Rekordlavt salg

Salget av musikk på cd-plater fortsetter å falle og salget av fysiske album er nå rekordlavt.

Salget av album går dårlig i USA. Faktisk har salget de siste fem ukene vært historisk dårlig. Det er den lengste sammenhengende perioden SoundScan har registrert under fem millioner solgte album per uke, siden 1991.

I Norge har det aldri gått lengre tid mellom hver gang noen går i en platebutikk for å kjøpe et album. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
I Norge har det aldri gått lengre tid mellom hver gang noen går i en platebutikk for å kjøpe et album. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Laveste noensinne

Den siste uka i juli endte med 4,68 millioner solgte album. Det er det laveste salget av album på en uke siden målingene begynte, melder Billboard.

Den amerikanske musikkbransjen har opplevd liknende perioder også tidligere de siste årene, men aldri over så lang tid som i år. Totalt har det i år vært over ni uker under 5 millioner enheter.

Også i Norge faller salget av fysiske album kraftig. Mens musikkbransjen første halvår i 2012 omsatte fysiske album for drøyt 77 millioner, er tilsvarende tall for første halvår i år 55 millioner. Det vil si en nedgang på nesten 29 prosent. Det er det laveste registrerte salget av fysiske album noensinne i Norge, får P3 bekrefta av IFPI.

En skikkelig nesestyver

Mens det i hele 2012 ble solgt cd-plater for i overkant av 174 millioner kroner her i landet, er det så langt i år bare omsatt for drøyt 48 millioner. Det er vanskelig å anta at dette tallet vil representere halvparten av omsetninga for 2013, siden mye av salget foregår opp mot jul. Men likevel kan man se et fortsatt merkbart fall i salget av cd-plater i det norske markedet.

Det totale cd-salget har så langt i år gått på en skikkelig nesestyver på andre siden av Atlanteren. Salget er redusert med over 14 prosent, fra over 103 til under 89 millioner enheter.

Heller ikke det digitale albumsalget går imponerende godt. I de første fire ukene av andre kvartal økte dette salget med 1,9 prosent, mens det økte med hele 10,4 prosent i samme periode i 2012.

De fire første ukene av tredje kvartal gikk faktisk det digitale salget av album ned med 0,9 prosent.

En solid opptur

Mye takket være økt forbruk av musikk gjennom strømmetjenestene fikk totalsalget av musikk i Norge imidlertid en solid opptur første halvår 2013. Totalt var økningen på hele 17 prosent sammenliknet med 2012.

Men det er digital omsetning som står for økninga og strømming skaper mesteparten av veksten.

Mens omsetninga innen denne distribusjonsformen økte fra 164 millioner i 2011 til 265 millioner i 2012, stod strømming i første halvår 2013 for 188 millioner i omsetning. Om den trenden fortsetter kan det gå mot nesten en dobling fra fjoråret når 2013 skal gjøres opp.