Proppfull og energifylt elektro

Ukas Urørt, Morten Lohne, har blandet lyder fra mange ting og steder i låta «We run into the wild».

Den hadde ulmet i Morten Lohnes hode i noen måneder. Så fylte han to glass med vann på kjøkkenbenken og produksjonen av låta «We run into the wild» var i gang. Nå har låta gjort han til denne Ukas Urørt.

– Jeg fylte glassene med ulik mengde vann og tok opptak av lyden. Låta har formet seg sakte men sikkert og inneholder lydspor fra forskjellige plasser jeg har vært på samt diverse instrumenter jeg har funnet, forteller Lohne.

Med en pappeske som tromme, et gammelt penselskrin som hi-hat, et papprør, en slags thailandsk blokkfløyte og en gauk fra sin mormor har Morten produsert «We run into the wild». I tillegg har han brukt opptak fra stranden. Teksten er en blanding av bilder fra en drøm og spontan låtskriving.

– Jeg ville presse så mye som overhode mulig inn i låta for at den skulle eksplodere av energi.

P3 URØRT MENER:

Morten Lohne lager låter som føles som reiser i sinnet, flankert av sinnrik produksjon og varme melodier. «We Run Into The Wild» er det beste eksempelet på det, der den gjennom ni minutter gir deg det vakreste musikalske eventyret hittil i år.

Mer om: Morten Lohne på Urørt 

Vil ikke synse

22 år gamle Morten kommer fra Stavanger og begynte å spille piano for omtrent ti år siden. Klassiskpianotimer utviklet seg til populærmusikksom igjen førte han videre til improvisasjon. Det var imidlertid ikke før i 2010, da han skaffet seg et keyboard, et lydkort og en Mac, at låtsnekringen virkelig satte fart.

– Jeg fikk en stor interesse for lyddesign og å forme lyder. Da jeg fikk riktig utstyr kunne jeg endelig spille inn alt som fløt rundt i hodet mitt, og begynne å «skrive ned» alle mine musikalske tanker, sier Lohne som nå – etter tre år – føler at han har funnet et lydbilde han er stolt av.

Likevel vil ikke Morten beskrive sin egen musikk. Han liker ikke synse rundt det han selv lager og føler det er opp til lytterne å avgjøre hva slags musikk han lager.

Morten Lohne (Foto: Gunnbjørg Gunnarsdottir)
Morten Lohne (Foto: Gunnbjørg Gunnarsdottir)

Som en plante

Med inspirasjonskilder som Sigur Rós, Bon Iver, Mew, Death Cab for Cutie og diverse filmmusikk lager Morten musikk på ulik måte fra gang til gang, som oftest med låtas hovedtema som utgangspunkt.

– Ofte sitter jeg timesvis i strekk og ekperimenterer. Dette ender vanligvis med at jeg sletter det meste jeg gjør og begynner på ny igjen. Sangene mine er litt som planter som man klipper mye ned i begynnelsen, for at de skal kunne vokse seg sterke.

Har du noen favoritter på Urørt?

– Jeg kan anbefale Sturle Dagsland, som er en venn og medmusikant. Jeg har spilt i bandet hans før og liker veldig godt hva han gjør. Det er unikt. Han har nettopo sluppet en ny låt, så sjekk den ut!

HØR INTERVJU MED MORTEN LOHNE I URØRT PÅ P3, ONSDAG MELLOM 21 OG 23