Spellemann endrer kategorier

Indie blir en egen kategori, hiphop-kategorien utvides og prisen for beste musikkvideo forsvinner. – Litt klønete, men også nytenkende, mener P3s musikksjef Mats Borch Bugge.

Lørdag 18. januar sendes Spellemann-prisutdelingen, den 41. i rekken, fra Stavanger konserthus på NRK1. Nytt av året er at styret i Spellemann har valgt å foreta endringer i priskategoriene.

Ingen musikkvideo-pris

Det er flere markante endringer. Den forhenværende kategorien «Hip-hop» blir «Urban», som  skal favne hiphop, rap, r&b, soul, reggae og dancehall. Ellers er det etablert en fersk kategori, «Indie», som skal hedre alternativ pop og rock. I tillegg er musikkvideo-kategorien tatt bort.

– Grunnet mange utgivelser i kategorien “Pop”, deles den i henholdsvis “Popsolist» og «Popgruppe». Den tidligere kategorien «Hip-hop» er omdefinert til «Urban» og vil foruten hip-hop og rap, også dekke r&b, soul, reggae og dancehall. Kategorien «Indie» er ny, og skal fange opp alternativkulturen innenfor pop/rock-sjangeren. Og for å rendyrke fokuset på musikkinnspillingene og sjangeruttrykkene, har Spellemann valgt å ta ut kategorien «Musikkvideo», står det i en pressemelding fra Spellemann.

Mats Borch Bugge er musikksjef i P3. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Mats Borch Bugge er musikksjef i P3. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

– Litt klønete, men også nytenkende

P3s musikksjef Mats Borch Bugge mener at endringene kan fungere bra i den forstand at man unngår å dele ut priser til artister som ikke representerer sjangeren.

– Hiphopkategorien har lenge vært en snakkis. Hvor går skillelinjene mellom pop, r&b og hiphop? Med en stabil, urban kategori unngår man at Son Of Light nomineres i kategorien «dance».

Han påpeker også at det er merkelig å oppdele pop-kategorien:

– Popmusikk er et vidt fenomen. Likevel mener jeg at det er litt klønete å dele kategorien i to. Hvem er «pop» og hvem er ikke? Jeg husker at deLillos ble nominert i kategorien «popgruppe» med et livealbum med over 20 år gamle låter. Slikt vil man kunne få mer av med ytterligere en kategori. Endringene vitner samtidig om at Spellemann tenker nytt, og prisen vil oppleves renere uten en musikkvideopris, sier musikksjefen.

Lars Vaular på Spellemann 2012. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)
Lars Vaular på Spellemann 2012. (Foto: Tom Øverlie, NRK P3)

Hiphop-prisen ble delt ut i gangen

Det er ikke første gang hiphop-prisen opplever endringer. I fjor fikk rapper Lars Vaular hiphop-prisen, men da måtte bergenseren gå ut på gangen og hente prisen.

– Det er ikke så farlig at det ikke gikk på TV, men gjør det på scenen så folk vet at de har vunnet prisen sin, uttalte Vaular.

Aktuelle Lars Vaular fikk også prisen for beste tekstforfatter – da fikk han lov til å motta den på scenen.