Mener tekstene deres holder 2. klassenivå

… mens countrylåter kommer best ut, ifølge en fersk analyse som har tatt utgangspunkt i Billboard-hits.

SeatSmart og Andrew Powell-Morse har publisert en analyse med utgangspunkt i noe de kaller lyric intelligence i populærmusikk.

Like avansert språk som en amerikansk 2. klassing

Grunnlaget for dataen i studiet er 225 sanger som har holdt seg topplassert i minst tre uker på pop-, -country, -rock og -r&b/hiphop-listene til Billboard i perioden mellom 2005 og 2015.

De tok tekstmaterialet til disse låtene og plottet dem inn i noe som heter Readability Score – et måleinstrument som forteller hvilket skoletrinn i USA teksten ligger.

Powell-Morse oppdaget at «nivået» på tekstene i hitlåtene har gradvis sunket det siste tiåret. Tekstene i Billboard-schlägerne i 2005 nådde litt over amerikansk 3. klassenivå. Derimot i 2015 har nivået ebbet under 3. klassenivå, sier analysen.

Eminem. Foto: Promo
Eminem. Foto: Promo

Kanye, Brown og Beyonce kommer dårligst ut

Et annet funn var at av de fire største sjangrene – pop, country, rock og r&b/hiphop – så viser det seg at r&b/hiphop kommer dårligst ut med tanke på lyric intelligence. Country kommer best ut, mens pop og rock er på delt andreplass.

Tekstene i Eminems nummer én-spor er de mest avanserte av artistene som går under r&b/hiphop-fanen. Hitlåt-tekstene til Drake, Macklemore og Nicki Minaj holder 3. klassenivå, mens hitene til sluggere som Kanye West, Chris Brown og Beyonce er på 2. klassenivå, hevder analysen.

Her kan du se infografikken:

10_years_average_logo

10_years_average_genres_logo

hip_hop_logo