Slakter musikkanmelderne

Den norske popduoen Cir.Cuz langer ut mot musikkanmeldere på sin nye låt «Terningkast». Tidligere P3-anmelder Andreas Øverland nevnes som skrekkeksempelet.

Popduoen Cir.Cuz, bestående av Thomas Pedersen og Mats Melbye, har opplevd salgstall som hadde fått mange norske artister til å bli grønne av misunnelse.

Debutalbumet deres, Alt I Sin Tid, inneholdt blant annet landeplagen «Radio» som solgte til syv ganger platina og ble hyppig spilt på radio. Nå kan Cir.Cuz skryte av å ha over 30 millioner strømminger på Spotify og WiMP, og enda flere platinaselgende singler.

Men selv om salgstallene er imponerende, klarte førstealbumet aldri å overbevise landets musikkanmeldere, som møtte Alt I Sin Tid med alt fra lunkne anmeldelser til regelrett slakt.

Oppgjør

I dag er de klare med andrealbumet, Vi Er Cir.Cuz, som slippes ganske nøyaktig to år etter debutalbumet.

På åpningssporet «Terningkast» tar guttene et oppgjør med musikkjournalister, anmeldere og resten av bransjen.

    «Anmeldere og journalistikk, hele denne bransjen er ren politikk»
    «Jeg har sett folk som bare slenger kritikk, og alltid sitter på nettet og bare tvitrer ut dritt, utrolig nok er dette altså de som gir terningkast»
    «Hva er det som skjer, du selger ti ganger platina, men får terningkast én!»

Hør «Terningkast» her:

– Det er kanskje like greit å gi «beng» i hva musikkanmelderne synes, om man skal gå løs på dette albumet, sier Thomas Pedersen i Cir.Cuz.

– Spiller ingen rolle hva vi gjør

Thomas Pedersen i Cir.Cuz.  Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK P3
Thomas Pedersen i Cir.Cuz. Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK P3

Pedersen forteller at låten er en kommentar på hvordan bransjen er, og mener at uansett hvor bra musikk Cir.Cuz lager, vil de ikke kunne vinne over enkelte musikkanmeldere.

– Vi vil sette lys på måten en liten håndfull av den kred-baserte bransjen velger å hate på enkelte ting. Vi kan sikkert lage en plate stappet med monsterhits, noe vi jo allerede har gjort, men det kommer fortsatt ikke til å spille noen rolle, sier Pedersen og fortsetter:

– Det er selvfølgelig helt greit, men vi forbeholder oss retten til å kødde med det så mye vi vil når vi først er i den posisjonen at alle skal slenge dritt om oss.

Hvorfor tar dere opp dette?

– Av den enkle grunn at det er ingen andre som tør, og når man allerede er fritt vilt så har man vel strengt tatt ikke noe å tape på å gjøre det heller. Vi har for lengst akseptert at vi ikke kommer til å bli kritiker-yndlinger med det første, og det er helt i orden.

Gikk over streken

Da Alt I Sin Tid kom ut i november 2011 var det sannsynligvis daværende Lydverket-musikkjournalist Andreas Øverland som gikk aller hardest ut mot Cir.Cuz.

I sin anmeldelse skrev han at «Cir.Cuz har med all sannsynlighet gitt oss årets mest sjelløse, minst ektefølte og minst interessante utgivelse,» og nøyde seg med ett øye på terningen.

Les anmeldelsen av Alt I Sin Tid her

Selv om Pedersen sier at Cir.Cuz ikke tar plateanmeldelser veldig alvorlig, mener han at Øverlands anmeldelse av Alt I Sin Tid gikk over streken.

– Når en anmelder velger å henge ut og hetse folk som om P3.no var en hatblogg, så reagerer vi selvfølgelig.

Ingen sterke følelser

Andreas Øverland. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3
Andreas Øverland. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3

    «Hele denne greia gir meg halsbrann, så ikke send ut klovnene, send ut Andreas Øverland».

Denne strofen i «Terningkast» refererer til nettopp Øverlands anmeldelse av Alt I Sin Tid, som hadde overskrift «Send ut klovnene».

Øverland synes det er rart at han blir nevnt i låten, men tar det ikke særlig tungt.

– Dette er langt fra første gang en artist mener jeg er en idiot.

– En låt består jo av et svært begrenset antall minutter og sekunder. Når Cir.Cuz ønsker å bruke en så knapp ressurs som tid på meg så vitner jo det om at jeg har betydd mye for dem, i det minste. Jeg har ikke så veldig sterke følelser rundt skuddene de fyrer av i min retning, for å være ærlig. Litt servilt at jeg bare skal «sendes ut», kanskje, men på den annen side er det jo hyggelig at språkbruken ikke er alt for vulgær, sier Andreas Øverland og påpeker:

– Dette er langt fra første gang en artist mener jeg er en idiot, men som den irriterende positive fyren jeg er tar jeg det hele med et lugnt smil.

Øverland har ikke mye forståelse for det Cir.Cuz synger om på låten, og mener at de burde tåle å få omtale for musikken sin, uansett om den er positiv eller negativ.

– Jeg synes på generelt grunnlag det er unødvendig og virker sutrete når artister bruker tida si på å klage på bransjen, journalister og anmeldelser. Putter man musikken sin på plastikk og ønsker omtale, bør man også kunne takle at de som omtaler låtene dine ikke nødvendigvis hører den storheten du og publikummet ditt mener er der.

– Jeg fant åpenbart ikke så mye jeg syntes var spennende, interessant, nyskapende eller verdifullt ved forrige korsvei, så vi får være enige om å være uenige, tenker jeg.

Albumcoveret til Cir.Cuz sitt forrige album, Alt I Sin Tid. (Foto: Promo)
Albumcoveret til Cir.Cuz sitt forrige album, Alt I Sin Tid. (Foto: Promo)

Selv om Cir.Cuz har solgt tusenvis av singler og album, og har flere millioner strømminger på samvittigheten, endrer ikke det Øverlands oppfatning av gruppen.

– For øvrig anerkjenner jeg sjeldent argumentet «dette er bra, for mange har kjøpt det». Forslitt eksempel, men uansett – Grandiosa selger som kjent i hopetall, og vi er vel alle enige om at det finnes bedre pizza der ute, er vi ikke?

– Øverlands anmeldelse var et godt eksempel på hvor ille det kan bli.

Ikke bitre

Pedersen påpeker at «Terningkast» ikke først og fremst handler om Øverland, som sluttet å anmelde musikk i 2011, men om hvordan enkelte artister blir offer for noe som går langt ut over en vanlig plateanmeldelse.

– Øverlands anmeldelse var et godt eksempel på hvor ille det kan bli, og det var kanskje like greit at han sluttet å anmelde plater.

Er dere redde for å fremstå som bitre?

– Absolutt ikke, det er ingen av oss som er bitre. Men som sagt tidligere, vi følte bare for å si det ingen andre turte. Dessuten er det litt vanskelig å være bitter med rundt 30 millioner streams av låtene våre, akkurat da har ikke en anmeldelse så mye å si lenger.

Angrer ikke

Øverland forteller at han ikke angrer på anmeldelsen, men håper at ballen kan bli lagt død nå.

– Jeg ble betalt for å si hva jeg mente om skiva. Det gjorde jeg. Nå fikk jo Cir.Cuz vilja si da, riktignok uavhengig av denne saken, i og med at jeg ikke anmelder musikk mer. Så da er vel alle fornøyde, vil jeg tro?

Terningkast én

Om Vi Er Cir.Cuz blir en like stor suksess som førstealbumet gjenstår å se, men noen kritiker-yndlinger ser det foreløpig ikke ut til at Thomas Pedersen og Mats Melbye står i fare for å bli.

Både VG, Dagbladet og P3 Musikk ga i dag Vi Er Cir.Cuz terningkast én i sine plateanmeldelser, uten at det overrasker Pedersen nevneverdig.

– Det er det beste som kunne skjedd. Det er den dagen musikkjournalister gir oss terningkast seks vi kan begynne å bli bekymret.