Pianopop med mange hjerteslag

Med sin energiske, jentete og strengløse pianopop er søstrene i Sweet Like Chili Ukas Urørt.

Med alt fra Drake til Kate Bush som inspirasjon lager Ukas Urørt-duoen, Sweet Like Chili, organisk, energisk pianopop om kjekke trommiser, grizzlybjørner, drømmer og hjerteslag. Mye hjerteslag.

– Selv om vi har vokst opp i Nord-Norge med mørketid og alt det innebærer har vi aldri vært spesielt melankolske av oss. Sterke melodilinjer, flerstemmighet og finurlige formuleringer ligger hjertet vårt nært. Vi har valgt å fjerne gitar helt fra lydbildet, og bandet vårt i dag består kun av piano, bass og trommer i beste Ben Folds Five-stil.

Søtt navn

Sweet Like Chili består av søstrene Sofie og Rikke Braseth på henholdsvis 19 og 17 år. Bakgrunnen for det velklingende og bokstavelig talt søte bandnavnet er at ting ikke alltid er som man ser dem.

– Mennesker har aldri bare én side. Vi liker dualiteten som ligger i navnet Sweet Like Chili. I tillegg bruker vi flere sider av oss selv i musikken vår, og det ligger gjerne flere historier bak fasaden.

Startet tidlig

Jentene var drøyt rundet ti år da de begynte å lage musikk for første gang. Rikke skrev den første låta som elleveåring og takket være Sofie, på tretten, sitt konkurranseinstinkt er de i dag et band.

– De første låtene våre handlet om godteri, jeansrumpe og begravelser. Vi liker å tro at vi har utviklet oss en del på låtskriverfronten siden da.

Og Urørt-låta «Looking Like That» er et godt bevis på akkurat det.

– Låta handler om den følelsen du får når du møter noen som er «fette deilig», som vi sier i Nord-Norge. Når noen er så fine at du rett og slett ikke vet hvor du skal gjøre av deg. Den startet egentlig som en tullelåt på Sofie sin Mac, med trance-bass og det hele. Scooter-referansene sto i kø. Men da vi tok låta med på bandøving løsnet det og ble til den organiske pianobasstromme-låta du hører på Urørt i dag. Låta er spilt inn i Store Studio i Bodø, med verdens beste Are Simonsen som produsent.

P3 URØRT MENER:

Catchy på grensen til det helsefarlige – søstrene Braseth fra Kjøpsvik lager popmusikk som er nerdete og naiv på samme tid, med et refreng som er umulig å få ut av hodet

Les og hør mer fra jentene i Sweet Like Chili her!

Hvordan går dere frem når du lager musikken?


Av og til kommer teksten først og så akkordene og melodien. Andre ganger er det omvendt. Vi skriver begge låter, men det er storesøster Sofie som står for mesteparten. Det hender at Rikke skriver en tekst og Sofie setter akkorder til, og det hender også at vi setter oss ned sammen og lager ei låt på en kveld. Utformingen av arrangementet på låta skjer alltid i samarbeid med det supre bandet vårt, som består av Hogne Aasjord på trommer og Mikal Reinvik på bass. Disse gutta er gull.

Hva er det mest interessante som har skjedd i karrieren så langt?
Vi har holdt på sammen i mange år allerede, og har opplevd masse fantastisk så langt. Den konserten vi spilte foran en fullsatt kirke hjemme i Kjøpsvik for tre år siden sitter fortsatt sterkt i. Men sommeren 2013 må nok trekkes fram som et foreløpig høydepunkt. Vi spilte på Finnsnes, Bjørnskinnfestivalen på Andøya, Sementbluesfestivalen i Kjøpsvik, i Tromsø og ikke minst på Trænafestivalen, i tillegg til at vi har jobbet en del i studio. Vi håper at sommeren 2014 blir minst like innholdsrik og spennende.

Hva gjør dere når det ikke lages musikk?
Da jobber vi på sykehjem, går på skole, jobber i avis, leser kokebøker, lekeslåss, er med venner, spiser god mat og flirer mye.

Hvilke andre band og eller artister inspirerer dere?
Tekstene våre er inspirert av ting vi selv opplever, men vi stjeler også mye fra andres liv – Både fra film, bøker og venner. Musikken vår er inspirert av alt vi hører og har hørt på, men de musikalske hovedpulsårene våre er nok Kate Bush, Drake, Ben Folds Five og Kate Nash. Av nyere ting liker vi Veronica Maggio og Haim særdeles godt. Mange av disse lager pianobasert pop med en energi som griper oss. Utover det faller vi for de gode låtene, og alle de nevnte er sterke låtskrivere. Det inspirerer oss.

Hva er den største skandalen eller merkeligste opplevelsen dere har vært borti?
Det må være Trænafestivalen 2013. Ingen skandaler, men veldig mange artige og merkelige opplevelser. Rikke våkna blant annet opp i ei rorbu sammen med gutta i Bendik etter et særdeles interessant nach som blant annet inneholdt nakenbading med medlemmer av et velkjent bodøband. Deretter spiste hun frokost rett ved siden av Ingrid i Highasakite. For en festival.

Hva betyr det å bli Ukas Urørt?
Det betyr så mye at vi rullet på gulvet og ropte høyt i en halvtime etter at vi fikk vite det. Vi har begge fulgt med på Urørt nærmest siden vi begynte med musikk, og det å bli Ukas Urørt har alltid vært noe vi har håpet på, men ikke helt turt å drømme om. Vi er to veldig, veldig lykkelige jenter akkurat nå.

Hva skjer fremover?
Vi spiller på Bodø Hardcorefestival nå på fredag, før vi reiser til Oslo for å gå i studio sammen med Bjarne Stensli fra Harrys Gym og I Was A King. Det gleder vi oss sykt mye til. Ellers er det et par remixer av «Looking Like That» på trappene, fra blant annet Boge & Scandal. I tillegg spiller vi i Oslo for første gang om ikke så lenge – 27. november gjør vi en konsert på Tilt sammen med superflinke Shy For Shore.

Har dere andre favoritter på Urørt?
Vi følger mye med på Urørt, og liker veldig godt Ayil, Ingeborg Oktober, Ludvig Moon, At Your Leisure, Shy For Shore, Kaja Gunnufsen, Bendik Baksaas, Resirkulert, Ole Torjus, Frk. Fryd, Synne Sanden og så klart Bendik.

Sweet Like Chili-cover (Foto: Foto: Helge Grønmo)
Sweet Like Chili-cover (Foto: Foto: Helge Grønmo)