Søstre i lyden

30 knallåter med musikkhistorisk sus: P3 Musikk gir deg herved soundtracket til kvinnedagen.

Musikkhistorien er full av kvinnelige rollemodeller. Artister som har sprengt grenser og brutt barrierer – politiske, kulturelle, musikalske – og som nekter å la seg henvise til den inngrodde oppfatningen av den pyntede, passive fortolkeren.

Vår anmelder Marius Asp har plukket noen av sine favorittlåter i anledning dagen. Uttrykket er vidt forskjellig, fra det hardtslående og høyrøstede til det såre og vakre. Fra Ella Fitzgerald til Susanne Sundfør, med alt det innebærer av historisk og sjangermessig spennvidde.

Hør listen i Spotify: Søstre i lyden

Soniske innovatører som Kate Bush, Yoko Ono og Björk er naturligvis på plass. Det samme er kvinnene som har gjort typisk mannsdominerte uttrykk til sine egne og viderutviklet dem – ikke bare opplagte valg som PJ Harvey og Hole, men også nyskapere innen folk (Joni Mitchell), country (Dolly Parton) og jazz (Nina Simone).

Kommentar: Prisen for kjønnet

Musikalsk grensprenging handler imidlertid ikke bare om musikk, men også om å forsere kulturelle og sosiale fartsdumper. kd Lang var en av første store artistene som kom ut av skapet som lesbisk, mens Tweet oppdaterte søttitallets «kvinne, kjenn din kropp»-parole for en ny generasjon med sin onanihymne «Oops (Oh My)».

Spotify: Dette spilte Miksteip 8. mars

Skjulte perler hentes fram i lyset i form av Judee Sill og Liz Phair, og kvinnelige stemmer i front av gode band må også til – Fleetwood Mac, Blondie og Pretenders er bare tre av dem. Fra Skandinavia representerer Robyn og nevnte Sundfør kvinner som ikke lar seg bli fortalt hva de skal gjøre.

Og ja, selvsagt er Madonna inkludert.

Låtene på spillelisten har til syvende og sist kun én ting til felles, og det er den viktigste av dem alle: Dette er 30 strålende låter – helt uavhengig av kjønn – som kan og bør spilles hele året.

Gratulerer med dagen!