«Ruben» på P3 er ferdig

Etter fem år, 2 500 timer på lufta og cirka 35 000 låter legges et av Norges største musikkshow på radio, «Ruben» på P3, ned.

I fem år har «Ruben» spilt den beste nye musikken på NRK P3. Nå tas musikkprogrammet av lufta. Det synes programleder Ruben Gran er vemodig, men er samtidig takknemlig for å ha laget et program som har betydd mye for mange.

– Jeg kommer til å savne å dele musikk rett i ørene på lytteren, og å få entusiastiske reaksjoner fra de totalt ukjente banda vi har spilt. Å få tilbakemelding på at man er med å motivere noen til å lage fet musikk, liksom… Det er mildt sagt ålreit. Jeg kommer til å savne rødlampa i studio, til å svette sammen med Amund (Amund Grepperud, produsent. Red.anm.) og til å kunne oppleve nærmest den musikeren jeg vil live, ved å invitere vedkommende til å spille i sendingen, sier Gran.

Han startet som programleder i Lydverket på P3 i 2008, men da programmet la ned i 2014 ble «Ruben» født.

En takknemlig jobb

Siden den gang har mannen med den koselige stemmen og den gode musikkjournalistsiske sansen spilt den beste nye musikken fra Norge og utlandet, intervjuet ferske og etablerte artister, og sørget for solide liveopptredener i radioen din fire ganger i uka. Nå er det snart slutt.

– Det aller beste har vært å få tilbakemelding fra lyttere.

– Når noe som har fungert bra og vært uhyre morsomt i fem år tar slutt, så blir jeg minnet på hvor heldig jeg har vært og hvor gøtt jeg har hatt det. Jeg blir både takknemlig og sentimental av å ha tilbragt elleve år med å formidle musikk på P3. Forhåpentlig kan jeg gjøre det andre steder eller på andre måter fremover, og forhåpentlig kommer det nye, unge og vasse stemmer som kan lede an i musikkens tjeneste på P3 når jeg har pakket sammen, sier han.

Ruben håper han kan fortsette å formidle musikk andre steder. Foto: Tom Øverlie

Hva har vært det beste med «Ruben» på P3?

– Håhåhå, det er så vanskelig spørsmål. Og fint, for jeg blir fordømt glad av det. Det aller beste har vært å få tilbakemelding fra lyttere om at de har hørt eller opplevd noe i programmet som har betydd noe for dem. Når noen har oppdaget musikk de ikke kjente til fra før, og som har gitt dem en eller annen mening. «Bare» det å kunne servere fantastisk musikk på radio, og invitere fantastiske artister til bra samtaler og rå livespilling i studio, har vært en takknemlig jobb.

Skal satse på musikkjournalistikk

Musikksjef i P3, Daniel Ramberg, roser «Ruben» for å ha vært et program med lav takhøyde for at nye artister og uttrykk kan bryte gjennom.

– «Ruben» er det P3-programmet jeg har hørt desidert mest på og lært mest av de siste fem årene. Sånn jeg ser det har det tatt opp i seg det som er bra med musikk: det er alltid mulig å finne eller bli eksponert for noe nytt du elsker, sier Ramberg.

Videre forteller han at P3 ønsker å satse på musikkjournalistisk innhold på andre plattformer enn radio for å nå ut til flere. Dette er «Ruben»-redaksjonen i gang med å utvikle.

– Hva det blir vet vi ikke helt ennå, men jeg tror det er veldig viktig at P3 jobber med å gi sånt innhold også til de som ikke hører like mye på kveldsradio. Vi jobber også med å bygge ut spillelistene våre for å bli enda bedre til å plukke opp spennende premierer, smalere musikk og bredere uttrykk.

Dette er noen av høydepunktene

Gjennom årenes løp har Ruben spilt et bredt utvalg ny musikk, kjørt premierer på et hundretalls låter og hatt besøk av mange spennende artister i studio.

Den aller første sendingen av «Ruben» pangstartet med livespillinger fra Monica Heldal, Don Martin og Bow To Each Other. Tre timer med den beste nye musikken fire kvelder i uka gjorde programmet til Norges største musikkshow.

Høydepunktene er mange, for å si det mildt.

– Det har vært avsindige mengder både livespillinger og intervjuer som har vært stas på mange forskjellige måter. Phoebe Bridgers og The Hotelier var veldig stas, og å få dele rå norske band som Purple X, Sushi x Kobe, Outer Limit Lotus eller Pom Poko. Også har det selvsagt vært moro å snakke med gamle helter som Peanut Butter Wolf, Ryan Adams, Neneh Cherry, Conor Oberst, Killer Mike eller Lenny Kaye. Pluss veldig, veldig mange andre, forteller Ruben.

Conor Oberst og Phoebe Bridgers

En av de mange favorittartistene som har vært innom og spilt live i studio er Conor Oberst. Oberst debuterte som 13-åring på 90-tallet og er mest kjent fra bandet sitt Bright Eyes. Hos Ruben satt han ved flygelet og spilte tre låter, prata om karrieren og personlige opp- og nedturer. Med seg hadde han også Phoebe Bridgers. Den gang totalt ukjent, som siden er blitt en ny favoritt og vært innom programmet og spilt sin egen musikk:

 

Minneverdige DJ-sett

DJ-sett har skapt dansestemning i radioen i flere år. Peanut Butter Wolf fra den amerikanske labelen Stones Throw sitt sett var særdeles stas. Også DJ-er som Raske Penges oppsummering av 40 år med dansk musikkhistorie og Arthur Russell-hyllesten fra Strangefruit og Øyvind Morken sitter igjen som gode radiominner.

Julespesial i 2017

Spesialsendingene har vært utrolig morsomme og hektiske å lage, som juleavslutninga i 2017 med der blant annet No. 4 spilte live, Pom Pokos covra Joni Mitchell og Snow Boyz fremførte egen julelåt. Hør hele sendinga her.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=VkZZFXCV_jw]

Den aller siste sendinga

Sommeravslutninga på Blå i 2014 stikker seg også ut som en minneverdig spesial, med Eben Juniors afrobeat på norsk som vel aldri var hørt før. Utestedet ved Akerselva blir for øvrig scene for den aller siste «Ruben»-sendinga som høres på P3 torsdag 24. januar. Da oppleves Urbanoia live igjen, som i 2014 spilte hele EP-en Psyisk Terror på seks minutter: det kan du høre igjen her!

Aller siste sending av «Ruben» går altså på lufta på NRK P3 torsdag 24. januar klokka 19.00. Les mer om det og hvem som spiller live her!