – «No Problem» ft. Lil Wayne & 2 Chainz

Akkurat i tide til den lyse, varme tida kommer dette tresset av godrappere med en låt som lager gatefeststemning i kroppen uansett hvor man befinner seg. Kan ikke vente med å blaste denne mens jeg cruiser i fellesferien. Eller tar det lugnt i parken. Eller steiker på stranda. Eller. Eller!

Gammel:

Little Brother – «Shorty On The Lookout»

Mye av sommeren tilbringes i byen. Da er låter som lyder slik våt sommerasfalt lukter strøkent soundtrack. Denne klassikeren fra North Carolina-gruppa har vært det siden 2003, og er sammen med (bonusadvarsel!) sanger som Groove Theorys «Tell Me» og Jayhawks «I’d Run Away» evige gjengangere på sommerstereoen min.

Ulla Kristine Rafaelsen

Ny:

Tomine Harket & Unge Ferrari – «Nostalgi 3Millioner»

Noen ganger kan det være litt godt å ha det vondt, spesielt med denne på ørene. «Nostalgi 3Millioner» er den perfekte låta å ta med seg til vannkanten en sen sommerkveld når man trenger en pause fra alle grillfestene.

Unge Ferrari og Tomine Harkets "Nostalgi 3millioner" anbefales til sommermånedene. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Unge Ferrari og Tomine Harkets «Nostalgi 3millioner» anbefales til sommermånedene. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Gammel:

Ghostface Killah – «Back Like That» ft. Kanye West & Ne-Yo (remix)

Denne låta blir aldri gammel tross et 40 år gammelt sample (fra Willie Hutch) og et litt yngre fra Jay Zs «Song Cry». Gladsust pianomelodi, en Kanye som søter seg i stemmen, Ne-Yo i sin glanstid og Killah – #notsomuch akkurat her, er noe av det som gjør sommersola litt varmere når man hører på denne.

Hvilke låter er dine sommerfavoritter? Skriv i kommentarfeltet.