Paul McCartney er fan

Britisk presse har beskrevet musikken som «vakker unik» og «eterisk». Anna Lena and The Orchids er Ukas Urørt!

Over kan du se videoen til «Miss Audrie», som bare er én av Anna Lena and the Orchids’ finfine låter. Sangen som er valgt som deres «Ukas Urørt-låt», er «Release The Hounds», og her får du Urørt-redaksjonens tanker om ukas utvalgte artist:

P3 Urørt mener:

Anna Lena and the Orchids spiller på mørke undertoner som møter lyse, atmosfæriske og vakre harmonier. Med en stemmeprakt som minner om Florence and the Machine, og en forløsende oppbygning, plasserer de seg med «Release the Hounds» i skjæringspunktet mellom skandinavisk folk og alternativ rock, krydret med ambient-effekter. Et band med sterkt internasjonalt tilsnitt og potensiale.

Mer om: Anna Lena and the Orchids på Urørt

– Som de fleste kanskje skjønner, er dette en kjærlighetssang. Jeg skrev den etter at jeg kom hjem fra en interrailtur i Eurpoa sommeren 2008. Det var noe klabb og babb med en fyr i løpet av turen.

– Jeg liker å bruke bilder som beskriver det jeg tenker og føler. I «Release The Hounds» handler disse bildene om at jeg vil gi slipp på noen.

Hør intervjuet fra P3 Urørt her:

Som nittenåring i 2007, flyttet Anna Lena Bruland til England for å gå på Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA). Eller «Paul McCartney-skolen» som mange kaller den. Selveste Sir Paul har fortalt henne at han liker tekstene hennes.

Etter fire år i Beatles-byen, reiste hun rundt i USA og spilte konserter i blant annet New Orleans, Nashville, Los Angeles og New York.

Bandet på seks; The Orchids, fant hun i løpet av tida i Liverpool. I sommer kommer hele gjengen til Slottsfjellfestivalen, etter å ha blitt plukket ut som en av ni heldige Urørt-artister som får spille på den nye Urørt-scenen der.

Anna Lena syens orkidéer er vakre, så bandet ble hetende The Orchids. (Foto: Tarek Musa)
Anna Lena syens orkidéer er vakre, så bandet ble hetende The Orchids. (Foto: Tarek Musa)

Les: Klare for Urørtscenen på Slottsfjell.

– Hva er bakgrunnen for bandnavnet?

– Jeg bestemte meg for å kalle bandet «The Orchids» etter å ha sett Ane Brun spille i Manchester for 2-3 år siden. Hun hadde med seg tre sangere, som hun kalte sine “ diamonds”. Jeg har alltid likt orkideer. Blomstene er så vakre.

Orkidéene består av:
Jethro Fox (21) – Gitar
Jacob Berry (21) – Gitar og vokal
Evelyn Burke (20) – Cello og gitar
Fabian Prynn (21) – Trommer
Douglas Dare (21) – Piano og vokal
Sam Rourke (23) – Bass

Godt bandsamarbeid

Anna Lena begynte å skrive låter da hun var rundt 16 år. Selve interessen for musikk startet tidlig.

– Det startet med piano og så gikk det videre til vokal og gitar. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg begynte å skrive låter, det bare skjedde naturlig.

Når hun lager sanger, kommer akkordene og melodilinjen på plass før teksten følger etter.

– Jeg vet ikke hva mange av akkordene på gitaren eller pianoet heter, så det meste går rett og slett ut på hva jeg synes høres bra ut.

– Det jeg har skrevet, spiller jeg for de andre på bandøving, og de tilføyer instrumetlinjer. Jeg har ofte en idé om hvordan jeg vil at låta skal være, men det har også hendt at bandet har overrasket meg.
Da har de klart å endre en låt jeg ikke var så veldig fornøyd med, til noe utrolig godt.

– Det at jeg får jobbe med så dyktige musikere som i tillegg er mine beste venner, gjør at jeg føler meg veldig heldig.

Anna Lena and the Orchids kommer med plate i september. (Foto: Amy Johnson).
Anna Lena and the Orchids kommer med plate i september. (Foto: Amy Johnson).

Anna Lena beskriver selv musikken som ganske mørk og dyster, med elementer av rock og folk.

– Jeg har en bakgrunn i klassisk sang, og det har preget melodilinjene. Det kan nok bli sett på som karakteristisk for min musikk.

Etterlengtet plateslipp

– Hva er det mest interessante som har skjedd i karrieren så langt?

– Vi jobber nå mot å slippe debutskiva i slutten av september. Det har tatt lang tid. Vi begynte å spille inn sangene for nesten to år siden, så jeg gleder meg veldig til å få gitt den ut.

– Vi kommer til å slippe den selv, men håper på å få en distribusjonsavtale etter hvert. Det er det som er drømmen.

Publikum vil få glede av flere gratis låter som blir lagt ut over sommeren, pluss diverse videoer.

Her kan du se video fra en konsert i Liverpool 22. april 2010:

En av Anna Lenas største inspirasjonskilder er Radiohead.

PJ Harvey elsker jeg også. Ellers liker jeg veldig godt Ane Brun, spesielt siden det var hennes album Spending Time With Morgan som var en av grunnene til at jeg virkelig ville bli musiker. I tillegg liker jeg blant annet Björk, Patrick Watson, Portishead, Department of Eagles, Efterklang og Deerhoof.

London neste

I september flytter Anna Lena og bandet til London, og planen er å promotere det kommende albumet og prøve å spille så mye som mulig.

– Vi har noen kontakter der som vi skal jobbe med når vi kommer dit. Jeg tror det blir veldig bra – musikkmiljøet og musikkscenen i London er veldig variert og spennende.

– Hva betyr det å bli Ukas Urørt?

– Det betyr veldig mye for oss. Spesielt for meg, siden jeg er fra Norge. Det er kjempehyggelig å se at nordmenn liker låtene jeg skriver. Jeg synes det er stas rett og slett.

– Timingen er også helt perfekt siden plata slippes i september, og vi skal spille på Slottsfjellfestivalen i sommer. Forhåpentligvis vil dette hjelpe oss med å få flere fans frem til da.

Flere fine artister nevnes som eksempler på Urørt-artister hun selv liker:

Like Spinning, som nettopp var Ukas Urørt, er utrolig flink. Jeg elsker tekstene og låtarrangementene hennes. Spesielt på “Volcano”. Greenwhich Tea Party er også en favoritt på grunn av deres unike og egenartede låter. Jeg vil også nevne Machine Birds, som lager nydelig musikk.

Anna Lena har bitt klassisk trent siden hun var seks år. (Foto: Amy Johnson).
Anna Lena har bitt klassisk trent siden hun var seks år. (Foto: Amy Johnson).

Konsertgjenger

Anna Lena elsker selv å dra på konserter når hun ikke driver med egen musisering, og prøver å få med seg så mange som mulig.

– En konsert jeg kan nevne er Tune-Yards som jeg så i Liverpool for litt siden. Den var helt fantastisk! Ellers bruker jeg mye tid på gode kvelder med bra venner.

– Har dere vært borti noen merkelige opplevelser så langt?

– Å ta Greyhoundbussen fra Austin i Texas til New Orleans. Jeg har aldri møtt og sett så mange merkelige mennesker noen gang.

– En siste appell til folket?

– Skal du på Slottsfjellfestivalen, sjekk oss ut på Urørtscenen lørdag 16.juli!

Hør hele sendingen hvor intervjuet ble sendt her, eller i iTunes

Hva synes DU om Ukas Urørt? Skriv gjerne en kommentar under.