Snokte i Billie Vans gamle dagbok

Lange lister med guttenavn, hjerter og kjærlighetsdikt fylte hverdagen til en 11 år gammel, guttegal Billie Van. Sjekk ut alt som skjedde under Ruben og Christines høstfest!

Ruben Gran og Christine Dancke arrangerte høstfest midt i Oslo sentrum. (Foto: Mattis Folkestad, NRK P3)
Ruben Gran og Christine Dancke arrangerte høstfest midt i Oslo sentrum. (Foto: Mattis Folkestad, NRK P3)

En haug med mennesker glad i musikk, livet og høsten flokket sammen torsdag kveld, for å være med å hylle den svale årstiden sammen med Ruben og Christine på P3.

Hør hele festsendingen her!

Høstseremonien foregikk på Angst, midt i Oslo sentrum. Den tre timer lange radiosendingen var spekket med spennende gjester, feiende flotte liveopptredener fra noen av landets heteste artister og generelt sett deilig stemning.

– Det var en råfin kveld, med mange vakre fjes i publikum og så utrolig mye bra som skjedde på scenen. Jeg var imponert i tre timer, sier programleder Christine Dancke om kvelden.

Angst var allerede fylt til bristepunktet før radiosendingen begynte kl. 19, men skuelystne fortsatte å trekke til Strøget-passasjen utover kvelden for å vitne de unike liveopptredene og intervjuer med dønn ærlige artister.

Se bildegalleri øverst i saken.

Full av hjerter og guttenavn

Billie Van gravde i sin egen fortid under radiosendingen. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Billie Van gravde i sin egen fortid under radiosendingen. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

En av dem som bydde på seg selv var Billie Van, eller Merete Pascual som hun egentlig heter. Hun hadde nemlig tatt med sin nesten 20 år gamle dagbok, som hun flittig noterte i da hun var rundt 11 år gammel.

Den fikk selvfølgelig Ruben og Christine lov til å snoke i, og ga dermed alle lytterne et unikt innblikk i hverdagen til en ung pike.

Dagboken var fylt til randen av hjertetegninger, tanker om kjærligheten og lange lister med guttenavn.

– Jeg tror ikke jeg har kontakt med noen av guttene i dag. Jeg har aldri vært sammen med noen av dem, sa en fnisete Billie Van.

«Dikt til deg»

Selv om dagboken var fylt av navn som «Joakim», «Lars Erik» og «Gubben» var det ikke alle forelskelsene hun kunne navnet på. En av dem som var omringet av hjerter i dagboken var «han på Herføl» (en øy i Hvaler, journ. anm.).

– Jeg hadde hytte der, og møtte mange gutter som jeg ikke visste hva het. Men jeg ble selvfølgelig veldig forelsket i de likevel, lo Billie Van.

I dagboken var det også et dikt, som kanskje var starten på Billie Vans kunstneriske karriere. Det hadde det ukompliserte navnet «Dikt til deg» og høres slik ut:

Når alt blir mørkt og alt er stille,
og over gulvet det går en bille,
da er det en ting som er lys og våken,
kjærligheten er en sol som dytter bort tåken,
det var diktet fra til deg fra meg,
som nettopp har spist litt leverpostei.

Christine syntes det var kjempestas å få titte i dagboken til Billie Van, og forteller at det tok henne tilbake.

– Det beste med å snoke i dagboken var å bli minnet på hvor mange gutter man var interessert i på en gang, i sine yngre dager.

Se artistene som spilte under bildet.

Det var stappfullt av folk på Angst. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Det var stappfullt av folk på Angst. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Artistene som spilte:

Pow Pow

Pow Pow. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Pow Pow. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Live: «Alpha Waves» ft. Billie Van og Jonas Alaska
Favoritt-høstlåt: John Maus – «Hey Moon»

Pow Pow leverte en unik, nedtonet versjon av sommerhiten «Alpha Waves», med steelguitar og hjelp fra Billie Van og Jonas Alaska. «Alpha Waves» er kanskje den låten som har blitt spilt mest på NRK P3 i sommer, noe som kom ganske overraskende på vokalist Thomas Aslaksen. Han innrømte nemlig at han egentlig ikke likte låten så godt i starten.

– Det er jo helt sinnsykt kult. Jeg har etter hvert blitt veldig fan av «Alpha Waves», lo Thomas Aslaksen.

– Jeg var ikke så giret på den i begynnelsen faktisk, men den har vokst på meg.


Rytmeklubben

Rytmeklubben. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Rytmeklubben. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Live: «Seen» og «Faen Ta (Rytmeklubben Remix)»
Remikset: «5 fine frøkner»

De fire medlemmene av elektronikakollektivet Rytmeklubben fikk nok å henge fingrene i under høstfesten. I tillegg til å opptre to ganger, med debutsingelen «Seen» og Kaja Gunnufsen-remiksen «Faen Ta», så fikk de en utfordring av Ruben og Christine.

Rytmeklubben skulle remikse Gabrielles «5 fine frøkner» under radiosendingen, som vil si at de fikk under to timer på seg til å arbeide.

Da var det bare til å sette seg backstage, og sende Macen rundt som en stafettpinne. Det ble fryktelig hektisk, men de klarte likevel å levere en råkul remiks.

– Jeg likte egentlig sportsaspektet veldig godt. Vi har ikke bare dårlig tid, men det er også veldig stressende å jobbe backstage, der folk sitter og fester, sa Ole Torjus i Rytmeklubben.


Kaja Gunnufsen

Kaja Gunnufsen. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Kaja Gunnufsen. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Live: «Faen Ta (Rytmeklubben Remix)»
Favoritt-høstlåt: Thomas Dybdahl – «Hey Moon»

Kaja Gunnufsen ble i vår remikset av Rytmeklubben, og gikk til scenen for fremføre «Faen Ta»-remiksen live. Det var første gang Kaja fikk autotune-hjelp og i det hele tatt sto på scenen sammen med Rytmeklubben.

Med seg hadde hun også en høstlåt av Thomas Dybdahl, og kunne røpe et noe usunt forhold til han i sin yngre dager.

– Jeg var fanatisk fan av Thomas Dybdahl. Så jeg fant jo telefonnummeret hans i Gule Sider og bølleringte han hver dag. Jeg sa ingenting, men ringte bare for å høre stemmen hans. I ettertid må jeg jo bare beklage.


Billie Van

Billie Van. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Billie Van. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Live: «I Didn’t Know» ft. Jonas Alaska og Mikhael Paskalev
Favoritt-høstlåt: William Onyeabor – «Fantastic Man»

I tillegg til å dele villig vekk av sin fortid som guttegal jente, så sto Billie Van på scenen to ganger. Først sammen med Pow Pow, og så fremførte hun en av sine egne låter «I Didn’t Know» med hjelp fra Jonas Alaska og Mikhael Paskalev.

Høstlåten hun hadde med seg fortalte Billie Van egentlig er en sommerlåt, fordi hun ikke klarer å gi slipp på den varme årstiden.

– Jeg har det ikke så godt om høsten, så jeg prøver å ikke høre på høstmusikk. Jeg vil heller prøve å forlenge sommeren.


Hvitmalt gjerde

Hvitmalt gjerde. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Hvitmalt gjerde. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Live: «Et kyss til»
Favoritt-høstlåt: Iggy Pop – «Lust for Life»

Bergenserne i Hvitmalt gjerde er for tiden aktuelle med sin nye plate Ville venner, og har slått seg opp og frem med sin surferock, som er tydelig inspirert av 60-tallet. Det har også landet dem en rolle i den ferske kinofilmen Beatles, hvor de spiller bandet «The Snowflakes».

De fortalte at selv om de ikke hadde lest Beatles-boken så nøye, så liker de i hvert fall The Beatles.

– Alle har et veldig godt forholdt til The Beatles. Vi hører ofte på det og danser mye til det. Det beste med dem er jo variasjonen, og at de har vært på å skape omtrent alt vi har av musikk i dag.


Zhala

Zhala. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Zhala. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Live: «I’m In Love»
Favoritt-høstlåt: little cloud – «Love of Mine»

Svenske Zhala hadde tatt med seg sin eksperimentelle musikk, som hun selv kaller for religiøs rave eller kosmisk pop. Zhala har latt seg inspirere av kurdisk folkemusikk, og er den første artisten som er signert på Robyns plateselskap Konichiwa.

De siste ukene har hun også vært med på Röyksopp & Robyns USA-turné, noe hun setter veldig høyt.

– Det har vært utrolig gøy og magisk å være på en turnebuss i USA. Jeg er overrasket over hvor bra det har gått, sa Zhala.


Kenneth Engebretsen

Kenneth Engebretsen. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Kenneth Engebretsen. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Live: «For Groruddalen»
Favoritt-høstlåt: Jeezy ft. Future – «No Tears»

Rapperen Kenneth Engebretsen tok med seg låten «For Groruddalen» fra den snart tre år gamle miksteipen Baksiden av medaljen. Albumet skal slippes til neste år, men hold øynene åpne for singelen «Kenneth Engebretsen» som er på vei.

Kenneth er stolt over å være fra Groruddalen, men fortalte at å vokse opp der var tøft.

– Det er vel mye bedre nå enn det har vært, men det er jo fremdeles en drabantby. Vi alle har vel gått gjennom litt av hvert der. Jeg slet i hvert fall med å holde min sti ren, sa Kenneth.

– Det var masse forskjellige mennesker og mye kriminalitet der. Jeg håper det er bedre nå.


Marit Larsen

Marit Larsen. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Marit Larsen. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Live: «I Don’t Want To Talk About It» og «Shine On Little Diamond»

Kveldens siste opptreden sto Marit Larsen for. Da hadde publikum ventet i nesten tre timer, for å få høre den rykende ferske singelen «I Don’t Want To Talk About It», samt en urpremiere på «Shine On Little Diamond».

Hun slipper albumet When The Morning Comes 20. oktober.

– Plata er spilt inn i Los Angeles og Nashville, og jeg er veldig stolt av den. Jeg er jo veldig omstendelig, så det tok tre år å få den ferdig, sa Marit Larsen.