Får penger til ny musikk

Softcore untd., Nylenda og Louien får alle 20.000 kroner fordi de har imponert med låtskrivinga si.

– Jeg trodde ikke vi skulle være med i beregninga til dette stipendet engang, sier gutta i Softcore untd. når vi treffer dem etter deres konsert på Doga i Oslo.

De var en av tre artister som blei kuppa før de skulle spille by:Larm-konsert for å få utdelt et stipend på 20.000 kroner.

Soloartist Louien, tre kommende dansegulv-konger i Nylenda og miksen mellom EMIR og Verdensrommet Softcore untd. var årets tre artister som fikk stipend av NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) fordi de har laga bra musikk – og forhåpentligvis kommer til å lage enda mer.

LES OGSÅ: Dette er den beste, nye musikken

En «supergruppe»

– Men hva skal vi bruke 20.000 kroner på? Vi kan kjøpe Adidas-tracksuits til hele bandet! Eller noe til studio, det blir nok noe nytt utstyr til studio, sier gutta i Softcore untd.

De består av Andreas Høvset (fra Verdensrommet), Emir Hindic (EMIR, Sushi x Kobe), Mathias Humlen (produsent og DJ, bla. for Sushi x Kobe) og Vetle Junker (Verdensrommet). At de alle har så forskjellige bakgrunner, men sammen danner en «supergruppe» var blant juryens begrunnelse for hvorfor de låter så unikt og innovativt.

Bandet oppsto for rundt tre år siden, da Emir skulle spille inn et vers på en Verdensrommet-låt. Det endte med at de tilbrakte mer tid i studio sammen, og starta et nytt band.

– Vi fant ut at det hadde blitt for rart om jeg skulle være med på alle Verdensrommet-låtene, sier han. Tidlig i februar ga de ut sin tredje singel «Sjansespill». Nå skal de fortsette å lage ny musikk.

Var også nominert til Årets nykommer

Både Softcore untd. og EMIR som soloartist var forøvrig også finalister til den gjeveste prisen «Årets nykommer», som deles ut sammen med 300.000 kroner fra Norsk Tipping. Halie var også blant de fire finalistene, men det var trioen i Sassy 009 som fikk det.

NOPA deler årlig ut låtskriverstipenda til tre artister juryen har stor tro på framover under by:Larm.

– Det er ment som et arbeidsstipend artistene kan bruke til å lage ny, strålende musikk. I tillegg skal det være et klapp på skulderen til dyktige låtskrivere som er i startfasen, sier Ingrid Kindem, styreleder i NOPA.

Juryen besto i år av Tatiana Pereira, Fay Wildhagen, Inge Bremnes, Peder Niilas Tårnesvik (sistnevnte mottok stipendet i fjor).

Under by:Larm blei også Nordic Music Prize delt ut, og den gikk til Susanne Sundfør for hennes album «Music For People in Trouble». Les om hvordan hun laget albumet i vårt intervju her.

LES OGSÅ: Halie er det nye stjerneskuddet

Fikk stipend på sin sjette konsert

Nylenda er en Stavanger-trio som drømmer om å bli dansegulvets konger. Det er tre år siden det blei dem, men de spiller faktisk bare sin sjette konsert når de inntar Revolver under by:Larm og blir overrumpla med 20.000 kroner og diplom.

– Jeg bare «hææ», sier bassist John Olav Håland etter konsert. Det var han og broren Sigbjørn som starta Nylenda sammen, og så kom Øyvind Hatleskog til seinere.

– Vi er tre gutter som har veldig lyst til å lage dansemusikk, men at vi fortsatt spiller på instrumenter. Vi bruker gamle synther til å skape musikken, og så har vi lagt inn litt psykedelia, forteller gutta.

Nylenda vil aller helst spille live for å skape god og dansbar stemning. Det er ingen tvil om at det rykka i rockefoten da trioen inntok Revolver under by:Larm heller. Foto: Peter Landstad/by:Larm.

Med en fot i rockeleiren, en i kreutrockleiren og en i tranceleiren håper de å kunne spille mye mer live framover for å få realisert dansegulvdrømmen og komme til sitt rette element.

Til nå har de holdt på mest for moro, men har nå signert med Brilliant Records og Eget selskap, som går i samarbeid om gi ut tre av deres kommende singler. Med 20.000 kroner ekstra, kan en musikkvideo realiseres.

– Eller to singler ferdig miksa og mastra, det koster også cirka 20.000! Eller en synth til, fleiper gutta, men tør ikke si hvor mange synther de har fra før.

LES OGSÅ: Disse artistene tror vi vil prege 2018

Super solodebut for Louien

Louien, eller Live Miranda Solberg, befinner seg i americana- og folksjangeren. Hun har så langt bare sluppet en låt.

Juryen mener blant annet at

«I et endeløst hav av synthpop, tracks og autotune fremstår Solberg som modig da hun tør å ta det helt ned og la låta stå for seg selv. Juryen håper denne prisen kan være en oppmuntring, så vel som en liten hjelp til å dytte prosjektet videre fremover.»

Sjekk den ut her:

[soundcloud url=»https://api.soundcloud.com/tracks/296501104″ params=»color=#ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true» width=»100%» height=»166″ iframe=»true» /]

Stipendet skal få bein å gå på, lover Solberg.

– Pengene går rett til albuminnspilling. Det er så stort og rørende, jeg føler meg veldig sett av juryen, sier 31-åringen fra Nesodden.

Hun spiller også i bandet Silver Lining. Navnet på soloprosjektet, Louien, har hun fra moren:

– Navnet har jeg fra mamma, historiene har jeg fra pappa. Artistnavnet gir meg en følelse av frihet til å gjøre som jeg vil, og tillatelse til å løsrive meg litt fra mitt hverdagslige jeg. Louien er en formidling av ting jeg har opplevd, ting jeg opplever, av livet mitt, egentlig, forteller hun.

Å spille på by:Larm beskriver hun som «rått», og er veldig fornøyd for få representere americana-sjangeren.

– Ikke minst er det fantastisk for å spille for et så lyttende publikum som det er på by:Larm. Det gjør meg lykkelig, sier hun.

Nå skal Solberg bruke tiden fremover på å skrive ferdig og spille inn resten av albumet sitt, og spille noen konserter innimellom.

Louien, eller Live Miranda Solberg, jobber med sitt første album som soloartist. Foto: Stian Werme/by:Larm.