Til kamp om lyden

Snart skjerpes kampen om musikkforbrukerne ytterligere. Både nedlastingsgiganten iTunes og streamingtjenester som Spotify og WiMP ser ut til å få nye, tunge utfordrere relativt snart.

Skal du følge med på utviklinga innen god lyd, nedlasting og streaming er det to ord du trolig kan lære deg først som sist: Pono og Megabox. Neste år kommer en rekke nye, bærbare spillere, en nedlastingstjeneste og en ny digital-til-analog konverteringsteknologi fra Neil Young, kalt Pono. Samtidig planlegger Kim Dotcom den nye streamingtjensten Megabox.

Neil Young viste fram en prototype av sin kommende Pono-spiller på talkshowet til David Letterman. Foto: Skjermdump.
Neil Young viste fram en prototype av sin kommende Pono-spiller på talkshowet til David Letterman. Foto: Skjermdump.

I en årrekke har diskusjonen gått rundt hvilke formater som leverer den beste lyden. Vinylentusiaster snakker om den «varme» lyden og den «koselige» knitringa som ingen CD kan erstatte.

– mp3 suger

Samtidig har Apple fått et hegemoni når det gjelder lovlig, nedlasta musikk. Og i dag kommer store deler av musikken unge mennesker hører på enten fra en mp3-fil, Apples RAA-format eller fra streaming av ymse kvaliteter.

Som Red Hot Chili Peppers’ Flea sier til Rolling Stone:

– MP3 suger. Det er bare en skygge av hva musikk kan være.

Rockelegenden Neil Young har lenge stått på barrikadene for å gi oss bedre lyd. Neste år vil tjenesten Pono lanseres med Young som den drivende kraften.

Pono er ikke bare en tjeneste, men også et format. I fjor søkte Neil Young amerikanske patentmyndigheter om rettighetene til en merkevare som inkluderer «nedlastbar musikk fra nettet i høy oppløsning», «en nettbutikk» og «disker med musikk i høyoppløselig format».

Se Neil Young bli intervjua av David Letterman om Pono:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=2GrgTiqZCF0&version=3&hl=nb_NO&rel=0]

Neil Young ønsker ikke nødvendigvis å konkurrere med Apple og iTunes. Han har tidligere kommet med en utstrakt hånd til dem med et ønske om å gjøre lydkvaliteten bedre.

«Jeg har hele tida forsøkt å hjelpe Apple med ekte lydkvalitet, og jeg har til og med gitt dem mine høyoppløselige masterdisker», skriver Young i den nye boka Waging Heavy Peace.

I sin nye bok Waging Heavy Peace skriver Neil Young blant annet om sitt nye lydsystem. Foto: Promo.
I sin nye bok Waging Heavy Peace skriver Neil Young blant annet om sitt nye lydsystem. Foto: Promo.

Demonstrasjon

«Young står også i spissen for utviklinga av Pono, et revolusjonerende nytt system for lyd som bruker den høyeste mulige digitale oppløsning, lyd av studiokvalitet som artister og produsenter er vant til å høre når de lager sine originale innspillinger. Young ønsker at forbrukerne skal kunne ta del i Ponos skybaserte bibliotek av innspillinger fra sine favorittartister og med Pono kunne nyte en praktisk lytteopplevelse som i lydkvalitet er overlegent noe tidligere presentert», heter det blant annet i pressemeldinga som følger boka Young akkurat har gitt ut.

Under en promotering av den nye boka gir han New York Times en demonstrasjon av det nye systemet. Foreløpig trenger det en bil full av utstyr for å spille, men et britisk firma jobber med den portable modellen som skal komme på markedet neste år.

Han ga en demonstrasjon der han spilte av lyd både fra mp3-filer, cd-plater, Blu-ray og Pono.

– Du får bare fem present av lyden fra det opprinnelige opptaket, sier Young og tenker på mp3-formatet.

«Så setter han på Aretha Franklins Respect og slår over på Pono», skriver New York Times.

«Hornene hoppet og bilen ble fylt med frodig, flytende lyd. Han vekslet frenetisk mellom de ulike utgangene for å sørge for at jeg skjønner det», beskriver reporteren.
Young og hans medarbeidere har allerede fått med seg plateselskapet Warner Brothers på at de skal lansere hele sin omfattende katalog på Pono.

Navnet Pono kommer forøvrig fra språket de snakker på Hawaii og betyr «rettferdig».

Kim Dotcom er datagründeren som slo seg opp på 90-tallet gjennom flere mer eller mindre tvilsomme forretninger. Nå står han bak den kommende tjenesten Megabox. Foto: Andreas Bohnenstengel / Wikimedia Commons.
Kim Dotcom er datagründeren som slo seg opp på 90-tallet gjennom flere mer eller mindre tvilsomme forretninger. Nå står han bak den kommende tjenesten Megabox. Foto: Andreas Bohnenstengel / Wikimedia Commons.

Vil gjøre plateselskaper overflødige

Samtidig jobber den kontroversielle figuren Kim Dotcom, eller Kim Schmitz som den tyskfødte mannen egentlig heter, og et team av medarbeidere med å lage tjenesten Megabox.com.

Schmitz er mannen som stod bak tjenesten Megaupload som ble stengt tidligere i år. Han holder til på New Zealand, men er under etterforskning av amerikanske myndigheter for brudd på opphavsretten, bedrageri og pengeutpressing.

Megabox skal bli en tjeneste som konkurrerer med Spotify om streamingkundene. Men med den store forskjellen at den gjør plateselskaper overflødige.

Her skal artister og band kunne selge sin musikk direkte til fansen, uten noen fordyrende mellomledd. Dotcom har lovet at rettighetshaverne vil sitte igjen med 90 prosent av inntektene.

I en ny video kalt «Making of Megabox» Kim Dotcom & co har lasta opp på YouTube ser vi folk i arbeid med den nye tjenesten. Skal vi tro bildene har Megabox fått med artister og band som Radiohead, Blur, Rihanna og David Bowie på den nye plattformen.

Se videoen her:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=Kw04ckfO-yA?rel=0]