Sia beklager pedofili-reaksjoner

Den nye videoen til popstjernen Sia får kritikk.

Australian singer Sia Furler attends a screening of the film "Killing Them Softly" in New York
Sia. Foto: REUTERS/Andrew Kelly.

I natt slapp Sia sin nye musikkvideo. I den danser 12 år gamle Maddie Ziegler, som også spilte i den mye omtalte “Chandelier”-videoen til Sia i fjor, i et bur sammen med skuespiller Shia LaBeouf (28).

Som i “Chandelier”-videoen danser Ziegler i et hudfarget badedrakt og blond bob – mens LaBeouf stiller i shorts og bar overkropp.

Les: Sia vendte ryggen til Skavlan

Etter at videoen ble sluppet reagerte enkelte på Twitter ved å antyde at videoen hinter om en seksuell relasjon mellom et barn og en voksen.

Kort tid etter gikk den australske popstjernen ut på Twitter og sa at reaksjonene var forventet.

– Jeg var forberedt på anklagene. Det eneste jeg kan si er at Maddie og Shia er de eneste to skuespillerne som passet til videoen, skrev Sia (39).

sia1

Hun tvitret også en beklagelse til dem som måtte føle seg støtt.

sia2

Forflatet popkultur

Sandra Kolstad. Foto: NRK P3
Sandra Kolstad. Foto: NRK P3

Artist og feminist Sandra Kolstad har selv stilt opp naken i sine egne musikkvideoer, og er opptatt av at vi må kunne forholde oss til nakenhet uten å tolke den inn i i en seksuell setting.

– Nakenhet har vært viktig gjennom hele kunsthistorien. At folk blir støtt av videoen kan være et tegn på at vi er vant til å tolke all nakenhet inn i en seksuell setting. Det vitner om at popkulturen har blitt veldig forflatet, sier hun til P3.no.

Hun legger til at hun personlig blir mer støtt av “Anaconda” og andre stereotype musikkvideoer som spiller på sex og objektifiseringen av kvinner.

– Det folk reagerer på nå er jo motsetningen mellom den veldig unge jenten og den voksne mannen. Men det er jo ikke uvanlig at unge kvinner gnikker seg mot voksne menn i musikkvideoer. Sånn sett er det kanskje bra at folk reagerer nå, slik at de blir bevisste på det ikke er greit. Det er mange videoer vi svelger uten å stille spørsmålstegn ved dem, sier hun.

Maktkamp

Selv tolker hun “Elastic Heart” som en maktkamp.

– Maddie har overtaket og forlater buret seirende.

Kolstad mener også det er viktig å lese videoen inn i Sias uttrykksform.

– At hun lar seg intervjue med ryggen til programlederen, for eksempel, er vel et tegn på at hun vil pirke i bildet vi har av kvinnelige popstjerner.

Se to av de kristiske twittermeldingene:

sia2 fan1