Lørdag 10. august var det nøyaktig ti år siden The Pirate Bay så dagens lys. Verden fikk da se det første resultatet av at hackere og nettaktivister hadde satt seg ned for å lage det som i dag er verdens største piratnettsted.
Gjennom disse årene har nettstedet og aktivistene bak møtt mange hindringer, men ennå har ingen klart å stenge tilgangen til den utveksling av informasjon som foregår.
Måtte i fengsel
Et unntak var i 2006 da svensk politi foretok en razzia og fikk stengt serveren deres, men nettstedet var igjen operativt etter tre dager, da med navnet «The Police Bay».
I 2009 ble fire av grunnleggerne – Fredrik Neij, Peter Sunde Kolmisoppi, Gottfrid Svartholm Warg og Carl Lundström, funnet skyldige i brudd på opphavsretten. Så langt har to av dem måttet gå i fengsel.
Siden opphavsmennene ble dømt for å medvirke til brudd på opphavsloven, er det holdt hemmelig hvem som driver nettsiden.
Myndigheter og organisasjoner som kjemper for opphavsretten har kommet med en rekke tiltak, men i lengden er det få andre ting enn strømme-teknologien som har hjulpet.
Vil «omgå sensur»
Blant annet har søkegiganten Google sin «innsynsrapport» der man kan be om å få lenker fjernet fra deres indeksering av nettet. Google fjerner nå over en halv million lenker til ulovlig innhold i døgnet, men nye undersøkelser viser at dette tiltaket muligens er bortkasta.
Nå har The Pirate Bay lansert en egen nettleser som skal «omgå sensur og fjerne begrensninger på tilgang til nettsteder din regjering ikke vil at du skal vite om», som det heter i deres egen omtale av programvaren.
Nettleseren er en modifisert utgave av Firefox som gjør at man kommer seg rundt sperringer myndighetene i flere land – og Google – har satt opp. Ved hjelp av «Tor-proxy» vil man komme seg inn på The Pirate Bay, uansett hvor man surfer fra.