Ruben live: Spidergawd

Se den trønderske supergruppa spille “Blauer Jubel” og “Into Tomorrow” hos Ruben.

Spidergawd er intet mindre enn en trøndersk supergruppe. Bent Sæther og Kenneth Kapstad, fra blant annet Motorpsycho, har slått seg sammen med Per Borten – fra Cadillac, Moving Oos og New Violators, har samlet krefter for å leve ut rockinstinktet i Spidergawd.

Det har blitt sagt at Spidergawd så dagens lys fordi Borten hadde behov for å spille hardt og høyt på gitaren.

– Det er da jeg finner mest ro i sjela. Når jeg får skru gitaren på full styrke. Hvis det skal være noe poeng i å gjøre det, må du finne noen med tusen gir å spille sammen med. Så da kunne man ikke har mer flaks enn  at Kenneth og Bent ville lage band sammen med meg, forteller han.

Musikalsk kameleon

Med sin referansefylte tungrock er Spidergawd langt hardere enn Bortens siste prosjekter. Vokalisten forteller at han liker å gjøre forskjellige ting.

– Ja, jeg har lyst til å gjøre veldig mye forskjellige ting, men forstår at enkelte finner det litt komplisert. Jeg skjønner at jeg ikke er David Bowie, at jeg ikke er like interessant som musikalsk kameleon som han.

Hvis noen fra Moving Oos hører på – beklager!

– Det som er viktigst for meg er at jeg spiller den musikken som føles riktig til enhver tid. Hvis ikke blir det som å spille i et et coverband av meg selv. Selv om jeg var veldig glad i Moving Oos og de jeg spilte med der, spilte jeg samtidig i New Violators. Jeg reiste rundt i verden og brant for New Violators, men tjente til livets opphold med Moving Oos i Norge. Det skal jeg ikke gjøre igjen. Da ble Moving Oos et slik coverband. Hvis noen fra Moving Oos hører på – beklager min oppførsel.

Selv om Borten har spilt i veldig forskjellige band, mener trommis Kapstad at det ikke er umulig å finne fellestrekk.

– Hvis man stripper ned produksjonen på siste skiva til Cadillac, så hører man at vokallinjene er laget av samme person som har laget låter med både New Violators og Spidergawd.

Se Spidergawd gjøre “Blauer Jubel” hos Ruben:

Instinktiv rock

Da Motorspsycho for en god del år siden gikk fra å spille hardt til å bli mer poporienterte, uttalte Bent Sæther at det var “deilig å slippe å skrike folk i trynet”. Nå er han tilbake i et band som gjør nettopp det.

Nå slipper jeg å skrike, nå gjør Per det!

– Det som er så utrolig fint med Spidergawd er at vi ikke har tenkt, det er en følt greie. Før vi tenker musikk, når vi våkner om morran og tar på oss gitaren, er det sånn rock som kommer. Det er ikke intellekt, det er emo. Det er instinktivt og befriende, og for min del godt å slippe å stå foran og fronte. Det kjenner veldig naturlig ut, sier Sæther.

Planlegger ny skive

De tre har kjent hverandre i 15 år, men det er først nå de har dannet et band sammen. De er opptatt av at Spidergawd er nettopp et band, ikke et prosjekt.

– For oss er det viktig for å ikke åpne opp for at det skal få være noen safe distanse inne i bildet. Det er veldig ofte man kan ha en humoristiske distanse eller en sideprosjektdistanse. Det gjør noe med innstillingen, det blir ikke tatt 100% seriøst til å begynne med. Da kan man ikke forvente at andre skal ta det seriøst, heller. Spidergawd er et band, og kommer mest sannsynlig til å slippe en ny skive om ikke så alfor lenge.

Hør hele intervjuet med Spidergawd i NRKs nettradio.

Deres første album, Spidergawd, ble nettopp sluppet, og ble belønnet med fire terningøyne fra P3s anmelder Asbjørn Slettemark. I sommer spiller Spidergawd blant annet på Øyafestivalen.