Utestengt fra Storbritannia

Den kontroversielle rapperen Tyler, The Creator nektes innreise i Storbritannia på grunn av grove tekster.

Denne uken ble det kjent at den amerikanske rapperen Tyler, The Creator (24) er nektet innreise i Storbritannia på grunn av grove tekster. Manageren hans skriver i et blogginnlegg at innreiseforbudet er basert på tekster britiske myndigheter mener er homofiendtlige. De aktuelle tekstene er hentet fra albumene Bastard fra 2009 og Goblin fra 2011.

– Å komme inn i Storbritannia er et privilegium, og vi forventer at de som kommer hit respekterer verdiene våre. The Home Secretary har rett til å utestenge en person dersom vi mener at hans nærvær i Storbritannia ikke fører til noe bra for fellesskapet eller dersom utestengelsen kan begrunnes med landets offisielle politikk, sier en britisk talsperson til musikkmagasinet The Quietus. 

– Kan du forestille deg at ting du skrev da du var atten år blir brukt mot deg? Tyler har vært i Storbritannia over tjue ganger de siste fem årene, repliserer manager Christian Clancy.

I låta «Tron Cat» fra 2011 rapper Tyler blant annet «rape a pregnant bitch and tell my friends I had a threesome».

Merkelig timing

Tyler, The Creator har spilt i Norge flere ganger, sist under Øya i Oslo i midten av august. Bookingsjef Claes Olsen i Øya ønsker ikke å kommentere saken.

Konsertarrangøren Live Nation arrangerer Tyler, The Creators turné i USA denne høsten. Head Promoter i Live Nation Norge, Martin Nielsen, synes avgjørelsen fra Storbritannia virker inkonsekvent.

– Slik jeg forstår det, er avgjørelsen basert på tekster Tyler har tatt avstand fra. Dessuten er det merkelig at dette skjer nå, før han skal spille på de store festivalene Reading og Leeds, selv om han har vært mye i Storbritannia de siste årene. Det virker som myndighetene vil vise hvilken makt de har.

Nielsen har tidligere møtt motstand når Live Nation har forsøkt booke metalband til Russland, men at det ellers stort sett er artister som blir tatt med dop i tollen, eller har et kriminelt rulleblad, som kan nektes innreise i land.

Har konsertarrangører et generelt ansvar for hva artistene dere booker formidler?

– Slik jeg ser det, er det artistene selv som må ta ansvar for hvilket budskap de har i tekstene, eller hvor mye hud de viser. Hvorfor skal vi, et lite antall mennesker, bestemme hva folk får oppleve på konsert?

Tyler, The Creator / OFWGKTA på Hove 2012. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Tyler, The Creator på Hove i 2012, sammen med kollektive Odd Future Wolf Gang Kill Them All. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

Satire og sjokkeffekt

Stian Nicolaysen dekker rap for musikkmagasinet Gaffa, og mener i likhet med Nielsen at tidspunktet er merkelig. Han sier Tyler, The Creator tidligere i karrieren var veldig opptatt av å sjokkere.

– Han har skrevet drøye tekster, men aldri uten glimt i øyet. Ironi og satire har alltid vært viktige virkemidler. Før kalte han alle «fags», nå har han nylig laget en t-skjortekolleksjon til støtte for homofiles rettigheter.

Nicolaysen mener at artister selvsagt skal ha ytringsfrihet til å skrive om hva de vil, men at det også er et samfunnsansvar inne i bildet.

– De som kjenner Tyler-universet vet at ikke alt skal tolkes bokstavelig. Dersom man ikke kjenner konteksten, skjønner man ikke nødvendigvis det, fortsetter musikkjournalisten.