Prince krever penger for videovisning

Gitarhelten tyr til uortodokse metoder.

Prince på scenen i Abu Dhabi i 2010. (Foto: NTB Scanpix, AFP)
Prince på scenen i Abu Dhabi i 2010. (Foto: NTB Scanpix, AFP)

Forrige uke belastet den sagnomsuste artisten Prince fansen 1.13 engelske pund – omtrent ti norske kroner – for å laste ned “Screwdriver”, hans nyeste musikkvideo. Tilhengere av funklegenden tydde til sosiale medier og mente at han var grådig og fremmedgjorde kjernefansen.

Prince (54), hvis ekte navn er Prince Rogers Nelson, er kjent for å ha tilnærmet nulltoleranse for uautoriserte klipp fra hans opptredener. Blant annet satte han ned foten og fikk fjernet opptakene fra YouTube og andre nettsider da han covret Radioheads “Creep” på musikkfestivalen Coachella i 2008. Til gjengjeld har gitarhelten gitt bort to studioalbum gratis.

Prince har tidligere hatt en sterk motforestilling mot digital nedlasting og er svært opptatt av rettighetsbrudd. I 2007 startet Minneapolis-artisten en stor aksjon mot fansider som inneholdt bilder av han selv. Han har også stengt hjemmesiden LotusFlow3r.com, og uttalte i et intervju med Daily Mirror i 2010 at han ikke så én god grunn til å legge ut katalogen til nedlasting – noe som er fullt mulig i dag.

– Datamaskiner og digitale dingser er ikke bra. De fyller hodet ditt med tall og det kan umulig være sunt, sa Prince blant annet til det britiske magasinet.

Prince har vunnet sju Grammy-priser og solgt over 80 millioner album på verdensbasis.

Sjekk ut “Rock and Roll Love Affair”, den eneste musikkvideoen Prince har lagt ut via hans offisielle Youtube-kanal: