Til ungdommen

Konserttilbudet til ungdom under 18 er tynt. Det gjorde Honningbarna og Mikhael Paskalev noe med da Youngwood ble arrangert denne uka.

Honningbrana-gitarist Christoffer Trædal under Youngwood 2013. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Honningbarna-gitarist Christoffer Trædal blant publikum under Youngwood 2013. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

– Vi sitter ofte igjen med følelsen av at det betyr mer for folk under 18 å oppleve en konsert, enn for voksne som kan gå på konsert når som helst, sier Edvard Valberg (20) i Honningbarna.

Den karakteristiske vokalisten og cellisten i punkrock-bandet fra Kristiansand har sammen med resten av bandet stått tidlig opp denne dagen. Klokka åtte (om morgenen, ja), hadde de get-in i Frognerbadet, og klokka elleve sto de på scenen. Anledningen er Youngwood; et to-dagers festivaltilbud til elever ved ungdomsskoler og videregående skoler i Oslo.

Se stemningsvideo fra Youngwood øverst i saken! 

Festivalen arrangeres av Den Kulturelle Skolesekken og Norwegian Wood, og skal sikre at også ungdom under 18 år får et tilbud om musikkopplevelser i festivalsesongen. NRK P3-profilene Tuva Fellman og Niklas Baarli ledet showet.

To konserter om dagen

Honningbarna har markert seg som et hardtarbeidende band som gjerne spiller to konserter samme kveld – derav en for publikum under 18. De husker selv hvor kjipt det var å snu i døra til konsertstedene før de ble myndige.

– Vi har prøvd å snike oss inn noen ganger, ja. Som oftest uten hell.

De understreker at det ikke bare er av sympati de velger å spille for ungdommen.

– Når publikum er ferske konsertgjengere føler vi at vi får være med på å oppdra dem, sier bandet, som er kjent for tydelige politiske budskap og høy grad av engasjement, før de legger til enda et poeng:

Det er ofte mer givende å spille for ungdom enn for voksne som tilsynelatende er på konsert for å drikke seg drita, snakke med hverandre eller ta mobilbilder.

Også Mikhael Paskalev roste publikum da han sto på scenen onsdag.

– Dette er min type favorittkonsert. Det er stas å få spille for unge, kjekke, lovende folk, sa den tidligere Urørt-vinneren fra scenen.

Se bildegalleri fra Youngwood 2013:

Paskalev husker godt hvordan det var å vokse opp i Ålesund, uten noe nevneverdig konserttilbud.

– Man blir jo sulteforet. Da jeg ble 18, dro jeg rett på Quart-festivalen. Den første konserten jeg så der var Foo Fighters. Da presset gledestårene seg på. De første konsertminnene er ofte de mest intense, og derfor er det også veldig moro å spille for unge folk, sier han.

Moshpit

Da videregående-elevene besøkte Frognerbadet onsdag, satte de mest ivrige blant publikum i gang en moshpit foran scenen. Dét er forsåvidt et vanlig syn på Honningbarna-konsert, men som bandet påpeker: under Youngwood er det pliktig oppmøte som på en vanlig skoledag, og de som kommer er ikke nødvendigvis fans.

– Mange av dem har lite erfaring med å gå på konserter, og har ikke fått innarbeidet normene for hvordan man skal oppføre seg som publikum. Derfor er det interessant å se hvordan de reagerer forskjellig. Vi vet jo hvordan det er selv; noen ganger har man lyst til å danse, uten at man tør. Særlig når man går på videregående og er litt usikker. Derfor var det gøy at iallfall noen av dem tok av.

P3 Dokumentar om Honningbarna: Brothers of rock

Den harde jobbinga innebar blant annet at både gitarist Christoffer Trædal og vokalist Edvard Valberg tok turen ned fra scena og inn i moshpiten som oppsto der.

– Det var ikke planlagt, og vi trodde scena var litt for høy til at vi skulle få det til. Men det var bra det gikk, det fikk opp stemninga litt, sier gitaristen.

Se stemningsvideo fra Youngwood øverst i saken! 

Vil på konsert

Mikhael Paskalev under Youngwood 2013. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Mikhael Paskalev under Youngwood 2013. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Sebastian Kjær (17) fra Hartvig Nissen videregående skole holdt seg fremme ved scenen under begge konsertene, og roser arrangementet.

– Honningbarna lagde veldig god stemning, og Paskalev er jeg stor fan av, så dette er definivt den beste skoledagen på lenge, sier eleven.

Han får støtte av en jentegjeng som etter konserten ventet håpefullt på en sjanse til å ta bilde sammen med favoritten Mikhael Paskalev. Lone Oline Birkeflot (17), Ida Spidsberg Karlsen (17) og Ida Blomberg (17), sier at de skjønner at mange konsertsteder må ha aldersgrense 18 år, men at de allikevel synes det er kjipt.

– Det er kjipt når det er artister vi har lyst til å se, for eksempel når Karpe Diem spiller på Rockefeller til høsten. Der skulle vi gjerne vært, for konserten deres i Spektrum i mars var helt fantastisk.