Slik bestemmes P3-musikken

P3 lager nye spillelister hver uke. Utvelgelsen foregår på denne måten.

Hva P3 velger å spilleliste – og kanskje enda mer hva vi ikke velger å spille – er alltid gjenstand for diskusjon og debatt. Det er bra. Senest nå i vinter har flere kritisert kanalen, både for hvordan vi styrer musikken og for at vi oppleves som et lukket miljø.

For oss er det viktig med åpenhet, vi ønsker dialog og vi ønsker å oppklare eventuelle misforståelser rundt hvordan vi jobber.

Overordnet har NRK et ansvar for å løfte frem ny, norsk musikk. Derfor har vi kanaler som blant andre P1, P13 og P3 – alle kanaler som henvender seg til ulike målgrupper og ulike sinnsstemninger gjennom uka. Man kan naturlig nok ikke spille all musikk som lages i landet. For at noen skal få skinne, må andre velges bort. Dette er en sentral del av vår redaksjonelle virksomhet.

Spillelister og nisjeprogrammer

Radiokanalen P3 er grovt sett delt inn i to programkategorier. Disse kategoriene består av programmer som spiller musikk fra spillelister hentet fra de rådende spillelistene og programmer som selv velger musikken. I sistnevnte kategori finner vi programmer som “Ruben”, som fyller tolv timer ukentlig med all den nye musikken som ikke får plass på spillelistene.

I tillegg har vi egne nisjeprogrammer, samt programmer der lytterne selv får bestemme hva som spilles.

Som følge av den brede sammensetningen av programmer, spilte vi i 2017 over 12.000 forskjellige låter på P3. Norskandelen tilsvarte i fjor 48 prosent norsk musikk, et rekordhøyt tall som vitner om en solid norsk musikkscene.

I P3 jobber vi i praksis slik med spillelistene våre: Gjennom hele uka får vi tilsendt ny musikk fra inn- og utland. Det er plateselskaper, managere, privatpersoner og andre som sender inn låtene via epostadressen musikkprodusenterp3@nrk.no.

I tillegg har vi tett dialog med Urørt-redaksjonen, som hører på alt som lastes opp via nettstedet for ny, norsk musikk.

Slik fungerer utvelgelsen

Jobben vår er å lytte på alt vi får tilsendt. Gjennom uka setter vi i fellesskap opp en liste med henholdsvis norske og internasjonale låter. Hver tirsdag har vi et halvdagsmøte der vi diskuterer hvilke av låtene fra listen som skal få plass på spillelistene våre. I tillegg gjør vi enkelte rokkeringer på allerede listede låter, og tar ut de låtene vi mener har utspilt sin rolle. For mP3 sin del holder vi dette møtet på onsdager.

Én gang hver måned gjør vi en nettbasert test av de låtene vi spiller, for å se om vi er i takt med målgruppen og lytterne vår. Hvis du vil være med og ta disse testene, kan du melde deg inn i P3s musikkpanel her.

Vi er i alt fire personer som jobber fast med spillelistene på P3 og mP3:

Anab Ayan Suleiman (musikkprodusent)
Tete Lidbom (musikkprodusent)
Wolfgang Wee (musikkprodusent)
Mats Borch Bugge (musikksjef)

Videre har vi to personer som deltar i de ukentlige møtene. Disse er Ronny Brede Aase og Abiel Tesfai.

Dersom du har spørsmål omkring P3-musikken, er du hjertelig velkommen til å spørre her – så vil musikksjef Mats Borch Bugge svare fortløpende.

Abiel Tesfai, Wolfgang Wee, Anab Ayan Suleiman og musikksjef Mats Borch Bugge er med på å vurdere hvilke låter som skal spilles på P3 og mP3 fra uke til uke. Foto: Mattis Folkestad, NRK P3