Solfylt postrock

Karl Morris drømmer om å se Erna Solberg crowdsurfe på konserten sin.

– Jeg ser at andre med sære navn har lyktes på Urørt (Sigurd Julius). Først brukte jeg det haltende pseudonymet Karl Moris, men nå bruker jeg like godt fornavnet mitt, forteller Karl Morris Blindheim Bendixen.

25-åringen stiller seg inn i en sterk sunnmørstradisjon, der blant andre Tellef og Sigrid Raabe, Padawan, Mikhael Paskalev, Ingrid Helene Håvik, Hedvig Mollestad og Pandreas har gjort seg bemerket de siste årene.

P3 Urørt mener:

Nok et ungt låtskrivertalent fra Sunnmøre. Karl Morris gjør postrocken sin unik ved å gi den tekst på norsk og et solrikt lydbilde. 

Profil: Karl Morris på Urørt

På «Se Det» har Karl Morris med seg Jonas Skarstein Waaler på trommer, og Ingunn Bårnes på kor.

Når og hvordan startet du å lage musikk?

– Jeg har alltid vært mest glad i å lage egen musikk fremfor å spille andres musikk. Første innspilling ble gjort på mors pc med Clas Ohlson-mikrofon da jeg var 17 år.

Uttrykksmessig har låtene jeg lager stort sprik.

Hva er historien bak låta Se Det? Hvordan ble den til? Hva handler teksten om?

– Skissen ble laget for to år siden, men ble pusset opp i fjor høst før den ble spilt inn. Fikk stor hjelp av Jonas, som jeg gikk sammen med på musikkteknologi i Trondheim. «Se det» kan ses på som en huskelapp om å rette blikket mot andre og vise interesse og nysgjerrighet for de rundt deg. Det kan være verdt å forsøke dette.

Hvordan går du frem når du lager musikken?

– Når jeg lager musikk, starter det ofte med ufokusert klimpring på enten gitar eller piano. Dersom noe av det som dukker opp fanger oppmerksomheten min, tar jeg fatt i det og forsøker å bygge det ut. Ofte må jeg innom andre instrumenter for å komme videre med skissen. Først lager jeg akkordrekken, så melodi, før jeg til slutt prøver å finne tekst som passer til stemningen.

Hvordan vil du selv beskrive musikken du lager?

– Uttrykksmessig har låtene jeg lager stort sprik. Jeg er ikke opptatt av at musikken nødvendigvis må være lik forrige låt som jeg laget. Det viktigste for meg er at det å lage musikk skal være lystbetont, og at prosjektene føles spennende å jobbe med. Jeg er nok litt for nysgjerrig til å holde meg innenfor en bestemt sjanger.

Karl Morris. (Foto: Mattis Bårnes)

Hva er det mest interessante som har skjedd i karrieren så langt?

– Å bli ukas Urørt! Pluss å få jobbe med Sunnmøres råeste studiotekniker og produsent Henning Svoren da jeg spilte inn to låter i Ocean Sound Recordings.

Hva gjør du til vanlig?
– Jeg studerer odontologi i Bergen.

Hva inspirerer deg?

– Motorpsycho, Sufjan Stevens og Stein Torleif Bjella. Energien til Motorpsycho, Sufjan Stevens detaljer og instrumentering, og Bjellas tekster.

Hva er den største skandalen eller merkeligste opplevelsen du har vært borti?

– Den største skandalen må ha vært da jeg måtte synge «Det satt to katter på et bord» på avslutningsfesten i 7-klasse. Stemmeskiftet hadde gjort sitt inntog, og slik avsluttet jeg et ellers så harmonisk barneskoleopphold med et ufrivillig humorinnslag.

Det hele eksploderer når Erna Solberg crowdsurfer.

Hva skjer fremover? Noe spennende på gang?

– Jeg er på jakt etter noen å spille sammen med. Dessuten kommer det snart en ny låt, og jeg er spent på hvordan den vil falle i smak.

Har du andre favoritter på Urørt?

– Min eldste bror skal ha mye av æren for musikkinteressen min. Han har introdusert meg for mange artister, og han har selv laget mye spennende som har inspirert meg. I 2005 var prosjektet hans mitt første møte med Urørt.

Hvordan ser drømmegigen ut?

– Morten Harket entrer scenen underveis i konserten for å servere Smash og Smoothie, mens jeg samtidig avviser skuldermassasje fra Tone Damli. Det hele eksploderer når Erna Solberg crowdsurfer gjennom det overfylte lokalet.

Når hører du ikke på musikk?

– Når jeg er på fisketur hører jeg aldri på musikk.

Når danser du? Hva skal til for å få deg ut på gulvet?

– Etter å ha stukket av med seieren i en lokal dansekonkurranse på Emblem Bedehus vinteren 2007, valgte jeg å trappe ned dansingen.

Hva er ditt første musikalske minne?

– Fars fascinerende platespiller.

Hvordan skjønte du at du ville drive med musikk?

– Det har utviklet seg fra år til år.

Sjekk ut alle som har vært Ukas Urørt i 2014.