Topp 5: Biffy Clyro

Biffy Clyro skal neste helg gjøre de norske festivalene Slottsfjell og Malakoff. Heldige publikummere. Vi kårer bandets fem beste låter.

Fredag 19. juli og lørdag 20. juli spiller Biffy Clyro igjen i Norge. For noen uker siden hadde jeg den gedigent store gleden av å se skottene gjøre Bergenfest til nettopp en fest, og denne gang er det først publikum i Tønsberg og så i Nordfjordeid som skal få oppleve pur musikkglede. Ettersom Biffy Clyro har vært en stor favoritt hos meg i mange år var det saktens ikke lett å kåre deres fem beste låter, men jeg gjorde det likevel. Det er veldig lov å være uenig.

Sjekk vår topp 5 på Queens Of The Stone Age, Kanye West og Green Day.

«Who’s Got A Match?»

De aller fleste – inkludert meg – oppdaget først Biffy Clyro for alvor med bandets femte album Only Revolutions som kom i 2009. Det var først da alt stemte, at sangene nådde radio, og at Biffy Clyro traff en nerve hos mange. I ettertid er det interessant å gå tilbake til de fire første utgivelsene og se hvordan trioen utviklet seg fra starten og frem til gjennombruddet, og faktum er at Biffy Clyro nesten var i full blomst allerede på Puzzle i 2007. Uten de store radiohitene, men med denne korte rosen av et frampeik som fremdeles er en konstant live-favoritt.

«That Golden Rule»

Låten jeg virkelig oppdaget Biffy Clyro med var «That Golden Rule». En hard og smått komplisert tidlig singel fra Only Revolutions som kom med en heseblesende video som ga mersmak. Og vips var jeg fan. Midt mellom det harde og det myke, og med en lang avslutningssekvens med start-stopp moro, strykere og enorm glede. Progtastisk!

«Sounds Like Balloons»

Da ryktene om at oppfølgeren til Only Revolutions skulle bli dobbel – med et løst konsept der ene platen skulle være tilbakeskuende og andre platen skulle være fremtidsrettet – begynte alarmen i tinningen å dirre. Heldigvis gikk det hele bedre enn bra. Opposites var en nytelse da den kom, og holder seg fremdeles meget godt. Blant låtene som til nå ikke har blitt gitt ut som singel finnes «Sounds Like Balloons» som har et refreng andre band selger sjelen sin for. Hvertfall burde de gjøre det. Så stort lydmessig som bare Biffy Clyro får det.

«Biblical»

«Biblical» er en sukkersøt singel fra Opposites, men det den mangler i tyngde tar den igjen med et enormt refreng som det er umulig å ikke synge med til litt høyere enn man burde. På konsert er det bare å strekke armene i været og gi seg hen. Vakkerhet satt i godt system. «Let’s make this biblical». You did.

«Shock Shock»

Det er sikkert mange Biffy-fans som rister på hodet når de ser nummer 1 på listen, men da rister jeg tilbake. «Shock Shock» har vært min favoritt siden jeg hørte sangen ved første lytt på Only Revolutions. En helt perfekt låt bygget opp over skingrende gitarer og et helt vidunderlig refreng. Biffy Clyro har mystisk nok tatt denne låten ut av settet sitt når de gjør konserter på nye turneen. Herre tilgi dem, de vet ikke hva de gjør. Hør når de går opp i toneart mot slutten av sangen. Perfeksjon.