– Rihanna var en drøm som gikk i oppfyllelse

Calvin Harris gir sjelden intervju – men tok seg tid til en prat med P3 før han avsluttet Hovefestivalen.

Calvin Harris headliner den siste kvelden på Hovefestivalen 2013. DJen og produsenten slo for alvor gjennom etter å ha samarbeidet med Rihanna om «We Found Love», og har toppet både salgs- og radiolister med både den og samarbeid med artister som Florence Welch fra Florence & The Machine («Sweet Nothing») og Ne-Yo («Let’s Go»).

– En helt ny verden åpnet seg for meg da jeg bestemte meg for å begynne å samarbeide med andre artister i stedet for å synge på mine egne låter.

– Det la for mange begrensninger på musikken – det er mange toner jeg ikke kan nå, og jeg sang sjelden veldig bra. Nå kan jeg lage en låt og forestille meg hva slags vokal som vil kle den. Særlig det å kunne jobbe med kvinnelige artister er veldig kult.

Anmeldelse av konserten: Ibiza, Tromøya (4/6)

Drømte om Rihanna-samarbeid

Skotten gir sjelden intervjuer – med suksessen de siste årene trenger han rett og slett ikke det. Han avser allikevel tid til P3 før konserten på Hove, og forteller gledelig om samarbeidet med verdensstjernen Rihanna.

– Da jeg skrev «We Found Love» drømte jeg om at Rihanna ville synge den. Og, vel – plutselig ville hun det, sier den ydmyke skotten.

Resten er suksesshistorie. Låten toppet den amerikanske Billboard-lista ti uker på rad, og den Grammy-vinnende videoen har over 270 millioner visninger på Youtube. Her til lands lå låten 23 uker på VG-lista, derav ni uker på førsteplass.

Harris beskriver Rihanna som en hardtarbeidene stjerne som fortjener suksessen.

– Vi turnerte sammen i tiden da hun jobbet med albumet «We Found Love» er på. På hvert eneste stoppested fikk hun satt opp et mobilt studio hvor hun jobbet videre med albumet sitt. Hvis vi stoppet to dager, hadde hun studio på hotellet, hvis vi stoppet kun for én dag, satte hun opp studioet på arenaen hvor hun spilte og gikk rett inn for å jobbe etter at konserten var ferdig.

Hun brukte nok rundt 20 timer på å synge hver dag, noe jeg vil si er veldig imponerende.

Calvin Harris på Hove 2013. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Calvin Harris på Hove 2013. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Ser etter særpreg

Til tross for at Rihanna er den desidert største stjernen han har jobbet med, trekker han fram Florence Welch og «Sweet Nothing» som det mest spennende samarbeidet. Han innrømmer at han aldri trodde det ville gå i boks da han første begynte å leke med tanken om å jobbe med den karakteristiske vokalisten.

– Hun hadde jo aldri gjort en liknende låt før, og jeg var redd det ville være for langt utenfor komfortsonen hennes å gjøre en dance-låt. Du vet hvordan det er – hun er virkelig en kunster, en seriøs vokalist i et alternativt band med dedikerte fans.

– Jeg tror det innebar en viss risiko for henne å jobbe med meg, og er derfor enda mer fornøyd med at hun faktisk ville gjøre det.

Også dét samarbeidet bar frukter. Låten klatret til øverste plassering på singellistene i flere land, og har fått massiv spilletid også på norsk radio. Låta er en bare én av hele åtte singler fra fjorårets Calvin Harris-album 18 Months. 

Til P3 forteller DJ-en at han alltid ser etter karakteristiske vokalister som gir låtene hans en tydelig signatur.

– Jeg leter alltid etter samarbeidspartnere med særpreg. Hvis det kommer en låt på radio og du med én gang hører hvem som synger, er det en bra ting.

Føler seg ikke som en rockestjerne

Harris er for tiden aktuell med singelen «I Need Your Love», hvor Ellie Goulding har vokalen. Han sier den engelske vokalisten er et godt eksempel på hva han ser etter i en vokalist.

– Det var stas å jobbe med henne. Vi spilte inn låta og hørte at det var noe der, men måtte lage tre-fire versjoner og gjøre to ekstra innspillinger før låta ble akkurat slik vi ville ha den. Hun er en fantastisk låtskriver som makter å skille seg ut i mengden.

Eksklusive samarbeid til tross; fra mange hold hevdes det at det nå er DJ-ene og produsenten som er de største stjernene – ikke vokalistene.

– Jeg vet ikke helt hva jeg synes om det. Jeg har holdt på med dette i mange år, og har jo merket en større interesse de siste åra. Det er selvsagt fantastisk, men jeg er fremdeles bare en DJ. En rockestjerne er noe helt annet, sier han.

Bygger settet underveis

Fra motsatt hold hevdes det at det eneste en DJ gjør fra scenen er å trykke «play». Noen arena-DJs har lagd ferdig settene på forhånd, men Harris understerker at han gjør låtvalg og skreddersyr showet underveis.

– Jeg vet som oftest noen av låtene jeg vil spille, men tar også med noen jeg er usikker på hvordan vil funke. Jeg velger låtene underveis, helt ut fra hvordan menneskemengden responderer, sier han.

Han later til å ta de siste åras suksess med knusende ro.

– Jeg merker at det har kommet flere folk på showene mine, men utover det gjør jeg egentlig bare det jeg alltid har gjort.

Han mener et av DJens største privilegier er å ha muligheten til å teste ut nye ting foran publikum.

– Jeg jobber hele tiden med ny musikk, også mens jeg er på turné. Det gir meg mulighet til å sjekke ut hvordan ting fungerer på publikum og jobbe videre med ting.

Selv om han de siste årene har vært en hitmaskin, understreker Harris at det er viktig for han å ikke bevege seg for langt inn i popformatet.

– Det er utfordrende å finne balansen. Jeg vil ikke lage rene dance-låter, men heller ikke blir for pop.

Varsler nytt samarbeid

For kort tid siden bekreftet Harris at et nytt samarbeid er på trappene.

– Jeg har laget en ny låt sammen med en annen DJ, Alesso, hvor Theo Hutchcraft fra The Hurts har vokalen. Vi vet ikke når den slippes, men den kommer.

Utover det vil han ikke si så mye om planer fremover, eller hvem han kunne tenke seg å jobbe med.

– Det vil jeg ikke snakke om før ting er avtalt, eller jeg i det minste har spurt dem.

Også når vi spør hvordan han knekker hitkoden gang på gang, svarer han med et skuldertrekk.

– Jeg har noen sjekkpunkter i hodet mitt, men ingen fast oppskrift. Det eneste jeg nesten alltid «må» ha med i låtene mine er gitar. Jeg er svak for gitarlyden, og den er nesten alltid der.

Calvin Harris har spilt i Norge ved en rekke anledninger også tidligere. Til Hove kom han rett fra dansemusikkens episenter, Ibiza, og sier han gleder seg til å spille for det norske publikummet.

– Jeg vet ikke så mye om festivalen her, men gleder meg til å spille. Det er alltid gøy å spille i Norge.