Slik påvirket Elvis din favorittartist

Ville fylt 80 år på torsdag.

Den 8. januar 1935 ble Elvis Presley født i et knøttlite hus i byen Tupelo, Mississippi. I løpet av sitt 42 år lange liv bygget han opp en musikkarv så stor at han blir regnet som en av det 20. århundres viktigste kulturelle ikoner, og ga han kallenavnet «The King».

Selv om Elvis ikke topper dagens hitlister er han unektelig en av de viktigste musikerne noensinne, som har påvirket brorparten av dagens musikere – direkte eller indirekte.

I anledning rockekongens 80-årsdag på torsdag har Spotify lagd et artig verktøy som lar deg se hvordan din favorittartist har blitt påvirket av Elvis’ musikk.

Nicki Minaj påvirket av Elvis

Elvis er blant tidenes mest innflytelsesrike musikere. (Foto: NTB Scanpix, AP, Arkivbilde)
Elvis er blant tidenes mest innflytelsesrike musikere. (Foto: NTB Scanpix, AP, Arkivbilde)

Spotify hevder å kunne knytte dagens største artister til rockekongen gjennom «data basert på research og intervjuer».

Prøv selv her! (bruk søkefeltet oppe til høyre)

The Elvis Influence lar deg søke på en hvilken som helst artist, og den vil finne den korteste veien mellom artisten du søker etter og Elvis – i tillegg til en spilleliste for å vise likhetene.

Ved å bruke verktøyet ser man blant annet:

Guttegruppen One Direction er påvirket av 90-tallsheltene i Take That, som i tur er påvirket av brødrene i Bee Gees, som har latt seg inspirere av Elvis Presley.

Oslo-gutta Nico & Vinz ligner på «I Need A Dollar»-artisten Aloe Blacc, som har blitt påvirket av soulkongen Sam Cooke, som inspirerte Beatles-medlemmet Paul McCartney, som lot seg påvirke av Elvis Presley.

«Anaconda»-artisten Nicki Minaj er påvirket av Brooklyn-rapperen Lil’ Kim, som i tur er påvirket av popsangerinnen Mariah Carey, som har latt seg inspirere av svenskættede Harry Nilsson, som igjen er påvirket av Elvis Presley.

Mest dedikerte Elvis-fans i Chile

Spotify tittet også på statistikk fra sin musikktjeneste, og fant ut at de mest dedikerte Elvis-tilhengerne bor i Chile, hvor lyttere i snitt har hørt på 11 låter av rockekongen, etterfulgt av Brasil, Argentina, Nederland og Island.

De mest spilte Elvis-låtene i Norge er i rekkefølge «In The Ghetto», «Suspicious Minds», «Jailhouse Rock», «Blue Christmas» og «Always on My Mind».

Se Elvis Presleys gripende fremføring av «Trying To Get You» fra 1968: