Risikerer fengsel

Lauryn Hill må muligens sitte tre år bak lås og slå.

Lauryn Hill avbildet før et rettmøte i fjor. (Foto: NTB Scanpix, AP, Mel Evans)
Lauryn Hill avbildet før et rettmøte i fjor. (Foto: NTB Scanpix, AP, Mel Evans)

Rettdokumenter viser at artisten Lauryn Hill ikke har betalt skatt i perioden mellom 2005 og 2007. I dette tidsrommet tjente hun 1,8 millioner dollar, noe som utgjør nesten 10,5 millioner norske kroner. 37-åringen kan bli dømt til tre år i fengsel og dommen faller 22. april, melder Billboard.

Den tiltalte artisten har bedt retten om å vurdere betalingsevnen hvis hun skulle bli fengslet.

Hør Lauryn Hill i Spotify

Forsvant for å finne røttene

Juni 2012 erklærte hun seg skyldig i saken. Grunnen til at hun sluttet å betale skatt er begrunnet med at hun visstnok opplevde flere trusler, rettet både mot henne selv og hennes familie.

Hill har også hevdet at hun forsvant fra rampelyset for å finne sine musikalske røtter.

Lauryn Hill har vunnet åtte Grammy-priser som en følge av sitt virke som frontfigur for hiphop-gruppen Fugees, samt solodebuten The Miseducation of Lauryn Hill fra 1998. Albumet har solgt i over 19 millioner eksemplarer.

Se musikkvideoen til “Doo-Wop (That Thing)”, en av de mest kjente sangene fra debutalbumet:

Skatteunndragelse normal kost for artister

Jerry Lee Lewis avbildet i 2011. (Foto: NTB Scanpix, Reuters, Fred Prouser)
Jerry Lee Lewis avbildet i 2011. (Foto: NTB Scanpix, Reuters, Fred Prouser)

Det er mange eksempler på artister som har unngått skattesystemet, men som måtte krype til korset i etterkant.

Countryhelten Willie Nelson (79) fikk i 1990 beskjed av amerikanske myndigheter at han skyldte overkant av 16 millioner dollar i skatt. Dermed lagde han albumet The IRS Tapes: Who’ll Buy My Memories? for å kunne betale tilbake gjelden.

I 1968 måtte soul-sjefen James Brown betale tilbake 6,5 millioner dollar i skatt. Som en reaksjon pantsatte myndighetene en stor del av eiendommene til artisten, som forøvrig opplevde trøbbel med skatteetaten gjennom hele karrieren.

I likhet med Willie Nelson tydde rockeartisten Jerry Lee Lewis (77) til en kreativ løsning på hvordan betale tilbake skattegjelden på 560.000 dollar: For 2,75 dollar per minutt kunne man ringe inn til et nummer som ga innringerne en historie om livet til Lewis. Blant annet fikk man høre en historie om hvordan en ung Lewis endte opp i en slåsskamp med en lærer.