Skrev singelen på én natt

Tenåringene i Freddy Caused Pain er Ukas Urørt med «I’ve Got A Bad Feeling About This».

– Teksten i denne låten handler først og fremst om angst og depresjon, som i dagens samfunn kan komme av så mangt, men for meg så er det virkelig interessant hvordan noe så enkelt som; Skole, kjærester og det generelle presset som vi føler på hver dag, om å være god nok, være normale nok og passe inn, kan påvirke oss så mye. Og det er noe jeg syns refrenget gjør veldig klart. Vi syns denne låten har alt vi vil ha med i låtene, så vi er veldig fornøyd med den, sier Sindre D. Toft, som er vokalist og gitarist i Freddy Caused Pain, om låta «I’ve Got A Bad Feeling About This».

Bandet lar 90-tallets pop-punk møte hardcore, og vokalisten prøver å gjøre tekstene seriøse, men lette å kjenne seg igjen i.

– Når jeg skriver tekster skriver jeg ofte om veldig personlige hendelser og/eller oppfatninger av livet mitt og verden rundt meg. Men jeg vil ofte skrive teksten slik at den kan tolkes av hver enkelt på sin egen måte, men allikevel så vet jeg akkurat hva den betyr for meg, sier han.

P3 Urørt mener:

Tenåringene i Freddy Caused Pain tar vare på norske hardcore-tradisjoner samtidig som de blander inn amerikansk punk ala Blink 182. «I’ve Got A Bad Feeling About This» er en knallhard popflørt hvor brautende vers møter allsangvennlige refreng.

Mer om: Freddy Caused Pain

Freddy Caused Pain har sin base i Bergen, og består av Sindre D. Toft (gitar og vokal), Torstein V. Lokøy (trommer), Henrik M. Torsvik (bass, backing vokal) og Vegard Aagaard (gitar, backing vokal). De fire guttene har spilt sammen siden de alle fikk instrumenter til jul i åttende klasse, og har lært seg alt fra scratch.

– Ingen av oss kunne noe som helst, annet enn «Lisa gikk til skolen», liksom, men vi elsket Blink 182, og begynte med å lære oss noen av de mest kjente låtene deres. I starten var det bare 3 av oss (Sindre, Henrik og Torstein), men da vi begynte å spille live og skrive egne låter merket vi at vi hadde brukt for en ekstra gitarist, som da ble Vegard.

De da 14 år gamle guttene tok bandnavnet Freddy Caused Pain rett og slett fordi det hørtes kult ut.

– Vi blir ofte spurt om dette og vi forandrer vel historien fra gang til gang. Men sannheten er at en av oss kom opp med det en dag ut av det blå. Vi syns det var rockete (vi var 14) og tøft. Så begynte ting å skje og vi begynte å bli husket for det! Men for å være ærlig liker vi å lage historier om hvordan det oppsto bare på gøy, sier de,

Skrevet på en natt

freddyFreddy Caused Pain slapp nylig sin første EP, hvor også Ukas Urørt-låta «I’ve Got A Bad Feeling About This» er med.

– Vi hadde med oss fire låter til studio i Trondheim, men når vi spiller gjennom låtene for produsenten vår, Kjell Thomas Mathisen (fra The Regent), mener han at den siste låten ikke er bra nok. Så over natten rigger vi oss opp i studio og skriver en ny låt, som da ble denne. Vi var virkelig nervøse for hvordan det kom til å bli ettersom vi bare hadde brukt noen timer på det, men både vi og produsenten synes den var bra nok til å være med på EP-en, forteller de.

Vanligvis tar låtskriverprosessen lengre tid.

– Når vi lager musikk går vi ofte frem slik at en av oss har en ide til et riff, refreng eller break i en låt. Så tar vi det med på øving hvor alle får høre på det og komme med innspill. Vi liker å jamme en del, å bare snuble over fete ideer mens vi spiller sammen. Og når vi har alt en låt skal ha i grunnform; intro, refreng, vers osv. begynner vi å luke ut ting vi ikke liker og legger gjerne på ting vi syns burde vært med. Vi liker å bruke en del tid på det, så en låt kan fort jobbes med i en måned før den er helt klar. Når teksten skal skrives tar vi ofte opptak med en mobiltelefon og Sindre får sette seg ned å høre og arrangere/skrive teksten slik han vil, før han tar det med på øving og de andre kommer med sin mening til eventuelle endringer som må gjøres. Så det er absolutt en prosess alle sammen er med på og det er sånn vi liker det. Vi er veldig forskjellige i alt fra musikksmak til personligheter så vi kan lett få mye variasjon i låtene fra det.

Lystig frustrasjon

Det er vanskelig å skulle beskrive sin egen musikk, men vi liker å se på det som et utløp for sinne og frustrasjon, samtidig som det er noe lett og ledig som bare gjør oss glade. Det som er mest karakteristisk er vel blandingen vi har i låtene av pop-punk og hardcoreelementer. Vi vil ikke være helt hardcore eller helt pop-punk, det er ting som er gjort så utrolig mye av fra før og vi ville egentlig bare sette sammen en miks av den type musikk vi elsker å høre på. Dette gir oss også mulighet til å kunne ha flere forskjellige typer låter i samme sett, alt fra hardcore til bare pop-punk og blandinger.

Blink 182 har vært bandets største, men ikke eneste, inspiasjonskilde.

– De viser en sånn glede i musikken sin som tiltaler oss, også spiller de bare helt usedvanlig fet pop-punk som vi bare har blitt oppfostret med og lært oss å elske. Men de er vel også, merkelig nok, det bandet som har minst innflytelse på musikken vi skriver. Noen av oss hører mye på hardere musikk, som f.eks Comeback Kid, som er en stor innspirasjonkilde  fordi de spiller musikk som er rå og ikke overprodusert, det er veldig ekte. Også vil jeg tro de har en del elementer i låtene sine som vi også vil ha, spesielt de drivende versene og de store breakene de har. Paramore er den andre siden av musikkinnflytelsen og de som gir oss pop-elementene. De er i våre øyne et perfekt band, alt de gjør er utrolig catchy og tøft, de gir en glede og innspirason til oss vi ikke helt kan forklare.

Bergenserne nevner også sine favoritter blant Urørt-floraen.

Still Shaking, et fantastisk band som vi er gode kompiser med, som har en utrolig drive og sinnsykt catchy refrenger, The Regent, som bare høres så utrolig amerikanske ut at det nesten er for godt til å være sant at det er norsk, et rett og slett fantastisk band og The Wolves. Det er et sinnsykt kult band. De bare driter i det og gjør alt som de vil i ekte pønkesjel, det låter jo så sykt røfft og rått ut. Vi digger det!

 Planlegger Europa-turné

De fire guttene bruker mye tid på bandet, men påstår også at de lever «helt forferdelig kjedelige og vanlige liv utenom musikken».

– Når vi ikke spiller musikk er livet som enhver annen ungdoms liv på vår alder vil jeg tro. Vi jobber på Kiwi og går på skole, noen av oss studerer og andre er i lære. Vi har jo også kjærester som tar tid, men det er noe vi liker å bruke tid på utenom musikken. Helt forferdelig kjedelige og vanlige liv utenom musikken, vil vi påstå.

– Hva er det mest interessante som har skjedd i karrieren så langt?

Urørt har vel gitt oss de mest spesielle øyeblikkene våre, som finalen i U-16 for noen år siden, så dette, til vår første spilling på radio. Men det å ha WiMP til å anbefale EP-en vår på sine helt nye DIY-sider var veldig stort for oss. Bare det å få gi ut en EP, noe vi har drømt om, har vært en stor opplevelse i seg selv.»

– Hva betyr det å bli Ukas Urørt?

– Ukas Urørt betyr utrolig mye for oss og vi er veldig takknemlige for at folk som har med så mye og utrolig bra musikk å gjøre velger oss ut fra mengden! Vi ser for oss at dette kan åpne mange dører for oss, og det er en sjanse ikke så altfor mange band får. Vi gleder oss til å se følgene av det, og vi har tenkt å jobbe hardt for å utnytte muligheten til å få «snakke» til et så stort publikum så mye som mulig. Hvilke dører som kan åpne seg får vi vel vente å se, men vi er veldig spente og utrolig glade for muligheten og æren! Dette betyr også at vi får enda mer troen på det vi gjør, at folk legger merke til deg betyr mye, og det vil drive oss til å pushe enda hardere.

Bandet forteller at de for tiden planlegger å slippe både en ny singel og en musikkvideo i løpet av året.

– En Europa-turné er også på planleggingsstadiet. Ellers er det bare å spille så mye vi kan og ha det dritt fett underveis, sier de.

– Hva er den største skandalen eller merkeligste opplevelsen dere har vært borti?

– Skandaler har vi hatt få av, men siden vi er et hardt rockeband med mye energi live hender det ofte at det ryker til noen gitarer i løpet av et sett, men det er vi forberedt på så det går som oftest fint. Men merkelige opplevelser har vi hatt nok av. Det vi husker best er vel fra konserten vi spilte sammen med våre gode venner i Still Shaking og Vicious Delirium i Haugesund i fjor. Da ble vi avbrutt midt i settet vårt fordi de hadde laget vafler til publikum og oss i en kafeteria på spillestedet, så da ble det kaffipause og vafler før resten av showet fortsatte! Utrolig hyggelig!

– En siste appell til folket?

Vi vil bare si tuuuuuuuuuusen millioner takk til ALLE som har hjulpet til med EP-en vår og som støtter oss i det vi gjør, hører på musikken vår og de som er kritiske og holder oss fast på jorden! Også… Hvis noen vet om noen fester der de spiller noe annet enn dubstep og Rihanna rundt om i landet, vennligst kontakt oss!