Ti kjappe: Store P

Hvis han var flinkere til å synge, ville Norges beste rapper kun laget r&b.

Han har blitt kalt Norges beste rapper lenge, Store P. Som Lars Vaulars faste turné-DJ og en tredjedel av A-laget har han i flere år vært med på å sette sitt særpreg på norsk rap, men det er først i år han har solodebutert. Og hvilken debut!

Regnmannen har blitt belønnet med store ord og gode anmeldelser, og singelen «Vikje være i din verden» hoppet rett inn i høyeste rotasjon hos P3.

Anmeldelse: Regn med P (5/6)

Men hvordan fant egentlig Petter Sundby ut av det var musikk han skulle drive med, og hvilke låter har preget det han selv driver med?

Rubens faste spalte Ti kjappe gir deg svaret. Men først en tur inn i Store Ps verden:

Hva er ditt første musikalske minne?

– Jeg husker at jeg ikke fikk låne New Kids On The Block-kassetten til min søster, hun ville ha den sjøl. Jeg forstår henne godt, det var veldig, veldig bra greier. Jeg så noen musikkvideoer på TV, husker jeg. Det virket som de hadde det jævlig fett. De trakk noen damer, det så bra ut. Og hørtes bra ut, også.

De trakk damer, det så bra ut.

Hva er den aller første sangen du kan huske at du digget?

– Det tror jeg må være noe Elton John-greier. «Sacrifice». Jeg likte de plingelydene. Jeg vet ikke om det er xylofon eller hva det er. Men det er et eller annet der som er fett. Vi hadde en pakke med fire Elton John-CDer som min far hadde i bilen. Det var fett.

Hvordan oppdaget du at du kunne rappe?

– Det oppdaget jeg da jeg var tre år. Nei, jeg vet ikke. Da jeg var sånn 14-15 virket det. Det gikk fint. Jeg hadde noen venner som begynte å le og klappe seg på lårene, så da skjønte jeg at dette kanskje funket.

 Jeg har alltid likt den der gangsterrappen.

Hvordan skjønte du at du skulle bli musiker?

– Det var ikke noe tidspunkt jeg skjønte at jeg skulle bli musiker. Jeg kan ikke lese musikk… musiker. Jeg er jo kanskje musiker? Okei. Musiker.

Hvorfor begynte du å lage nettopp den musikken du driver med?

– Jeg vet ikke, jeg har alltid likt den der gangsterrappen, og den bassen, og alt det der. Så det er helt naturlig, egentlig. Hvis jeg hadde kunnet synge bedre hadde jeg kun laget r&b, tror jeg. Jeg er glad i å skrive, glad i ord, men mest glad i musikk, tror jeg. Så jeg føler at rapmusikk er det som passer meg best, kanskje.

Hvilken låt har vært viktigst for din egen musikk?

– Bare én låt? Bone Thugs-n-Harmony – «First of the month».

Når danser du?

– Jeg er ingen utpreget danseperson. Forrige gang jeg danset var jeg faktisk naken ute i gaten på Nordnes klokken åtte om morgenen en gang, men det er over et halvt år siden, det var på slutten av sommeren. Men det var fett, det.

På fly hører jeg ikke på musikk.

Når hører du ikke på musikk?

– Nå, når jeg sover, og når jeg tar fly og tog. Nei, på tog hører jeg på musikk. Men på fly hører jeg ikke på musikk.

Hvilken sjanger hører du på i dag som du ikke hørte på for ti år siden?

– Jeg har faktisk hørt litt på sånn power- og glamrock de siste dagene. Men jeg vet ikke om det bare er en sånn fase på et par dager, eller om det er noe jeg går inn i med full effekt. Jeg håper ikke det.

Hva er tidenes beste låt?

– Jeg sier Jodeci med «Feenin». Verdens beste låt. Bare kåtskapen. Og K-Ci, spesielt. Han kan synge.

Du kan selvsagt også høre intervjuet med Store P i NRKs nettradio.