Spretten og ærlig indiepop

Ukas Urørt: TØFL (les tøffel) er fire rogalendinger kledd i rosa som spiller indiepop osende av leken samfunnskritikk.

TØFL ser ut som et klassisk boyband der de står med pastellfargede klær og påtatte Colgate-smil. Utseendet står i noe kontrast til låtene som gir et stikk til det moderne samfunnet.

– Nå som vi får litt mer omdømme i musikkbransjen så har vi lyst til å ta mer «drugs» og i større grad utøve blind vold og en del andre ulovlige ting. Vi ønsker nemlig å komme på forsiden av Natt & Dag, spøker vokalist Hans Markus Riisdal.

Bandet består av fire rogalendinger i begynnelsen av 20-årene som er bosatt i Trondheim: Hans Markus Riisdal, Thomas Campe Pettersen, Tobias Lidegran og Mathias Eeg.

Urørt mener:

Energifull indiepop fra Stavanger med ærlige og relaterbare tekster som gjør det vanskelig å ikke synge med! På kort tid har TØFL levert flere låter av høy kvalitet med refreng og melodilinjer som sitter som støpt, og «Tunneler» er en av de. Dette er musikk som får deg til å glemme at vinteren kommer!

Catchy brudd med normer

TØFL er Ukas Urørt med låten «Tunneler» som handler om å bryte ut av sosiale roller.

– Det finnes for eksempel noen uheldige normer som gjør at det for meg virker skummelt å gå med kjole. «Tunneler» handler om den frihetsfølelsen man får av å synge for full hals i fotgjenger-underganger, sier Hans.

«… Eg synge i alle tunnelene som eg komme forbi. Fordi det e så nydelig klang i de, eg føle meg så jævli fri»

Hans mener at samfunnet hindrer muligheten til å være leken, ha det gøy og være sosial. Låten utfordrer de etablerte normene i samfunnet.

– Alt vi gjør er preget av vår sosiale rolle: kjønn, alder, geografi, klesstil – alt. Å bryte ut av det kan være ganske kleint, men låta handler om å gjøre det likevel. Jeg ignorerer at folk synes det er kleint at jeg som voksen mann synger i tunneler, sier Hans.

Enkle og gjenkjennelige tekster preger musikken til TØFL og lydbildet er inspirert av blant annet Sondre Lerche. Foto: Jonathan Vivaas Kise

Inspirert av Michael Jackson

– Michael Jackson er den store inspirasjon over alle – en pop-Gud. Våre riff er tydelig inspirert av han, men lydbildet ellers er kanskje mer inspirert av band som Two Doors Cinema Club, Whitest Boy Alive og Sondre Lerche, understreker Hans.

Når TØFL lager musikk baserer de låtene på gitar, bassriff og gjentagelse. Målet med musikken er å skape glede, men den må være gjenkjennelig og enkel – og det er en kunst.

– Jeg pleier å holde toneleiet litt nede i versene ved å synge mørk vokal. I refrengene går jeg så lyst jeg bare kan, sier Hans.

Drømmer om å fylle DNB Arena

De fire kompisene møttes på musikklinja på videregående. I november blir bandet tre år og drømmene står ikke på vent.

TØFL har blant annet varmet opp for Dagny, Sløtface og Hvitmalt gjerde. Nå håper kompisgjengen å en dag kunne selge ut konsertscenen «Folken» i Stavanger, men ambisjonene stopper ikke der.

– Vi er fire myke gutter med vidåpne hjerter. Drømmen er å selge ut DNB arena i Stavanger eller få en gate oppkalt etter oss. Gjerne i Trondheim, «TØFLveita» klinger dødsbra, flirer Hans.

Forsidebilde fotografert av Cato Romero.